Obrtništvo Lipika i Pakraca godinama u stalnom i stabilnom porastu

Opis fotografijahttps://www.compas.com.hr/clanak/1/8245/obrtnitvo-godinama-u-stalnom-i-stabilnom-porastu.html
(FOTO: compas.com.hr)

7.6.2020. | 09:17 | Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 986

Skupština Udruženja obrtnika Pakrac i Lipik održana je u večernjim satima u petak, 5. lipnja, u novim prostorijama Udruge u ulici Kralja Tomislava u Pakracu. Nakon kratkog formalnog dijela skupštine u kojoj je bilo članstvo Udruzi predstavljeno je financijsko izvješće i izvještaj o njegovom radu u protekloj godini, nakon čega je uslijedio neformalni dio večeri koja se odvijala u atmosferi zajedništva i olakšanja zbog nesigurnosti i ograničenja prouzročenih pandemijom coronavirusa. prvenstveno ugostitelji i frizeri) prisiljavali su ih na zatvaranje objekata na nekoliko mjeseci.

Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge Davor Lepka, pozdravom okupljenim članovima te podsjećanjem na prošlu sjednici na kojoj su u članstvo primili novog člana, majstora klimatizacije i centralnog grijanja Matu Jurišića koji je prošle godine položio majstorski ispit, a na kojoj su se i oprostili od dugogodišnjeg obrtnika majstora limara Nenada Stojakovića nakon 35 godina aktivnog staža. Potvrđeno je i donošenje pravilnika o sustavu financijskog upravljanja i kontrole.

Financijsko izvješće za 2019. izložila je tajnica Udruge Vera Pečanić priopćivši članstvu da je Udruga prošle godine uprihodovala 112.182kn dok su rashodi iznosili 61.730kn, što je za desetak posto bolji rezultat od onog predviđenog prijašnjim financijskim planom. Prošle godine na dovršetak zgrade Doma obrtnika u Pakracu, prvenstveno na uređenje interijera, uloženo je 78.213 kn čime je knjigovodstvena vrijednost objekta krajem godine iznosila 343.030 kuna. Preostali su još samo završni radovi na zidovima i stropu, dok će planirani radovi na fasadi za sada morati pričekati. Prihodi su se najvećim dijelom sastojali od članarine i članskih doprinosa, prihodima od povezanih neprofitnih organizacija (HOK 30.000 i POK 8.000) i manjim dijelom od donacija (Lipik 5.000kn i Pakrac 2.000kn). Struktura rashoda obuhvaća troškove za materijal i energiju, naknade, usluge, radove na Domu i trošak reprezentacije na manifestacijama.
Izvješće o radu iznio je predsjednik udruge Davor Lepka i bilo je dosta opsežno jer je Udruga prošle godine bila vrlo aktivna. Krajem prošle godine na području dvaju gradova koje Udruga obuhvaća bilo je registrirano 179 obrtnika što je za 14 više u odnosu na godinu prije i čak 31 u odnosu na 2016. kada ih je bilo 149. Značajan je to rast i pozitivan pomak pripisan poticajnim mjerama vlade. Uz redovno održavanje skupština i sjednica upravnog i nadzornog odbora, Udruga je protekle godine sudjelovala u brojnim manifestacijama među kojima se ističe pakrački Grahfest koji već godinama organiziraju u sklopu sajma Slavonski banovac i na koji su se odazvali kolege obrtnici iz 21 udruženja, dok se za kuhanje graha prijavilo 102 ekipe. Najbolji Grahfest do sada po mišljenju mnogih. Udruga je prošle godine sudjelovala i na drugim manifestacijama u županiji i šire, od vrbovskog, Vukovara, Siska, Garešnice, Donje Stubice i Zagreba, a dosta se radilo i na poboljšanju komunikacije među članstvom. Uređenje prostora tj. Doma obrtnika također je obilježilo proteklu godinu kao što je navela tajnica društva, dok je onaj stari prostor u Preradovićevoj predviđen za davanje u najam i u njega se neće ulagati.

Brzoj sjednici prisustvovao je i zamjenik gradonačelnice Marijan Širac zahvalivši im na svemu što poduzimaju i istaknuvši da je Grad u potpunosti iza njih, što je potkrijepio lanjskim potporama poduzetnicima koje su prelazile 700.000 kuna.Miroslav Delač jedini je drugi koji se javio za riječ koju je iskoristio da se zahvali predsjedniku Lepki na inicijativi koja je pokrenuo proteklih nekoliko godina i bez koje danas ne bi bili u novom prostoru. Predsjednik je još krajem skupštine pozvao sve obrtnike da ukoliko i dođe do ukidanja komorskog doprinosa za što postoje naznake, ne odustanu od daljnjeg druženja i okupljanja i suradnje te nastave doprinositi članarinama jer ako je 1818. godine bilo za to interesa i smisla i danas itekako ima, jer je nešto postići uvijek lakše zajedničkim snagama.

izvor: www.compas.com.hrVIŠE NA TEMU:
OBRT
LIPIK
PAKRAC
UDRUGA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI