NASLOVNAKULTURA
Načini destilacije rakije - koje su mane i prednosti

FOTO: Depositphotos/roman023

Načini destilacije rakije - koje su mane i prednosti

22.9.2020. 13:41 | Novinar 034 IZVOR: Agroklub PREGLEDA: 2464

Destilacija se dijeli na pet načina: jednostruka, kazan na kazan, dvostruka, jednostruka s upotrebom deflagmatora te na kolonoma. U nastavku donosimo detalje o svakom načinu te njihovim manama i prednostima.

Nakon što smo pisali o izboru kazana za tradicionalno pečenje rakije, na redu je tema - destilacija. Na koje se načine ona destilira, koje su njezine mane i prednosti i koja je najbolja za preveli voćni kom, otkrio nam je prof. Armin Tot, dugogodišnji uzgajivač voća i proizvođač rakije. 

Tot destilaciju dijeli na pet načina: 
-jednostruka
-kazan na kazan (takozvani poluprepek)
-dvostruka
-jednostruka s upotrebom deflagmatorana
-kolonama


Kreće se od pretpostavke da je svo voće pripremljeno tako da ga možemo destilirati na bilo koji od gore navedenih načina. 


Jednostruka destilacija - samo uklanja smradove

Kao što joj i naziv kaže, kod ovoga načina kom se destilira samo jednom. Odvaja se orijentacijski prvenac, nakon čega se hvata srce rakije i na kraju patoka. "Rakija je u ovom slučaju uhvaćena na lulici (cijevčici), od oko 50 i kusur stupnjeva pa do nekih 40, a sve ostalo nam je višak. Na prvi pogled plijeni mirisom i okusom, naravno samo na prvi pogled", priča Tot pojasnivši što se zapravo događa. 

Ističe kako je samo fermentirano voće imalo oko 10% šećera (ovisno o voćnoj vrsti), a on je sav prešao u alkohol. "Znamo za činjenicu da kilogram šećera pravi oko 0,5 litara 100% alkohola ili litru 50%-tnog. Jednostavnom matematikom vidimo da je u našem komu sada 5% alkohola. Naravno, tu nije samo onaj koji nam treba, ima tu i metila, ali i viših alkohola, sve je pomiješano", upozorava ovaj osnivač i administrator FB grupe Rakija i rakijaši (original)

Kako izabrati optimalan kazan/kotao za pečenje rakije?

Kaže da kod ovog načina destilacije gdje je relativno mala količina alkohola, a sve ostalo voda, skoro sve frakcije izlaze i isparavaju zajedno jer je voda osnovni faktor i pomiješana s ovako malo alkohola sve kreće na oko 91-92 °C, a završava na 100 stupnjeva, odnosno kada ispari sav alkohol i ostane samo voda koja ključa i isparava na 100 stupnjeva. Pri ovakvoj destilaciji skoro sve izlazi u isto vrijeme, samo su razlike u koncentracijama alkohola u datom trenutku različite, ali su svi oni prisutni, pojašnjava Tot vrativši se na intenzivan miris. 

"Rakija, naravno, miriši na voće, ali se u tom mirisu osjeti i miris prvenca i patoke, a kod okusa je to još izraženije. Na prvu je on izuzetno jak, ali se ne osjeti samo ono što bismo voljeli već i ono što nam ne treba. Istina, lijep dio mirisa je prevladavajući, ali je samo zamaskirao smradove, da tako kažem. Ovo shvatite tek kada napravite i dvostruku i jednostruku destilaciju te saznate da ste iz prve samo uklonili te, da tako kažemo, smradove."

Kazan na kazan ili polu prepek - manje vrijedna rakija

Postupak je, priča Tot, identičan jednokratnoj destilaciji, ali u sljedeći se kotao ubacuje i prvenac i patoka iz prvog, a koji su nam u jednostrukoj destilaciji bili višak. Kaže, tu se gotovo radi o reciklaži pomoću koje bi se izvuklo još alkohola potrebnog iz onog dijela kojega nismo koristili, a znamo da ga unutra ima. Ističe da smo na taj način povećali malo i koncentraciju alkohola u voćnom komu.

"Sada samo obratite pažnju jesmo li povećali ukupan alkohol s recimo onih prvih 5 na recimo 7 ili 8 posto. Također, prebacili smo skoro pa sav prvenac i veliki dio patoke tako da nam odnos tih alkohola u drugom kazanu nije isti kao u prvom", upozorava te dodaje da nakon toga opet radimo jednostruku destilaciju, odnosno odvojimo dio prvenca, a udio njega i patoke u srcu rakije nam je sada za nijansu veći jer smo mu duplirali koncentraciju u komu.

"Sve se to događa u krug sa svakim novim kazanom, a koncentracije su sve veće i veće, samim time sve više smradova u kombinaciji s ugodnim mirisom voća. Takva  je rakija em manje vrijedna sa zdravstvenog stajališta, em ima lošiji miris i okus."

Dvostruka destilacija - najbolji način

Stižemo i do dijela koji struka i tehničko-tehnološki postupak preporučuje - dvostruke destilacije. Postupak se izvodi u dva koraka. "Prvi je takozvano pečenje meke rakije iz koma gdje na lulici hvatamo sve, ali doslovno sve - i prvenac i rakiju i patoku, i to radimo dok u prihvatnoj posudi ne bude jačine 27 stupnjeva", rekao je Tot naglasivši kako je izuzetak grozdova i vinska rakija gdje je u prihvatnoj posudi 30-32 stupnja zbog ogromne koncentracije šećera pa ju je teško spustiti do 27.

Ako na lulici u tom trenutku teče još neki postotak, Tot preporuča da njega hvatamo odvojeno te da ga slobodno možemo ubaciti u sljedeći kazan. Ako je situacija takva da u prihvatnoj posudi imamo, primjerice, 30 posto, a na lulici nema alkohola, slobodno i dalje hvatamo tu vodicu jer je ona bogata esterima i kiselinama te još nekim spojevima koji pozitivno utječu u daljem radu na kvalitetu.

"Dobili smo meku rakiju. U prosjeku je potrebno od 3 do 5 kazana meke za isti kazan prepeka. No ni ovo vas ne treba brinuti jer kazanu neće apsolutno ništa nedostajati ni ako sipamo samo s 4 prsta meke od dna i tako radimo destilaciju", kaže Tot i daje nam primjer. 

"Imamo 100 litara meke rakije na 27 stupnjeva, a to je puno više nego onih 5-6 posto koliko je bilo u komu. Ako je 27 posto alkohola, a ostalo voda, točka isparavanja i ključanja mora biti niža, oko 81-82 °C kada ona poteče. Sada imamo opseg od čak 18 stupnjeva od početka do kraja umjesto onih 6 ili 8 u prvoj destilaciji. Upravo je ovo razlog zašto se može puno bolje odvojiti svaka frakcija, odnosno prvenac, rakija i patoka", jasan je Tot koji se vraća na 100 litara meke koju smo sipali u kazan.

Što je loza, a što komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

"Prvo znamo da kreće prvenac koji trebamo odvojiti, ne toliko zbog samog metila već zbog ostalih spojeva koje sadrži, poput aldehida acetata i slično (više pogledajte u knjizi prof. Nikičević ili Paunović: Sadržaj prvenca, kemijski spojevi) od čega su neki samo jako otrovni, a neki i kancerogeni. Postupak odvajanja se uglavnom radi organoleptički, odnosno probanjem da bi se odredio točan trenutak prelaska na kvar sljedeće destilacije. On nije tako kompliciran, ali vam netko mora par puta pokazati koji je to trenutak da biste naučili", priča ovaj vrsni proizvođač dodajući kako je drugi način odvajanjem 1,5% od usute količine meke rakije na 27 °C ili litru, litru i po na sto litara meke. "Ova vrijednost je orijentacijska i može biti i malo drugačija, ali je najčešća pa je zato i navodim, a kreće se od 0,6 do 2%. Čak i da je trebalo malo više od tih 1,5%, nije velika opasnost da ćete pokvariti rakiju", utješan je Tot. 

Nakon ovog dijela hvatamo srednju frakciju, odnosno nama potrebnu rakiju. Postavimo posudu i uzimamo ju dok u njoj ne bude 65% alkohola. U trenutku kada dobijemo tu koncentraciju na lulici, možemo izmjeriti tek nešto ispod 50%, ali tu već kreće patoka i nju opet posebno hvatamo. Kod loze i vinovice, savjetuje Tot, će vam i na 55 do 58 biti patoka, ali zato ćete je u prihvatnoj posudi loviti do 72 %.

U prosjeku je potrebno od 3 do 5 kazana meke za isti kazan prepeka. No ni ovo vas ne treba brinuti jer kazanu neće apsolutno ništa nedostajati ni ako sipamo samo s 4 prsta meke od dna i tako radimo destilaciju.

"Na ovaj smo način odvojili frakcije i imamo dobru srednju s ili bez minimum primjesa prve i treće. Kada bude odležala, i kada ju budemo spustili na priku, vidjet ćete da možda nešto malo manje miriši od jednostruke, ali je miris daleko čistiji i ljepše se osjeti na voćnu vrstu od koje smo pravili rakiju."

Jednostruka s upotrebom deflagmatora

U našim krajevima se, kaže Tot, koriste i kazani sa deflagmatorima. Na žalost, pojašnjava da je to i dalje jednostruka destilacija u kojoj će se samo u kazan ili prihvatnu posudu vratiti dio vode pa će koncentracija dobivenog alkohola biti veća. Upozorava da je ovaj način poguban za kvalitetu jer se ni kod njega ne mogu odvojiti adekvatne frakcije zbog malog postotka alkohola u voćnom komu.

"Pored toga, ljudi često i ne odvajaju prvenac, a patoku daleko kasnije zbog koncentracije na kojoj kreće tako da je ovako dobivena rakija još lošija od jednostruke destilacije."

Destilacije na kolonama

Kolone su kod nas, otkriva Tot, relativna rijetkost i koriste je uglavnom industrijska postrojenja koja rade ogromne količine to pojedini privatnici koji na raspolaganju imaju velika sredstva.

"Na žalost, ni ovo nije dobro rješenje za voćne rakije jer kolone s jedne strane kradu arome uslijed ogromnih površina bakra i velikog hlađenja pare kao i velikog broja destilacija. Sama rakija je blago anemična i praznjikava za naš okus. Druga stvar koja pravi dodatan problem je polustručno ili nestručno rukovanje ovakvim uređajima gdje gotovo u startu izlazi apsolutni alkohol, a zbog njegove ogromne koncentracije jako je teško utvrditi organoleptičke točke presjeka frakcije."

Dodaje Tot da, kada smo već kod destilacije, red je reći nešto i o tome kako su postojali brojni pokušaji da se rakiji dodatno pojača aroma ubacivanjem voća i prepeka, ili komina u prepek te još neke varijante.

"Kad ubacite svježe ili još gore, smrznuto voće koje je gotovo već termički obrađeno, ono će se obariti i dati nekakav dodatni miris, ali to nije voćni miris rakije već kuhanog voća, i često miriši na kompot. Ubacivanjem komine u prepek je potpuno isto što i ubacivanje dijela meke u prepek jer se zapravo dobije gotovo ista stvar. Kad ubacimo kantu, dvije koma u meku rakiju za destilaciju, smanjimo postotak alkohola, odnosno razblažimo ga pa onda više ne važi onaj način razdvajanja frakcija kako smo gore naveli i puno je teže i organoleptički razdvojiti ih, a pogotovo na brojeve i postotke. Takve su rakije po pravilu uvijek lošije kvalitete", zaključuje ovaj stručnjak.

IZVOR: https://www.agroklub.com

Tagovi: Destilacija rakije, rakija, destilacija, prednosti, mane

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Novoselcima jutros izgorio objekt pekare

.

Danas ponovno iznad 800 novooboljelih

.

U PSŽ 87 osoba zaraženo od koronavirusa, 12 je hospitalizirano, novozaraženih je sedam

.

33-godišnji ʺMad Maxʺ kod Kule teretnim vozilom skoro pogazio policajca te nastavio bježati

.

Struje danas neće biti .....

.

Novost iz MUP-a: vozači odsad svoje prekršaje za prebrzu vožnju mogu provjeriti online!

.

Biskup Škvorčević na misijsku nedjelju krstio osmo dijete u obitelji Ivić u Bučju

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, najviša dnevna temperatura između 16 di21°C

.

Kod N. Gradiške poginuo 40-godišnjak, automobilom se zabio u kuću

.

U Požegi održan Aikido susret u organizaciji Hrvatskog Aikido saveza i Aikido kluba ʺAikikai Požegaʺ

.

Uvodi se novi plan rada bolnica, najavljena zapošljavanja u zdravstvu

.

Grad Požega raspisao je javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta

.

Plamene poražen na gostovanju kod Medveščaka u 3. kolu Premijer košarkaške lige

.

Zainteresiranost za cijepljenje protiv gripe je sve veća: Provjerili smo ima li dovoljno doza cjepiva u ordinacijama?

.

Dinko Zima: ʺVeć godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu i zdravlja građanaʺ

.

Društvo Multiple skleroze - Otvoren Društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

.

Ovog nema ni u restoranu! Trik za najhrskaviji domaći krumpir iz pećnice

.

Vikend obilježili pijani vozači, prometne nesreće i 120 prekršaja u prometu

.

Policija za vikend imala posla; krađe i provale, tučnjave, predaja oružja, psi bez nadzora....

.

Izuzevši pobjedu Lipika, ostale nogometne utakmice obilježili porazi

.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 393 nova slučaja zaraze virusom

.

Epidemiologinja: Moguće je do kraja tjedna i 2000 zaraženih dnevno

.

Radna akcija HPD ʺSokolovacʺ

.

Plesna radionica Ilijane Lončar vratila se iz Zagreba s pregršt nagrada

.

Struje danas neće biti .....

.

U PSŽ trenutno je aktivno 80 slučajeva zaraze korona virusom

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, najviša dnevna temperatura od 12 do 16°C

.

Preminuo svećenik Požeške biskupije Vjekoslav Marić

.

Vesna Pisarović: ʺIako već 15 godina ne živim u Hrvatskoj, sanjam o požeškim brdima!ʺ

.

Gotovo 150 tisuća građana će sutra biti ovršeno

.

Od četvrtka su ponovo otvoreni granični prijelazi za pogranični promet između BiH i HR

.

Najbolji i najlakši način: Kako savršeno ispeći kestene u pećnici?

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu