Liste čekanja u požeškom vrtiću otvorile su ozbiljan problem: Što je s djecom s područja Brestovca?

FOTO: 034 portal/ Ustupljena fotografija

23.5.2024. | 21:22 | 034 portal
Pregleda: 4060

Nakon današnjeg članka u kojem smo problematizirali nedovoljan broj mjesta za svu djecu u požeškim vrtićima, te inertnost Gradske uprave predvođene gradonačelnikom dr. sc. Željkom Glavićem, a koji je još u srpnju 2021. godine najavljivao dodatne kapacitete, otvorilo se ozbiljno pitanje. Što je s djecom s područja Brestovca?

Podsjetimo, početkom travnja pisali smo priču iz Brestovca u kojoj nam se stanovnik Nurkovca požalio kako stanovnici te općine nemaju bankomat, ni dječji vrtić, ali su na vlasti od 1993. godine isti. Konkretno, općinom Brestovac načelnik Zdravko Mandić upravlja već 31 godinu, točnije od prvih održanih Lokalnih izbora u modernoj Republici Hrvatskoj, kao što smo već i rekli, daleke 1993. godine.

Nakon objave današnjeg članka više čitatelja javilo nam se s ozbiljnim problemom nepostojanja dječjeg vrtića na području općine Brestovac, a koji uvelike narušava životni standard ionako već raseljenog stanovništva te općine. Naime, većina roditelja s područja Brestovca nisu se ni prijavila u požeške vrtiće s obzirom na to da ne postoji dovoljno mjesta ni za djecu s područja Požege, a kamoli i za one s područja druge općine ili grada. Zbog postojećeg načina bodovanja realno je da ne mogu dobiti mjesto za djecu u dječjim vrtićima u Požegi, s obzirom na to da dobivaju manje bodova nego li djeca s područja Požege.


Roditelji s područja Brestovca s pravom si postavljaju pitanje zbog čega Općina u ovih više od 30 godina nije uspjela pronaći rješenje za izgradnju dječjeg vrtića? Iako su iz Općine potvrdili da projekt postoji, ali ne i sredstva, nejasno je zbog čega nisu podignuli kredit za izgradnju takvog objekta ili zbog čega nisu uspjeli osigurati novac od nadležnog ministarstva? Osim toga, roditelji dodaju, ako je odgovor da vrtiće i bankomate imaju u Požegi, kome je i koja je svrha takve Općine, ako ne samima sebi, da primaju dobre plaće za baš i ne tako dobar rad?


Rodbinski interesi, isprepliću se sa svakom odlukom, dok su stanovnici ostavljeni po strani. Dovoljno je pogledati tko je zaposlen na kojem poslu ili u kojoj instituciji na području općine i brzo ćete shvatiti da je istina - rodbinske veze itekako rade! Od škole, županijskih ustanova pa do same Općine. - rekao je naš sugovornik svojedobno.

Trebam li svoje trogodišnje dijete ostaviti svaki dan s bakom i djedom koji su ionako već slabijeg zdravlja ili ga voziti u vrtić u Novu Gradišku ili Pakrac? Kako ću i kada raditi? - samo su neka od pitanja koja postavljaju ogorčeni stanovnici Brestovca, a odgovora još uvijek nema.

I doista, nejasno je što Općinska uprava predvođena načelnikom Zdravkom Mandićem radi i planiraju li u dogledno vrijeme izgraditi dječji vrtić, a što je iz današnje perspektive gledano, civilizacijski minimum. 

Ukoliko Mandić u više od 30 godina upravljanja Općinom nije bio u stanju izgraditi dječji vrtić, utoliko bi bio minimum da se politikom prestane baviti, a ako ne, predlažemo Vladi Republike Hrvatske da možda upravo općina Brestovac može poslužiti kao pilot-projekt za provedbu Vladine reforme teritorijalnog preustroja odnosno smanjenja ionako prevelikog broja općina u Republici Hrvatskoj.

Bilo kako bilo, očigledno je da svjedočimo još jednom porazu kompletnog vodstva lokalne politike.

Ispod članka nalazi se anketa s pitanjem:"Smatrate li da je načelnik Zdravko Mandić u ovih 30-ak godina trebao izgraditi dječji vrtić u Brestovcu?"ANKETA
Smatrate li da je načelnik Zdravko Mandić u ovih 30-ak godina trebao izgraditi dječji vrtić u Brestovcu?
Kliknite na jedan od ponuđenih odgovora.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI