NASLOVNAPOLITIKA

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen Proračun Grada Požege za 2020. godinu

27.6.2020. 08:43 | pozega.hr IZVOR: pozega.hr PREGLEDA: 824

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Požege jučer su se našle dvadeset i dvije točke dnevnog reda. Većina ih je usvojena bez veće rasprave i jednoglasno. Većinom glasova usvojeni su prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata Grada Požege za 2019. godinu, godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2019. godinu i izvješća o realizaciji programa javnih potreba u socijalnoj skrbi, sportu, turizmu i predškolskom odgoju i školstvu za 2019. godinu, te njihove izmjene i dopune za 2020. godinu, kao i izvješća o izvršenju programa građenja objekata i uređaja te održavanja komunalne infrastrukture u prošloj godini. Nakon rasprave usvojen je i prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna za ovu godinu. Naime, Proračun Grada Požege za 2020. godinu usvojilo je Gradsko vijeće Grada Požege na 20. sjednici dana, 4. prosinca 2019. godine i njime su planirani prihodi i primici, rashodi i izdaci u iznosu od 172.082.000,00 kn.

- Ovim Izmjenama i dopunama Proračuna prihodi i primici smanjuju se za 1,10 %, odnosno za 1.758.301,00 kn i sada iznose 169.523.699,00 kn, a rashodi i izdaci se povećavaju za 6,87 %, odnosno za 11.822.339,00 kn i sada iznose 183.904.339,00 kn. Uravnoteženje proračuna je planirano uključenjem rezultata iz prethodne godine u iznosu 14.380.640,00 kn. Iz navedenog proizlazi da ukupni prihodi i primici sa uključenim prenesenim rezultatom iznose 183.904.339,00 kn, odnosno u visini su planiranih rashoda i izdataka. – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

Smanjenje prihoda poslovanja za 1,10% je u najvećem dijelu posljedica trenutne situacije sa COVID-19, te nekih drugih manje značajnih promjena, a odnosi se na smanjenje prihoda od poreza za 2.200.000,00 kn i smanjenja stope prireza na porez na dohodak, povećanje pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna za 2,5 % odnosno za 2.060.270,00 kn, smanjenje prihoda od imovine za 10,5 %, odnosno za 234.200,00 kn, smanjenje prihoda od upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada za 7,1%, odnosno za 1.183.400,00 kn, te smanjenje prihoda od prodaje proizvoda i robe te pruženih usluga i prihodi od donacija za 10,40 %, odnosno za 200.971,00 kn.


Radi ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih koronavirusom Gradsko vijeće odobrilo je oslobađanje od plaćanja mjesečnih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Požege za mjesec lipanj, srpanj i kolovoz 2020. godine, za one poslodavce kod kojih je zbog koronakrize došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti ili ostvarenog gubitka u poslovanju ili koji nisu bili u mogućnosti pokrenuti poslovne aktivnosti nakon ukidanja mjera o ograničenju rada koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

- Riječ je o odluci kojom želimo pomoći svim poslodavcima koji su se zbog koronavirusa našli u situaciji privremenog pada poslovnih aktivnosti ili ostvarenja gubitka u poslovanju i koji nisu mogli pokrenuti poslovne aktivnosti nakon ukidanja mjera o ograničenju rada. Smatram da moramo dodatno pomoći onima koji su ovom situacijom najviše pogođeni, a to je između ostalog i ugostiteljski sektor. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Većinom glasova je prihvaćeno i imenovanje Sanele Kovačević ravnateljicom Dječjeg vrtića Požega na mandat od četiri godine koji počinje teči od 8. rujna 2020. godine. Donesena je i odluka u svezi ponude Požeško-slavonske županije za prodaju nekretnina - kulturna dobra. poslovni prostor, Županijskoj ulici 2, Požega (Ljekarna Požega).

- Riječ je o prostorima stare ljekarne koja ima svoju kulturnu važnost, ali i jedna je od najatraktivnijih lokacija na Trgu Sv. Trojstva. Grad Požega trebao bi ući u vlasništvo tih prostora, posebice što je cijena prihvatljiva, sukladno onom što je ta zgrada značila, a nadamo se da će značiti i u budućnosti jer već imamo nekoliko izvrsnih projekata. Prema svim izračunima taj objekt bi koštao oko 4,4 milijuna kuna, sredstva u proračunu imamo osigurana. – kazao je gradonačelnik.

Odlukom Gradskog vijeća usvojeno je i nekoliko odluka vezanih uz komunalne djelatnosti pa su tako usvojene Odluke o I. izmjeni Odluke o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti, Prijedlog I. izmjene Programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, te Prijedlog I. izmjene Programa održavanja komunalne infrastrukture u Gradu Požegi i prigradskim naseljima za 2020. godinu. Vijećnici su odlučili i o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Grada Požege za razdoblje od 2021. do 2027. godine za čiju je izradu zadužena Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega. Izmijenjena je i Odluka o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege te usvojena Odluka o uvjetima i načinu provedbe javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi.

Tagovi: sjednica, vijeće, grad

48 SATI NA 034PORTALU

.

Svi kojima je dijagnosticiran Covid-19 i koji su u samoizolaciji mogu se još sutra do 12 sati prijaviti za dolazak biračkog odbora s listićem na njihovo mjesto boravišta

.

Ravnatelj Željko Glavić kaže da je situacija prema njegovu mišljenju normalna i pod kontrolom, večeras se broj povećao za 3 novozaražena

.

Stožer CZ Grada Požege: Budimo odgovorni i pridržavajmo se mjera prevencije

.

U PSŽ trenutno ima 5 novih slučajeva zaraze korona virusom, broj pozitivnih osoba je 63

.

Odlazak na plažu Slavonci zamijenili dvorišnim bazenima koji su ove sezone apsolutni hit

.

86 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 85 osoba

.

Subotnja šetnja Požegom 4.7.2020.

.

Od ponoći traje 48-satna izborna šutnja, no ne trebate zato trgati plakate svojih političkih oponenata

.

Prijatelji životinja ponovo apeliraju trgovačkim lancima da prestanu sa praksom prodaje živih životinja

.

Turisti masovno bježe s naše obale: ‘Ne znaju što će biti, samo su se spakirali i nestali‘

.

Otvoreno novo Reciklažno dvorište u Velikoj, poslovanje s građanima od 13. srpnja

.

U Lipiku će se graditi sunčana elektrana od 5MW

.

STOŽER BPŽ UŽIVO: 10 novooboljelih osoba na području susjedne županije

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Brz i jednostavan zajam po niskoj kamatnoj stopi

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Oprema za bebe stigla u još pet brodskih obitelji

.

Najfiniji način da potrošite stari kruh: Recept za zapečena jaja sa sirom i gljivama

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom

.

Požega ima šanse za novi početak

.

IZVANREDNA KONFERENCIJA U POŽEGI: 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno aktivnih 58

.

MARINA OPAČAK BILIĆ: ʺRestart koalicija je upravo ona koja vodi brigu o malom čovjekuʺ

.

Ja u bolju Hrvatsku vjerujem

.

Izlaz iz korona krize je velika prilika Slavonije za razvoj konkurentne poljoprivredne proizvodnje

.

Trgovina KTC u Požegi zatvorena do 15.srpnja zbog sigurnosti građana

.

96 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 88 osoba

.

U RH najtransparentniji gradovi i općine s područja Požeško-slavonske županije

.

DA SE MALO PRISJETIMO: Nošenje maski za lice i pravilno pranje ruku

.

Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

.

Sudar u Gradcu, dvije osobe odvezla Hitna

.

MOST-ovih pet za 5!

.

Nositelj liste Predrag Livak smatra da se poticaji trebaju isplaćivati po referentnom prinosu, a mlade poljoprivrednike osloboditi doprinosa i poreza u prvim godinama poslovanja

.

Koronavirus u požeškoj bolnici, pozitivna dva doktora i dvije medicinske sestre

.

Bez pečenja i želatine: Recept za ružičasti cheesecake od jagoda

.

Struje danas neće biti .....

.

Na adrese poljoprivrednika poslano novih 130 ugovora vrijednih više od 45 milijuna kuna

.

Tekiji d.o.o. isporučena dva vozila iz projekata Aglomeracije Požega te Aglomeracije Pleternica

.

Gradonačelnik Darko Puljašić uručio ugovore za građevinska zemljišta ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata

.

RAZGOVOR S POVODOM: Josip Aladrović, aktualni ministar rada i mirovinskog sustava, kandidat na 3. mjestu liste HDZ-a u 5. Izbornoj jedinici za Sabor RH

.

U jučerašnjoj prometnoj u Velikoj teško ozlijeđena 65-godišnja pješakinja

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom

.

ʺLijepa naša pokradena Slavonija opustošena lošom politikomʺ

.

Predrag Livak: „Zalažem se za plaću dovoljnu za dostojan život“

FOTONALAZ

Šokirani konobar: ʺRačun je bio 24 kuna, a turisti su mislili da su ostavili 30ʼʺ