Objavljeni novi podaci, evo koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj

Novac, plaća
(FOTO: Shutterstock)

21.5.2024. | 12:00 | index.hr
IZVOR: index.hr
Pregleda: 4666

Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17.3 posto, a realno za 12.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1.086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu 2.033 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 841 euro.

U odnosu na plaću za veljaču ove godine, prosječna neto plaća za ožujak bila je nominalno veća za 6.3 posto, a realno veća za 5.4 posto. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak iznosila je 7.75 eura, što je u odnosu na veljaču više za 5.7 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine više za 27.5 posto.

Većina zaposlenih s ispodprosječnim plaćama 
Budući da je medijalna neto plaća za ožujak manja od prosječne neto plaće (za 240 eura), to znači da je većina građana imala ispodprosječnu plaću.


To pokazuje i distribucija neto plaća iz koje se vidi da je 60 posto zaposlenih primilo neto plaću za ožujak do 1.230 eura, znači manje od prosječne plaće, odnosno da oko dvije trećine zaposlenih ima plaću manju od prosječne, jer je granica sedmog decila 1.414 eura. 


Zaposlenih koji imaju najniže mjesečne plaće, u iznosu jednakom ili manjem od 730 eura, bilo je deset posto.

izvor: index.hrSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI