Održana međunarodna berba grožđa u vinogradu požeškog Veleučilišta u Podgorju

8.10.2021. | 14:02

Promo

Pregleda: 3281

VEZANO

Razvoj projekata dolazne mobilnosti studenata iz Ukrajine, Indije i Gruzije
Grad Požega dao podršku preustroju Veleučilišta u Požegi kao znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku
Dr. sc. Mirjana Jeleč-Raguž izdala novu knjigu ʺOsnove makroekonomijeʺ na ponos Veleučilišta i radost studenata
Održana svečana promocija diplomata Veleučilišta u Požegi, 28.02.2020.g
Otvoren Erasmus međunarodni tjedan učenja u Požegi
Proslava Vincelova u nastavno-istraživačkoj bazi u Podgorju
Struje neće biti...
IMA OZLIJEĐENIH: Pijani 23-godišnji vozač skrivio sinoćnju prometnu nesreću kod Kaptola
Obilježeno 70 godina postojanja DVD-a Podgorje
U vinskoj klijeti požeškog Veleučilišta održana radionica ʺDigitalna poljoprivreda u vinogradarstvuʺ


(FOTO: A.L.)

8.10.2021. | 14:02 | Promo
Pregleda: 3281

Ni vremenske neprilike nisu omele danas održanu međunarodnu berbu grožđa u vinogradu požeškog Veleučilišta u Podgorju. Međunarodnoj berbi prisustvovali su studenti s Direction Ineopole Formation iz Francuske predvođeni s Fabriceom Crepieuxom.



"Danas smo se okupili da obilježimo dugogodišnju suradnju s kolegama iz Francuske. Imamo ukupno 12 studenata iz Francuske iz dvije škole, ali došao nam je i naš dugogodišnji prijatelj, direktor škole Fabriceo s dvoje profesora. Za kraj njihovog posjeta zamišljeno je da odradimo zajedničku berbu grožđa na Veleučilištu u Požegi, s obzirom na vremenske uvijete bili smo malo limitirani, ali ipak smo uspjeli nešto pobrati", rekao je pročelnik dr.Josip Mesić.





Mesić se osvrnuo i na vinogradarsku godinu, a koja je kako kaže bila teška zbog suše, ali se u vrijeme berbe balans šećera i kiseline ujednačio. Nadodaje da je inače visoka koncentracija kiseline i šećera u samom početku rezultat koncentracije soka uslijed suše. Naime, ovo grožđe iz ove godine može ići u smjeru proizvodnje vina koja su pogodna za duga odležavanja.



"Meni je osobno drago što smo uspjeli unatoč situaciji covid-a organizirati međunarodnu berbu grožđa, koja je već druga u nizu. Što se tiče same situacije, dakle Veleučilište je trenutno najbolje Veleučilište po međunarodnoj suradnji i po pitanju Erasmus programa, a čemu je dokaz i ova berba grožđa. Povezujemo se sa zemljama koje su vrlo jake u području vinogradarstva i vinarstva te vinskog turizma. Veleučilište ide u pravcu kreiranja jednog novog programa ruralnoga turizma, gdje će onda i ovakve škole iz kojih nam dolaze profesori, biti uzor. Koristit ćemo njihove programe prilikom usporedbe i kreiranja našeg novog programa turizma u Požegi", rekao je prodekan doc. dr. sc. Berislav Andrlić.



"Također mi je drago biti danas ovdje u vinogradima Veleučilišta u Požegi, koje je izvrstan primjer rada s kojim se vjerujem ponosimo svi u Požeško-slavonskoj županiji. Ponosimo se na njihovom radu, na edukacijama koje oni prenose, na naše mlade snage, vinare, voćare, vinogradare i to im od srca čestitam. Ponosimo se time da ćemo u budućnosti postati Fakultet turizma i održivog razvoja. Požeško-slavonska županija poznata je po svojim vrhunskim vinarima i to je sigurno jedan temelj razvoja naše Požeško-slavonske županije, a čemu će pridonijeti i osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja na čemu naravno veliku podršku daje i Požeško-slavonska županija u uspostavi sve one istraživačke i znanstvene infrastrukture koja je neophodna da bi se nivo nastave i nivo edukacije obrazovanja, podigao na još jednu veću razinu", rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI