>
Pozega
2 lip.
28°C
3 lip.
29°C
4 lip.
28°C
5 lip.
30°C
6 lip.
30°C
7 lip.
30°C
8 lip.
31°C
>
Pozega
2 lip.
28°C
3 lip.
29°C
4 lip.
28°C
5 lip.
30°C
6 lip.
30°C
7 lip.
30°C
8 lip.
31°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Na slano ili slatko: Recept za prefine norveške palačinke od krumpira

5.9.2022. | 08:58

Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr

Pregleda: 1806

FOTO: Shutterstock

5.9.2022. | 08:58 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1806

Lefse je vrsta mekanog i okruglog kruščića, nalik na deblju palačinku, koji se već stoljećima peče i jede u Norveškoj. Iako postoje različite verzije lefsea, većina se priprema od brašna, vrhnja, mlijeka, maslaca i vode.

Tynnlefse je tanka verzija ovog kruščića koja se rola zajedno s maslacem, šećerom i cimetom te poslužuje za doručak, dok je tjukklefse deblja verzija koja se poslužuje kao desert uz kavu.

U Norveškoj je iznimno popularna i verzija napravljena od krumpira – Potetlefse i Lompe – koji imaju tako neutralan okus da se mogu sljubljivati i sa slanim jelima. Lompe se, primjerice, često služi s hrenovkom umjesto peciva za hot-dog.


Originalni recept za lefse potječe još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao dugi vijek trajanja pa se mogao jesti mjesecima tijekom hladnih i oštrih skandinavskih zima.


Sladokusci se slažu da su svježe pečeni lefsei – najukusniji – a pogotovo kada je riječ od lefseima od krumpira koji su pripremljeni na roštilj-ploči. Upravo zato donosimo vam osnovni recept za to jednostavno norveško jelo.

Sastojci za lefse od krumpira:

900 g krumpira

120 g brašna

65 ml vrhnja za šlag

1 žlica maslaca

1 žlica šećera

prstohvat soli

Priprema lefsea od krumpira:

Ogulite krumpir, narežite ga na manje komade i stavite kuhati oko 15 do 20 minuta u vrućoj vodi dok ne omekša.Dobro ocijedite krumpire i protisnite ih kroz prešu dvaput kako biste dobili što mekaniju teksturu.Pomiješajte tako pripremljene krumpire s vrhnjem, maslacem, šećerom i soli.Dobiveno tijesto stavite u hladnjak preko noći.Drugi dan umiješajte brašno u ohlađeno tijesto od krumpira. Mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto.

Podijelite smjesu na 15-ak jednakih dijelova te svaki oblikujte u kuglicu. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite svaku kuglicu u tanku palačinku.Zagrijte roštilj-ploču (ili veliku tavu). Na vrućoj podlozi ispecite lefse. Kada se počnu pojavljivati smeđe točke na tijestu, okrenite lefse i ispecite ga tako i s druge strane.Stavite lefse u čistu i pomalo vlažnu pamučnu krpu. Pokrijte ih prije posluživanja da se ne osuše. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI