Nova hrana od kukaca: Čitajte deklaracije!

FOTO: istockphoto

3.3.2023. | 11:46 | Agroklub
IZVOR: Agroklub.com
Pregleda: 2994

Obratite pažnju na latinske i domaće nazive koji su napisani na pakiranjima. Imate li alergiju na rakove, mekušce i kućne grinje budite oprezni.

U Europskoj uniji dozvoljena jeupotreba kukaca u hrani, a potrošači bi trebali obratiti pažnju na sadržaj deklaracije. Do sada je nekoliko vrsta dobilo odobrenje i postalo prehrambenom namirnicom što je izazvalo burne reakcije diljemEurope.

Uredbom o hrani EU je točno određeno o kojim vrstama se radi i kojem obliku, odnosno stupnju razvoja insekta koji seprerađuju, najčešće u pastuili brašno.


Štopiše na pakiranju? Da biznali prepoznati prisutnost kukaca u sastavu proizvoda, obratite pažnju jesu li napisani latinski i domaći nazivi,pišeAgrarheute.

Riječ je o njih četiri:

Ličinke žutog brašnaraTenebrio molitor- u upotrebi su od 2021. godine. Može se prerađivati kao cijeli, osušeni kukac i u obliku brašna. Iste godine dobio je dozvolu imigratorni skakavac Locusta migratoria. Koristi se kao dodatak i to zamrznut, sušen (bez krila i nogu) ili mljeven. Kućni zrikavac Acheta domesticusje dodanovoj listi 2022. godine, a možese koristiti cijeli, zamrznut ili osušen zamrzavanjem i samljeven.U siječnju 2023. odobrena je upotreba odmašćenog brašna od cvrčka kao aditiva. Mali brašnar Alfitobius diaperinusje dopušten od 2023. godine. Dodaje se keksima, tjestenini ili čipsu kao pasta ili brašno. Oprez zbog alergija Označavanje kukaca u hranije od vitalnog značaja za osobe koje pate od alergija. Naime, osobe koje pate od alergija na rakove, mekušce i kućne grinje mogu reagirati na hranu koja sadrži sastojke od insekata. Zbog toga trebaju pažljivo čitati deklaraciju na proizvodima.

Zagovornici upotrebe ističu jednostavnu proizvodnju koja štedi resurse i prednosti ovakvih namirnica s aspekta hranjivosti. Kukci se odavno koriste u prehrambenim proizodima. Na primjer, medonosnepčelei košenil(lat. Coccus cacti) možemo pronaći u boji ruža pod oznakom E 120, a koji su odavno sastojak voćnih gumenih bombona.

Hrana koja sadrži kukce Potrošači koji žele izbjeći ovakve dodatke trebaju obratiti posebnu pažnju na proizvode kao što sukruh, peciva, müslli, žitarice za doručak, pločice, granole, jela na bazi žitarica kao što su tjestenina i pizza, zatim u mješavinama za pečenje, raznim grickalicama, posebno onima koje sadrže kikiriki, maslacuod kikirikija, čokoladi, mesnim prerađevinama, alternativnim proizvodima koji su zamjena za mlijeko i meso.

Čini se da će nove namirnice biti teško izbjeći, a rješenje može biti da sami proizvodite hranu ili baremne koristite prerađenu.

(Izvor: agroklub.com)

(Izvor: agroklub.com)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI