Možemo li se zaraziti koronavirusom preko hrane?

14.11.2020. | 16:53

zagreb.info
IZVOR: zagreb.info

Pregleda: 3569

VEZANO

Tijekom listopada moguća cijepljenja bez naručivanja diljem Požeško-slavonske županije
PSŽ: I dalje velik udio novopozitivnih na broj testiranih osoba, od jučer njih 28
PSŽ: Od jučer čak 41 novopozitivna osoba, šest pacijenata hospitalizirano
U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 244 slučajeva zaraze korona virusom
I PREŠLI SMO 200: Na posljednjem testiranju obrađeno je 159 uzorka, od kojih je 24 pozitivnih
Požežanin Ivan Antunović koronu prebolio čak tri puta
PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 211 uzorka, od kojih je 25 pozitivnih
Od prošlog tjedna vrijede nova pravila za posjete u požeškoj bolnici
BROJKE SVE VIŠE: Od jučer 17 novopozitivnih osoba, ukupno PSŽ ima 97 aktivnih slučajeva
Evo gdje ćete se sve u Požeško-slavonskoj županiji moći cijepiti tijekom rujna

FOTO: Autor/Izvor Getty images

14.11.2020. | 16:53 | zagreb.info
IZVOR: zagreb.info
Pregleda: 3569

Već je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom u tvornicama za preradu mesa i pakiranje hrane, zbog čega se počelo istraživati može li se koronavirus prenositi i hranom

Prema informacijama koje su do sada dostupne, čini se da tome nije tako. Prema Ujedinjenom udruženju svježih proizvoda, nema dokaza da svježi proizvodi ili hrana općenito sudjeluju u prijenosu covida-19.

BenChapman, profesor koji predaje sigurnost hrane, objasnio je da se koronavirus ne ponaša kao patogeni koji se prenose hranom poput E.coli. Osim toga, koronavirus se fokusira na respiratorni sustav pa čak i ako pojedete nešto što je kontaminirano kihanjem ili kašljem zaražene osobe, to ne bi utjecalo na pluća.


“Većina hrane koju jedemo odmah završi u našim crijevima, nakon čega se u želucu miješa s raznim kiselinama. Ovaj virus ne ostaje posebno zarazan kada je u želucu”, objasnio je Chapman za North Carolina Health News.


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je bliski kontakt i dalje glavni način prijenosa covida-19, a u službenim smjernicama navode da je zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama rijetka.

 

“Respiratorne kapljice također mogu pasti na predmete i površine. Moguće je da osoba može dobiti covid-19 dodirivanjem kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju”, navodi CDC te dodaje da ovo ipak nije uobičajeni način prijenosa virusa.

Stručnjaci kažu da ako potrošači slijede sigurnosne mjere kao što je pranje proizvoda i kuhanje na određenim temperaturama, nema razloga za brigu.

 

(Izvor: Zagreb.info)




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI