Održana svečana Skupština Udruge Humanum, tijekom prošle godine provela je čak četiri humanitarne akcije


(FOTO: A.L.)

24.2.2022. | 14:32 | Andrea Lužanac
Pregleda: 1992

Danas je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održana svečana Skupština Udruge Humanum. Na samom početku sjednice,  predsjednica Udruge Humanum Ivana Šag, predstavila je dnevni red.

Dnevni red sastojao se od 8 točaka, a one su sljedeće:
I.    Otvaranje sjednice i utvrđivanje broja prisutnih članova i kvoruma
II. Verifikacija zapisnika s prethodne sjednice Skupštine
III. Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika
IV. Podnošenje i usvajanje Godišnjeg izvještaja o radu Udruge za 2021. godinu
V. Otvaranje rasprave o usvajanju konačnih izvještaja humanitarnih akcija
VI. Prijedlog odluke o osnivanju zasebne organizacijske jedinice za pružanje socijalnih usluga za starije i nemoćne osobe uz ishođenje licence za pružanje socijalnih usluga u Jakšiću
VII. Otvaranje rasprave o Operativnom i financijskom planu rada Udruge za 2022.godinu
VIII. Pitanja i prijedlozi
Na Skupštini je predstavljen prošlogodišnji rad Udruge Humanum, Operativni financijski rad udruge za 2022. godinu te su na istoj obilježili zajednički uspjeh u poticanju i razvoju civilnog društva Požeško-slavonske županije kroz povezivanje s vladivim i nevladivim sektorom.


Udruga Humanum uspješno posluje već sedam godina, a zalaže se za zaštitu ljudskih prava, borbu za demokraciju i borbu protiv siromaštva. Za zapisničara Udruge Humanum izabrana je Nikolina Grbavac, a za ovjerovitelje zapisnika odabrane su Štefanija Drežnjak i Ivana Šutić.Zbog osežnosti godišnji izvještaj o radu Udruge Humanum za 2021. godinu predstavljen je u kratkoj video prezentaciji. Udruga Humanum je tijekom 2021. godine uspješno provela čak četiri velike humanitarne akcije, a to su "Čaj za malog zmaja", "Život bez boli", "Humanum uz Vidovce i humanitarna akcija "Slušaj svoje srce".

Udruga Humanum je samo humanitarnom akcijom "Čaj za malog zmaja" dostigla veliki uspjeh. Naime, spomenutom akcijom obuhvaćeno je 92 djece iz ukupno 44 obitelji, a sveukupna vrijednost poklona i donacija iznosila je 66.056,99 kuna.

Također, Udruga Humanum bila je organizator humanitarne akcije za operaciju kralježnice Antonije Staklarević – "Život bez boli".  Kroz akciju prikupljeno je ukupno 61.394,63 kune, a 26.095,70 kuna utrošeno je za Antonijino liječenje, dok je sav višak prikupljenih sredstava prenesen na humanitarnu akciju "Svi za Lukin korak". Moramo napomenuti kako je potreban iznos za Antonijinu operaciju skupljen u samo 12 sati, zahvaljujući organiziranosti Udruge Humanum i zahvaljujući mnogim ljudima dobra srca.

U protekloj godini Vidovce i okolicu zahvatilo je strašno nevrijeme, a u kojemu je najviše stradao dio Vidovaca. Udruga Humanum organizirala je i tim povodom humanitarnu akciju u suradnji s koordinatorom akcije, Ivanom Peroutkom pod nazivom "Humanum uz Vidovce". Kroz akciju obuhvaćeno je ukupno 12 korisnika, a vrijednost akcije je 14.419,70 kuna.

U suradnji s humanitarnom udrugom Naš san njihov osmijeh iz Pule, Udruga Humanum organizirala je humanitarnu akciju pod nazivom "Slušaj svoje srce". Kroz akciju obuhvaćeno je ukupno 15 korisnika u riziku od siromaštva s područja Općine Jakšić, a vrijednost poklon paketa bila je 3.300,00 kuna.Tijekom protekle godine Udruga Humanum predala je zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga na području Općine Jakšić u svrhu ishođenja licence za pružanje izvaninstitucionalnih usluga poludnevnog boravka za osobe starije životne dobi. Zbog trenutne epidemiološke situacije, zahtjev se trenutno nalazi u fazi dogovora oko izlaska stručne komisije na teren i donošenja odluke o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga.

Na skupštini Udruge Humanum, Iva Grgić predstavila je tekuće projekte za 2022. godinu. Za 2022. godinu predviđeno je čak šesto projekata koji će se provoditi na području Požeško-slavonske županije.Iva Grgić prvo je predstavila projekt pod nazivom "Kutak za sretnije starenje III". Naime, ovaj projekt uključuje pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga i organiziranih dnevnih aktivnosti na području Općine Jakšić u razdoblju od 1.1.2021. do 31.12.2022. godine.

Cijeli projekt namijenjen je osobama starije životne dobi, a financiran je sredstvima Ministarstva rad, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosom od 242.000,00 kuna.

"U projekt se uključi i prijevoz naruči III"
Projekt se provodi od 1.1.2021. do 31.12.2022. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosom od 234.000,00 kuna.

Cilj projekta da se pruže besplatne usluge organiziranog prijevoza za osobe starije životne dobi s područja Općine Jakšić, Brestovac i Grada Pleternice.

"Halo Humanum"
Projekt "Halo Humanum" trogodišnji je projekt financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosom od 450.000,00 kn, a partneri su na projektu Centar za socijalnu skrb Požega i Požeško-slavonska županija.

Namijenjen je osobama starije životne dobi, a uključuje besplatnu psihološku pomoć, socijalno-rehabilitacijske radionice te antistres senzornu terapiju.

"I moj tata je sjajan tata II"
Projekt je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za projektne aktivnosti pod nazivom "I moj tata je sjajan tata II" u iznosu od 60.000,00 kn. Razdoblje je provedbe projekta od 1. 9.2021 do 31. 8. 2022. godine.

Cilj je projekta savjetodavnim, edukativnim i zabavnim aktivnostima potaknuti očeve na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu.

"Klub za mlade Vallis Humanum"
Projekt je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 100.000,00 kn, u partnerstvu sa Studentskim centrom u Požegi.

Trajanje projekta je 12 mjeseci, u razdoblju od 1. 1. 2022. do 31.12. 2022, a cilj je projekta pomoći mladima da dosegnu svoj puni potencijal, da uče, rastu i razvijaju osobne i profesionalne vještine te budu aktivni sudionici u stvaranju društva u kojem žele živjeti putem slobodnih i organiziranih aktivnosti (radionice, psihološko savjetovalište, edukacije, izleti, večeri igara i sl.)

"Istraživanje medijske pismenosti"
Istraživanje medijske pismenosti učenika viših razreda osnovnih škola PSŽ financirano je sredstvima Agencije za elektroničke medije. Istraživanje je provedeno u razdoblju od rujna 2021. do siječnja 2022. godine.

Glavni je cilj istraživanja utvrditi razinu medijske pismenosti učenika viših razreda osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije, a time i medijskog obrazovanja, kako bi se utvrdila učinkovitost programa medijske kulture u medijskom opismenjivanju učenika u hrvatskim osnovnim školama.

Sekundarni su ciljevi istraživanja istražiti koliko učenici viših razreda osnovnih škola Požeško-slavonske županije imaju pristup različitim vrstama medija, koliko često stvaraju vlastite sadržaje, kakva je njihova samoprocjena razine vlastite medijske pismenosti te znaju li analizirati i kritički vrednovati medijske sadržaje, kao i mapiranje potreba nastavnika hrvatskog jezika.

U istraživanju je sudjelovalo 325 učenika te je istraživanje, između ostalog, pokazalo kako učenici imaju nisku razinu medijske pismenosti uz tendenciju precjenjivanja svojih znanja i vještina iz tog područja.U budućem razdoblju, Udruga Humanum ima u planu provesti i neke od sljedećih projekata: 
-    „Vijak“ – virtualna inkluzija jačanjem aktivnih (kapaciteta) korisnika u PSŽ
-    »Podržane, snažne i informirane« - budućnost bez nasilja!
-    „Zaželi” – program zapošljavanja žena
-    „Clubture“ – fotografija moga grada
-    Aktivni u zajednici – CIA – Creative I Am - Castrum de Posega
-    Volontiranjem do željenog studija i zanimanja
-    Halo humanum za djecu i mlade
-    Klub za mlade Vallis Humanum II
-    Institucionalna podrška za razvoj udruga u području demokratizacije i društvenog razvoja
-    Alternativni centar podrške za djecu i roditelje

Na samom kraju Marijana Obradović predstavila je financijski plan za 2022. godinu, točnije predstavila je plan prihoda i rashoda, objašnjenje financijskog plana te plan zaduživanja i otplate. 

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI