NASLOVNADRUŠTVO

Pogledajte trik za meso s roštilja koje se samo odvaja od kosti

17.5.2022. 10:52 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 3026

Kada govorimo o kulturi roštiljanja na Američkom kontinentu, onda možemo reći da je njihova riječ za način pripreme jela na otvorenoj vatri upravo potekla s ovog otoka u Karipskom moru.

Smatra se da je riječ barbecue došla od riječi domorodačkog naroda Arawak za roštilj napravljen od zelenih grana zvanih barbacoa.

Jamajčansko nacionalno jelo jerk, piletina ili originalno svinjetina s roštilja, povezuje se s Marunima. Odbjegli robovi su koristili upravo pastu od začina kakva se koristi u toj danas čuvenoj marinadi kako bi sačuvali meso od propadanja u bijegu od Britanaca. Takvo marinirano meso potom bi pekli iznad tinjajućih grana barbacoe baš onako kako su to radili starosjedioci Arawak Indijanci.


Meso toliko meko da se samo odvaja od kosti i miriše na primamljive začine danas je specijalitet na Jamajci. Iako ćete tamo najčešće naići na jerk piletinu, u ovakvoj marinadi Jamajčani danas pripremaju i ostale vrste mesa, kao i morske plodove poput jastoga i ribe.

Jerk je na Jamajci duboko usađen u gastrokulturu, on je više od jela ili načina pripreme hrane, on je poput roštiljanja kod nas – način življenja i druženja. Oko ovog mesa na vatri se treba potruditi, stalno ga okretati kako bi se ravnomjerno ispeklo, ali i da šećer u marinadi ne zagori i zada onaj gorki okus kožici, koja je u protivnom slatkasto začinjena i nevjerojatno hrskava.

Jamajčani uz svoj roštilj najčešće poslužuju karipsku rižu s crvenim grahom, paprikom i mladim lukom, koja se, osim s temeljcem, radi i s kokosovim mlijekom. U hrskavim i začinjenim batačićima i krilcima uživaju uz lagano pivo i osvježavajući koktel pripremljen na bazi ruma, jedeći ih – kako drugačije nego prstima. Mi smo svoju jerk piletinu odlučili napraviti ovaj vikend na sveopće oduševljenje svih na roštiljanju, a za namirnice i sve za roštiljanje nismo trebali otići sve do Kariba već samo do najbližeg Lidla.

RECEPT – JERK PILETINA

Sastojci:

2 manja pileta ili 4 batka,
4 karabatka i 4 krilca
4 mlada luka
3 režnja češnjaka
1 žličica dimljene paprike
1 žličica senfa
1 žličica suhog timijana
1 žličica ribanog đumbira
Sok jedne limete
1 čili papričica
1 žličica cimeta
1/2 žličice pimenta
1 žlica smeđeg šećera
1 dl sojina umaka
2 žlice ulja

Priprema:

- U blender stavite sve sastojke osim piletine i miksajte dok ne dobijete glatku gušću smjesu. Možete se poslužiti i štapnim mikserom.
- Napravite rez do dva na svakom komadu piletine osim na krilcima i marinadu umasirajte u meso. Ostavite meso pokriveno u marinadi barem dva sata ili preko noći u hladnjaku.
- Pecite piletinu na srednje jakoj vatri, a prije pečenja je obavezno malo ostavite na sobnoj temperaturi. Često je okrećite i pecite oko 35 do 40 minuta. Poslužite je uz karipsku rižu – s grahom, crvenom paprikom i mladim lukom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

ZBOG STRAŠNE PROMETNE U SL. BRODU: DORH izdao nalog za obdukciju i vještačenja krvi i urina

.

Mitar Obradović o prijetnjama novinaru: ʺČlanovima HDZ-a nije dovoljno odlučivati o zapošljavanju već tuku i prijeteʺ

.

ZANIMLJIVO: U požeškom rodilištu rođena beba sa zubom

.

Sjaj i bijeda požeških bazena iliti imaju li Požežani bazene kakve zaslužuju

.

Kutjevačka Udruga Mladih i ove godine organizira Kino pod zvijezdama

.

OPREZ: Policijski službenici će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa

.

POŽEGA: 56-godišnjak pod utjecajem alkohola narušavao javni red i mir

.

PLETERNICA: U obiteljskoj kući kod 21-godišnjaka pronađena marihuana

.

Izvršava li Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije sanitarne kontrole po objektima?

.

Stručnjaci otkrili je li bolje otvoriti ili zatvoriti prozore kad su nesnosne vrućine

.

Prekopakra ponovno u ruhu narodnih pjesama, plesova i običaja

.

Priopćenje saborske zastupnice vezano za napade na novinare

.

Ljetni susret ministranata u Velikoj

.

Ovo su simptomi i način prijenosa majmunskih boginja

.

Recept za prefini talijanski desert od samo tri sastojka

.

Danas sunčano uz temperaturu i do 33 °C

.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen i u Hrvatskoj!

.

Za svaku osudu: Muž pročelnice prijetio novinaru, kasnije je priveden

.

Slastičarnica Aroma zatvorena zbog sumnje na salmonelu?

.

Dukat ponovo podiže otkupnu cijenu mlijeka

.

Hvala, Željko!

.

Ekipa Reroot Gaminga traži požeškog gamera da mu plati kaznu i zvučno izolira sobu

.

DOBA MASOVNOG POSKUPLJENJA: Hoće li Vlada zamrznuti cijene hrane?

.

Urnebesni komentari: Glavićeva logorska vatrica doslovno zapalila društvene mreže

.

Prošle godine u Hrvatskoj izdano gotovo 56 milijuna recepata, a među najčešćima su sredstva za smirenje

.

U vrhu smo po smrtnosti od raka kože. Kako se zaštititi, kojim kremama?

.

65-godišnjak s područja Pleternice prijavio prijevaru

.

Hodočašće zdravstvenih djelatnika s područja Požeške biskupije Gospi Voćinskoj

.

Projekt ʺSvi na plesnu predstavuʺ UO Plesna radionica Ilijane Lončar ulazi u svoju ovosezonsku završnicu

.

Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku odlazi u povijest

.

Ljetna varijanta omiljenog jela: Recept za kremaste lazanje sa sezonskim povrćem

.

Danas oblačno uz moguću kišu

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevačko vinogorje u suton