Kalkulator plaće: Izračunajte kolika će vam biti plaća nakon 1. siječnja

PRIJEVARA: Trgovačko društvo iz Požege prevareno za više od 4500 eura
(FOTO: istockphoto)

15.12.2023. | 11:16 | Večernji list
IZVOR: vecernji.hr
Pregleda: 4636

Od 1. siječnja iduće godine mijenjaju se porezna pravila pa će tako rasti i plaće. Tri su glavne promjene.Kroz sustav poreza na dohodak povećava se osobni odbitak s 530 na 560 eura, rastu i neoporezivi iznosi za uzdržavane članove te prag za višu stopu poreza na dohodak. Druga je promjena regresivno smanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje (I. stup) za najviše 300 eura za bruto plaće do 700 eura. To smanjenje postupno pada prema nuli do iznosa bruto plaće od 1300 eura. Vlada navodi da manje plaćeni doprinosi neće utjecati na iznos budućih mirovina.

Treće, plaće mogu, ali i ne moraju narasti na temelju ukidanja prireza na sve vrste dohodaka. Jedinice lokalne samouprave time ostaju bez dijela prihoda pa će neke ʼʼrupuʼʼu proračunima pokušati zakrpati višim porezima na dohodak. Kako je Večernji list pisao, to vjerojatno neće učiniti gradovi i općine u kojima je na čelu HDZ, nakon pritiska iz središnjice stranke. Gradovi i općine moraju propisati visinu godišnjih stopa poreza na dohodak u granicama određenima Zakonom, a još nisu svi to učinili.Radnici snižim plaćama i osobe koje imaju više uzdržavanih članova obitelji dosad nisu ni plaćaleporez na dohodak i prirez, pa po toj osnovi ne mogu ni očekivati povišicu.Načelno,poznato je da će manje plaće koje se kreću oko minimalca i nešto iznad njega porasti do najviše 40-ak eura neto, prosječne bi plaće mogle biti veće par eura dok povišica za veće plaće ovisi o tome što će biti sprirezom.

Stranica Isplate.info sastavila je kalkulator plaća. Kalkulator bi bio pregledniji kada bi automatski preračunao visinu poreza kada se klikne na pojedini grad. On to, međutim, ne čini.Rok do kojega gradovi moraju donijeti odluku hoće li i za kolikopovećatistopu poreza na dohodak je kraj godine, no oni te stope mogu mijenjati i tijekomkalendarske godine. Trenutačno se visina prireza objavljuje na stranicama Porezne uprave na OVOM LINKU. Svoju plaću od 1. siječnja 2024.izračunajte OVDJE.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI