Martina Vlašić Iljkić: ’Priča o povećanju doplatka za djecu je samo priča – ministar smanjuje sredstva i govori o povećanju životnog standarda’

29.5.2023. | 16:18

Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica

Pregleda: 2035

NOVO

Skupljate kestene? Nakon skupljenih 10 kg slijedi paprena kazna. Oprezno i s češerima, mahovinom, lišćem...
Benefiti razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje na znanstveno-stručnom skupu „Pametna poljoprivreda„
U Požegi porslavljen sv. Vinko Paulski
Recept za savršeni jesenski ručak s pancetom i kestenima
Pogledajte tjednu ponudu poslova na području naše županije
Dvije djevojke ’operiraju’ po Požegi, policija ih u sred bijela dana uhvatila kako prose novac u centru grada
Sinoć zaustavljen pijani vozač (24) s 2,12 promila, a jučer su se dogodila i dva bijega s mjesta prometne nesreće
Provala u kuću i dvorišne zgrade, tučnjava u centru grada, dragovoljna predaja oružja...
Ususret dječjem tjednu prepunom aktivnostima: „Ljubav djeci prije svega“
Učenici Obrtničke škole Požega osvojili MEĐUNARODNI GRAND PRIX – BUDI UZOR 2023.

Vlašić-Iljkić: Možemo li zadržati mlade ljude na selu?
(FOTO: Ustupljene fotografije)

29.5.2023. | 16:18 | Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica
Pregleda: 2035

Iako je smisao dječjeg doplatka potpora uzdržavanju i odgoju djece, sramotan iznos od 26,49 do 39,73 eura, odnosno maksimalno 110,36 eura za djecu s težim ili teškim invaliditetom - ne može biti dostatan za tjedne potrebe djece, a kamoli mjesečne!? Licemjerno je govoriti da doplatak za djecu u RH ima značajno mjesto u sustavu obiteljskih potpora kao oblik novčanog primanja koje obiteljima s djecom ublažavaju razlike u životnom standardu u odnosu na obitelji bez djece, kad zbog visine iznosa naknade - tome nije tako.

Odrastanje u siromaštvu od najranije dobi umanjuje jednake mogućnosti djeteta, u obrazovanju, dostupnosti različitim sadržajima od predškolske dobi, pa i utječe na zdravstveno stanje djeteta. Iako je donesen Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2027. i Nacionalni plan za prava djece u RH 2022. - 2026., kao i ranije strategije, nisu postignuti pomaci u poboljšanju standarda života djece. Potrebno je donijeti konkretne mjere za poboljšanje standarda života djece, a u koje ulazi upravo i povećanje doplatka za djecu. Jedan od osnovnih prioriteta politike Europske unije je suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, s posebnim naglaskom na dječje siromaštvo. Stoga, prioritetno je potrebno povećati doplatak za djecu koji nije povećavan u RH od 2006. godine.

Zakonom o doplatku za djecu iz 2018. godine povećan je dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu po članu kućanstva na 70 posto proračunske osnovice (309,02 eura) i više djece je obuhvaćeno, no činjenica je da se broj korisnika smanjuje što zbog iseljavanja cijelih obitelji, što zbog manje rođene djece i cenzusa koji ne prate rast cijena i troškova života.


Stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj iznosi 19,7 posto i za oko 7 posto je veća od prosjeka EU, a u najvećem riziku su djeca koja žive u kućanstvima s više od 2 djece i manjim brojem zaposlenih odraslih osoba. Prema podacima UNICEF-a u RH stopa siromaštva djece do 5 godina starosti iznosi 22 posto.

Vlada je jedino jednokratnim mjerama isplatila naknadu korisnicima doplatka za djecu, dok o izmjenama Zakona o doplatku za djecu se samo govori, no djela Vlade pokazuju stvarnu namjenu. Naime, Izmjenama i dopunama Državnog proračuna RH za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, na stavci doplatka za djecu je umanjena svota za čak 2,75 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac se na saborskoj raspravi o navedenom izjasnio kako se broj korisnika smanjuje, budući je to rezultat „povećanja životnog standarda građana“, te izlaze iz sustava naknada, a o povećanju naknada ili cenzusa se nije izjasnio.

Dakle, umjesto da se novac iskoristi i izmijene zakonski uvjeti kako bi se proširio krug korisnika doplatka za djecu i poveća naknada, ministar govori o povećanju standarda života i smanjuje sredstva upravo za doplatak za djecu.

Niz istraživanja su pokazala poveznicu između siromaštva i financijskih poteškoća sa funkcioniranjem obitelji. Roditelji su pod ekonomskim pritiscima, uslijed visoke inflacije, nedostatnih primanja, nezaposlenosti i svih drugih poteškoća, što je povezano sa mentalnim zdravljem roditelja i porastom konflikata unutar obitelji.

Povećanje doplatka za djecu je nužan minimum kojim država mora intervenirati kao pomoć standardu života obitelji, ali i razvijati naknadu u smjeru demografske mjere.

Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI