16.11.2019. 12:41 | Ana Valenta IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 772

Treća zelena revolucija je na pragu - može li robot zamijeniti farmera? Primjena automatiziranih rješenja u sektoru poljoprivrede je činjenica koja dolazi. Može li robotika zamijeniti farmera na poljima? Mogu li automatizirani procesi poljoprivredu učiniti atraktivnom i privući mlade na selo?

Razvojem IT industrije i njenom širokopojasnom primjenom počinje i priča o "pametnoj poljoprivredi". To je sinonim koji se veže za upotrebu informacijsko komunikacijskih tehnologija u različitim sektorima poljoprivredne proizvodnje. Mnogi kritičari smatraju da upravo IT sektor poljoprivredu vodi u tzv. Treću Zelenu Revoluciju.

Treća zelena revolucija je na pragu primjena senzora, geo-pozicioniranja sustava, analize velike količine podataka (enlg. Big Data), bespilotnih letjelica, dronova, robota... je stvarnost koja se u svjetskim privrednim granama događa upravo sada. Primjena navedenih resursa u poljoprivredi je bazirana na njihovom unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na optimalnu upotrebu poljoprivrednih resursa.


Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

Primarni cilj upotrebe informacijskih tehnologija i robotskih rješenja na farmama je optimizacija troškova i brzi povrat investicijskih ulaganja. Pored toga, primjenom ovih sredstava reducira se rad farmera, a njemu ostavlja prostora za strateško promišljanje i rad na investiranju i unaprjeđenju proizvodnje. Najčešće se tehnološka rješenja koriste u sadnji/sjetvi, berbi, kontroli korova, planiranju.

"Pametna rješenja" za kontrolu korovaKorovi i borba protiv istih iziskuju vrijeme, resurse i pravovremeno djelovanje. U tom procesu tvrtke Bayer i BASF kreirali su tehnološka rješenja u obliku robotskih uređaja koji ulaskom na parcelu snimaju sustav korova. Softverskim rješenjem razvrstavaju korove od kultura i pravovremeno djeluju.

Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

Ovakav način aplikacije herbicida je dosta djelotvorniji i efikasniji za proizvođača. Tome doprinosi i način aplikacije koji je cjenovno učinkovitiji jer se tvar aplicira direktno na tijelo korova ne zahvaćajući biljku. Ovakav način apliciranja je prihvatljiviji i s fitosanitarnog aspekta proizvodnje jer herbicid ne dolazi u izravan kontakt s biljkom, a i aplikacija herbicida je optimalna jer je određena površina tretirana točno određenom potrebnom količinom herbicida. Ovakvi roboti su većinom napajani solarnim panelima i u mnogim radnjama su dosta efikasniji od rada farmera.

"Mekana ruka" za branje plodovaPrimjena robotike i informacijskih sustava u poljoprivredi posebno mjesto zauzima u ubiranju plodova, posebno plodova koji su mehanički zahtjevni za berbu. Najbolji primjer iz prakse je robot SWEEPER. Ovaj robot nastao je kao partnerstvo između Wageningen University & Research, uzgajivača paprike De Tuindershoek BV Nizozemskoj, Sveučilišta Umea u Švedskoj, Sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu i Istraživačke stanice za uzgoj povrća i Bogaerts Greenhouse Logistics iz Belgije.

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača?

Pokusi koji su izvedeni putem ovoga robota u stakleniku na paprici pokazuju da je njegova uspješnost ubiranja plodova u 24 efektivne sekunde 62%. Prognoze su da će se radna efektivnost ovoga robota u sljedećih 4-5 godina povećati uz dodatne modifikacije.

Digitalizacija: povratak ili odlazak sa selaPrognoze su da će roboti u nadolazećem periodu imati značajnu ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje i njenog optimiziranja. Pored toga, zbog tehnoloških karakteristika mogu biti idealna zamjena farmerima za nedostatak rane snage uzrokovane migracijama stanovništva.

Zbog pomjeranja starosne granice, roboti mogu biti idealna platforma za pomoć starijim farmerima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nadalje, zbog svog vrlo preciznog rada roboti i digitalna rješenja su mnogostruko efikasnija u primjeni.

U šest godina broj mladih poljoprivrednika smanjio se za milijun!

Informacijski digitalne platforme i robotska rješenja mogu biti idealno rješenje za povećanjem atraktivnosti bavljenja poljoprivredom. Na taj način moguće je aktiviranje mladih farmera i buđenje njihovog poduzetničkog duha. Informacijske tehnologije u mnogim situacijama mogu biti most između farmera i tržišta proizvoda.

Napose svih navedenih činjenica ostaje vrlo važno pitanje: Mogu li roboti zamijeniti farmerovo iskustvo, nadoknaditi njegov instinkt u prognoziranju različitih pojava na farmi, strateški planirati i projektirati inovacije?!

(Izvor: agroklub.hr)

Tagovi: robot, farmer, zelena revolucija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Početkom iduće godine u Hrvatskoj se uvodi novi porez

.

Aeroklub mora roditeljima poginulog Slavonca platiti 674.000 kn odštete

.

Na bazenima u Lipiku večeras noćno kupanje i tematski party

.

62 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 122 osobe

.

Još jedno genijalno požeško parkiranje

.

Vozači, budite na oprezu jer su u Brestovcu na cesti RODE!

.

Objavljen novi natječaj za dodjelu potpore za ulaganja u akvakulturu

.

RADOVI U GRADU: Živci na rubu, prijeti se batinama, a novinari bježe

.

U Požegi odigrana pripremna utakmica Nexe- Spačva

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju 31 uzorak od kojih je jedan uzorak pozitivan na korona virus

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića Varelovac

kredit Ponuda između posebno (Ogulin)

RUŽMARIN ZA SVATOVE

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Policija provodi pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda

.

Pijani 34-godišnjak došao u ambulantu s nožem i zatražo liječničku pomoć

.

Biskup posjetio osmeročlanu obitelj samohrane majke

.

5 neobičnih navika za stolom koje Hrvati ne opraštaju

.

Današnja najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 31 °C

.

Mitar, Darko, Tamara i Peki- biseri požeške politike ili kako funkcioniraju mediji u Požeštini

.

Brodski portal bi mogao ministricu koštati fotelje

.

HNB izdala nove srebrnjake u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija ʺBljesakʺ i ʺOlujaʺ

.

SRETAN KRAJ: Otac i sin ponovno zajedno, Šimun izašao iz bolnice

.

28 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 110 osoba

.

Općina Velika isplatila naknade za novorođenu djecu

.

TRAŽITE POSAO? Vrtić u Jakšiću zapošljava četiri djelatnika

.

U Požeško-slavonskoj županiji se broj zaraženih povećao na ukupno osam, Stožer CZ vrlo škrt s informacijama

.

ʺLipik vode d.o.o.ʺ preuzeo specijalizirana vozila vrijedna 2.8 milijuna kuna za potrebe projekta Aglomeracije Lipik-Pakrac

.

Poznat program ovogodišnjeg Aurea Festa koji se održava od 28.-30. kolovoza

.

Bez struje će biti...

.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svečano obilježen u Dervišagi

.

Tri prometne nesreće s materijalnom štetom, dva počinitelja pobjegla i policija za njima traga

.

Od danas za sav promet zatvorena cesta DC51 od Brestovca do čvorišta Nova Gradiška

.

Ovo moramo probati! Recept za kremastu ljetnu štrudlu od vanilije i višanja

.

Danas promjenljivo, kiša i pljuskovi bit će češći prijepodne

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje