NASLOVNAKULTURA
Održana godišnja skupština Matice hrvatske Požega i obilježeno 150. godina Vijenca

FOTO: M.M.

Održana godišnja skupština Matice hrvatske Požega i obilježeno 150. godina Vijenca

6.2.2019. 08:42 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1272

Sinoć je u HGK Požega održana Govori godišnja skupština ogranka Matice hrvatske u Požegi.

Skupštini su prisustvovali akademik Bratulić, župan Tomašević,zamjenik gradonačelnika Troha, načelniče Općine Kaptol Pavičić te gosti iz Matičine središnjice.
"Trudili smo se kroz ovu proteklu godinu uraditi nešto što će nas sve skupa činiti boljima, plemenitijima, domoljubnijima, tolerantnijima, obrazovanijima….

Tijekom prošle godine organizirali smo 17 događanja te još dva događanja u suradnji s Ličkim zavičajnim društvom Vila Velebita. Naš najznačajniji događaj bili su Dani Matice hrvatske koji su održani tijekom veljače i ožujka. U sklopu tih dana predstavili smo knjige iz biblioteke "Hrvatska povijest" izdavača Despot Infinitus, održana je projekcija dokumentarnog filma "Macelj - Titovo stratište", poslušali smo predavanje o prvom hrvatskom svecu te uživali koncertnom dijalogu, saznali smo „Može li se biti svjetski uspješan i u Slavoniji?, odgovor je naravno  može, a o čemu su svjedočili informatičari iz Osijeka“. Predstavljena je i nagrađena knjiga Božice Brkan „Umrežena“.Događanja su bila različite tematike, od povijesne, književne, filmske, informatičke i gospodarske do glazbene, crkvene i poljoprivredne i za različite uzraste.

Tijekom prošle godine tiskali smo dvije knjige, Muka naša svagdašnja Danice Majnarić te sonetni ružarij Marija Rozića te smo napravili pretisak Svete Rožalije Antuna Kanižlića." - rekla je predsjednica ogranka MH Lilja MarićOsim Skupštine održalo je se i predstavljanje odnosno obilježavanje 125. godina Vijenca.

"Danas smo se skupili u Požegi kako bismo obilježili 150. godina od pokretanja Vijenca, središnjeg Hrvatskog lista za kulturu 19. st. u kojem je zapravo rođena Hrvatska nacionalna književnost.U vijencu su pisali najveći Hrvatski pisci realizma i početaka moderne i cijela književnost je u nastavcima izašla u Vijencu.

Uz obljetnicu od 150. godina mi danas obilježavamo i 25. godina od pokretanja obnovljenog Vijenca koji izlazi kao dvotjednik za kulturu od 1993. godine, a izrastao je u središnje Hrvatske novine za kulturu." - rekao nam je Goran Galić glavni urednik Vijenca 


Tagovi: vijenac, požega, skupština, matica hrvatska