Njemački klasik za kratke dane: Recept za neodoljivi kelj s kobasicama i krumpirom

FOTO: Shutterstock

11.11.2021. | 09:28 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1515

Nijemci katkada uz ovo jelo poslužuju i karamelizirani krumpir: skuhaju ga, narežu na ploške pa poprže u maslacu s malo šećera...

Grünkohl und pinkel jedan je od klasika sa njemačkog sjevera, a iza naziva tog specijaliteta krije se slasni kelj sa kobasicama – jelo koje fino zagrije kad se skrate dani, a vani zahladi. Ako niste obožavatelj kelja, pružite mu priliku i pripremite ga na njemački način – tko zna, možda vam se svidi.

Grünkohl und Pinkel fino paše uz kuhani krumpir. Nijemci katkada uz ovo jelo poslužuju i karamelizirani krumpir: skuhaju ga, narežu na ploške pa poprže u maslacu s malo šećera. Želite li se poigrati začinima, u kelj možete dodati i malo mažurana.


Sastojci za grünkohl und pinkel:


450 g kelja
150 g slanine
1 manja glavica luka
2 žlice temeljca
1 žlica senfa
4 kobasice ili hrenovke
1 debela kriška kuhane šunke, po želji
300 g krumpira

Priprema:

1. Stavite kuhati krumpir. Kelj očistite i nasjeckajte pa blanširajte minutu u vrućoj vodi. Slaninu nasjeckajte pa popržite na tavi. Dodajte sjeckani luk pa kad postane staklast ubacite kelj, temeljac i vode toliko da ga pokrije. Pirjajte pola sata.

2. Dodajte senf,
 kobasice i prema želji šunku i pirjajte pola sata.  Kušajte pa dodajte papra. Krumpir kada omekša ohladite, ogulite i poslužite uz kelj s mesom.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
KELJ
KOBASICE
KRUMPIR
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li nedjeljom na sv. misu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI