>
Pozega
1 lip.
26°C
2 lip.
28°C
3 lip.
28°C
4 lip.
28°C
5 lip.
30°C
6 lip.
29°C
7 lip.
30°C
>
Pozega
1 lip.
26°C
2 lip.
28°C
3 lip.
28°C
4 lip.
28°C
5 lip.
30°C
6 lip.
29°C
7 lip.
30°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Mekane i fine: Recept za palačinke s tisuću rupica koje se rade bez jaja i mlijeka


(FOTO: Getty Images)

11.4.2022. | 09:45 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1674

Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se rade od sitno mljevenog griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štoviše, neki ih nazivaju i palačinkama s tisuću rupica.

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, no ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, no u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvuklo višak vlažnosti. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz nešto meda.

Sastojci za baghrir palačinke:
750 ml tople vode
250 g fino mljevenog griza
100 g brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
1 žlica suhog kvasca
1 čajna žličica šećera
1 čajna žličica soli


Priprema:
-U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
-U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.
-Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže dok vrh smjese ne postane pjenast.
-Prebacite po jednu šeflju (kutlaču, kaciol) smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom. ----Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.
-Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.
-Prebacite palačinku na tanjur i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
-Poslužite s malo meda. Dobar tek!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI