(FOTO: Shutterstock)
Ratatouille je složenac sastavljen od tikvica, patlidžana, rajčice, luka, češnjaka i paprike koji potječe iz Francuske, točnije iz Provanse. Poslužuje se kao toplo ili hladno predjelo, a nekad je dio i glavnog jela.
Vješti kuhari obično povrće režu na tanke kriške, slažu u vatrostalne posude te peku u pećnici. Ako nemate vremena niti strpljenja za takve kulinarske kreacije, povrće možete narezati i ugrubo te ispeći u pećnici na limu za pečenje.
Ovako pripremljeno povrće možete poslužiti uz sve od pečenog mesa do salate. Evo što trebate napraviti:
Sastojci za povrće a la ratatouille:
2 tikvice
2 srednje velike rajčice
1 velik patlidžan
1 paprika
1 luk
1 glavica češnjaka
2-3 žlice svježeg začinskog bilja poput timijana i ružmarina
maslinovo ulje
sol i papar po želji
balzamični ocat
Priprema povrća a la ratatouille:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.
- Operite povrće i posušite ga. Paprike narežite na trakice, rajčice i očišćeni luk na četvrtine, a tikvice i patlidžan na kriške debljine oko jednog centimetara.
- Rasprostrite povrće na lim za pečenje u jednom sloju. Dodajte i očišćene češnjeve češnjaka (u komadu).
- Prelijte sve s nešto maslinova ulja, začinite s dosta soli i papra i dodajte začinsko bilje.
- Stavite povrće u zagrijanu pećnicu i pecite 20-ak minuta.
- Okrenite povrće na drugu stranu i pecite još 20-ak minuta, dok ne počinje dobivati lijepu zlatno-smeđu boju i s druge strane.
- Začinite pri kraju pečenja s balzamičnim octom po želji. Dobar tek!
Kako poslužiti ovako ispečeno povrće?Sočna kombinacija pečenih patlidžana, tikvica, paprike, luka i češnjaka sjajno će ići uz:
Pečeno meso
Pečenu ribu
Kuhanu kremastu palentu
Pire od krumpira
Umak od rajčice i kuhanu tjesteninu
Drugo povrće u salati
Tostirani kruh i namaz od slanutka (humus)
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)