Savršen recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Kremasta fantazija: Recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom
(FOTO: Stradivarius)

1.6.2020. | 11:45 | Zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr
Pregleda: 6652

Kokos i bijela čokolade vole se javno, pogotovo kada se zajedno nađu u ukusnoj torti. Recept za ovu kremastu fantaziju u kojoj dominiraju upravo okusi kokosa i bijele čokolade pronađite u nastavku.

ZA BISKVIT:
- 275 grama oštrog brašna
- 100 grama kokosovog brašna
- 200 grama šećera
- 1 vanilin šećer (ili 2 male žličice ekstrakta od vanilije)
- 170 grama maslaca
- 5 bjelanjaka
- 120 ml kiselog vrhnja
- 240 ml kokosovog mlijeka
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode za pečenje
- prstohvat soli

ZA KREMU:
- 5 žutanjaka
- 2 velike žlice šećera
- 500 grama bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja


DODATNO:
- kokos za ukrašavanje


PRIPREMA:

1. Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature pa maslac, bjelanjke i kiselo vrhnje izvadite iz hladnjaka 40-tak minuta prije. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Sa strane u jednoj posudi prosijajte oštro brašno s praškom i sodom, dodajte sol i zatim kokosovo brašno pa sve zajedno promiješajte.

2. U drugu posudu za miksanje stavite šećer, vanilin ili ekstrakt i maslac pa miksajte na najjačoj brzini oko dvije minuta dok ne dobijete lijepu i glatku kremastu smjesu. Pritom s rubova posude špatulom sastružite smjesu kako biste sve dohvatili mikserom. Zatim malo po malo ubacujte bjelanjak u smjesu i nakon svakog dodavanja dobro izmiksajte. Kada se dodali sve bjelanjke, ubacite i kiselo vrhnje i izmiksajte. Smanjite brzinu i naizmjenično u smjesu dodavajte suhe sastojke (mješavina brašna i kokosa) i kokosovo mlijeko. Miksajte na laganoj brzini dok ne potrošite sve sastojke i ne dobijete kompaktnu smjesu.

3. Pripremite dva okrugla kalupa iste veličine. Premažite ih s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama. Razdijelite dobivenu smjesu u dva kalupa. Pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon pečenja kore ostavite da se u potpunosti ohlade u kalupu. Tek kada su potpuno hladne možete prionuti filanju i ukrašavanju.

4. Počnite s pripremom kreme. Žutanjke pomiješajte sa šećerom i kuhajte na pari između 5 do 10 minuta uz stalno miješanje kako se smjesa ne bi primila za posudu. Kada ih maknete s vatre, još malo miješajte kremu dok u nju ne uđe hladniji zrak i ne rashladi ih. Bijelu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i odmah prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu dok se u potpunosti ne otopi i sjedini s vrhnjem. Tada u smjesu dodajte i skuhane žutanjke, sve dobro promiješajte s kuhačom i špatulom i ostavite da se ohladi. Prekrijte posudu plastičnom folijom.

5. Kad je krema hladna, stisnute i gusta (otprilike nakon sat-dva mirovanja), započnite s filanjem torte. Na prvu koru stavite polovicu kreme i ravnomjerno premažite prema rubovima. Ne brinite ako vam krema izlazi preko ruba, to ćete kasnije sve zagladiti sa špatulom. Položite drugu koru preko kreme i samo lagano pritisnite s dlanovima kako biste je malo stisnuli. Drugi dio kreme razmažite po vrhu torte i spuštajte špatulom preko rubova skroz do dna torte dok je cijelu ne premažete. Kada je premazana, posipajte je kokosom i stavite na hlađenje.
Dobar tek!

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI