NASLOVNAPOLITIKA
Je li konačno došlo vrijeme da Glavić i Ronko poravnaju račune?

FOTO: 034 portal.hr

Je li konačno došlo vrijeme da Glavić i Ronko poravnaju račune?

25.11.2022. 17:05 | Ante Mandarić PREGLEDA: 4587

Ovih dana na stranicama Grad Požege pojavio se Oglas o davanju prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Požege u 2023. godini.

Tako se pozivaju građani, poduzeća i druge pravne osobe, vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege, gradonačelnik Grada Požege i mjesni odbori da u pismenom obliku s obrazloženjem dostave svoje prijedloge za Povelju humanosti Grada Požege, Proglašenje počasnim građaninom Grada Požege, Nagrada Grada Požege za životno djelo, Godišnja nagrada Grada Požege i Kolektivna nagrada Grada Požege.

Prijedlozi ovlaštenih predlagatelja dostavljaju se Savjetu za zaslužne građane i javna priznanja Grada Požege do 15. siječnja 2023. godine, na adresu Trg Svetog Trojstva 1, 34 000 Požega, s naznakom :“Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja Grada Požege.“


Posljednji put Nagrada za životno djelo bila je ispolitizirana

Posljednji put nagradu za životno djelo dobio je požeški biskup, msgr. dr. Antun Škvorčević, a već je 2013. godine bio predložen za nagradu, i to onu najveću, za počasnog građanina Grada Požege - uz koju idu Povelja i ključ Grada. Ipak, biskup msgr. dr. Antun Škvorčević taj prijedlog glatko je odbio, a te je godine i nagrada u kategoriji počasnog građanina grada Požege ostala prazna. Prema riječima Ronka biskup je to obrazložio kako je zauzet stav da takve prijedloge crkveni velikodostojnici ne bi trebali prihvaćati jer  to poslije uglavnom izaziva ne baš ugodne rasprave, polemike i medijske napise, posebno nakon nagrade kardinalu Kuhariću od strane Grada Samobora i svega što se dešavalo poslije.

Godine prolaze, ali vremena i gradonačelnici se mijenjaju, pa tako sredinom 2021. godine gradonačelničku dužnost preuzima dr. sc. Željko Glavić. Prvom prilikom, dakle siječnja 2022. godine, gradonačelnik osobno daje prijedlog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića za niže rangiranu nagradu nego li je to bio prijedlog iz 2013. godine - Nagradu za životno djelo, a koje je usvojena i dodijeljena požeškom biskupu msgr. dr. Antunu Škvorčeviću.

Kandidata za životno djelo u gradu Požegi ne nedostaje, stoga ostaje nejasna logika gradonačelnika Glavića da ponovno predloži biskupa Škvorčevića . Nedvojbeno je kako je biskup msgr. dr. Antun Škvorčević učinio puno za Požegu, Požeštinu, ali i područje cjelokupne Požeške biskupije, no ipak nije logičan prijedlog niti izbor s obzirom na to da pamtimo prijedlog za onu najveću nagradu, a koju je glatko odbio sada već davne 2013. godine. Time, možemo zaključiti- Nagrada za životno djelo bila je ispolitizirana, a biskup korišten kako se nitko od preostalih kandidata ne bi smatrao oštećenim jer tko bi se mjerio s biskupom, ali….

Stvari postaju još čudnije prisjetimo li se da se na listi nominiranih za gradsku nagradu Grada Požege za životno djelo, i to na prijedlog Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, a koju je potpisao general- pukovnik Đuro Dečak našao i bivši gradonačelnik Požege, župan Požeško-slavonske županije i saborski zastupnik Zdravko Ronko čije doprinose Požegi rijetko tko može zanijekati, zatrti ili ignorirati.

U svojoj bogatoj političkoj karijeri Požegi je podario 16 novih spomenika i spomen obilježja te 30-tak obnovljenih: od simbola Grada, Kužnog pila do Matka Peića, Sare, Nikole Tesle,  Franje Tuđmana. Također, novi vatrogasni dom, njegova je zamisao, kao i Glazbena škola, Gradska knjižnica te brojne uređene ulice, rotori, šetnice, mostovi. Kao župan doprinio je očuvanju županije od raspada 2006. godine, zadržavši time i status Požege, ne samo kao središta županije već i status veliko grada. Često je znao i spomenuti – ako bi za išta trebao dobiti kolajnu onda je to zato što sam sačuvao gradsku tvrtku, gradsku blagajnu i gradsku imovinu – povečavši je za čak šest puta.

Ipak, iz bolje upućenih izvora doznajemo kako je Savjet za zaslužne građane i javna priznanja Grada Požege taj prijedlog odbio te se o istome, po logici stvari, nije niti raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege, najvjerojatnije po nalogu aktualnog gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Željka Glavića.

Kako bi situacija bila bolja, odnosno lošija, Savjet za zaslužne građane i javna priznanja Grada Požege mogao je usvojiti oba prijedloga, a u konačnici Gradsko vijeće i potvrditi s obzirom na to da dodjeljivanje te nagrade nije limitirano na samo jednu osobu.

Iz onoga što je nakon takve odluke uslijedilo, vidljivo je da se radilo o osobnim i političkim  revanšizmima, pa je tragom navedenog i vidljivo kako je Savjet za zaslužne građane i javna priznanja grada Požege politiziran što svakako nije prikladno, a što u konačnici polarizira ionako već dovoljno podijeljenu Požegu.

Je li konačno došlo vrijeme da Glavić i Ronko poravnaju račune

Nakon prošlogodišnje blamaže gradonačelnika Glavića oko prijedloga i nagrada Grada Požege bit će zanimljivo pratiti hoće li ove godine Zdravko Ronko biti predložen za jednu od nagrada, a samim time hoće li mu ista biti i dodijeljena.

Možda je konačno i vrijeme da Grad o svemu provede svojevrsnu anketu među građankama i građanima Grada Požege poput one o odmaralištu u Baškoj, a ne da nekolicina političkom voljom odabranih te instaliranih, u ime Grada Požege dodjeljuje nagradu kome i kako želi kroz famozni Savjet za zaslužne građane i javna priznanja Grada Požege.

Je li konačno došlo vrijeme da Glavić i Ronko poravnaju račune i da Zdravko Ronko dobije ono što zaslužuje, a to je – Nagrada za životno djelo odlučili smo saznati upravo od bivšeg gradonačelnika Ronka koji nam je iznio svoj stav o Nagradi za životno djelo:

„Iako sam predsjedniku UDVDR RH general - pukovniku HV Đuri Dečaku govorio kako mu je to uzaludan posao, nije odustajao. Ni tri mjeseca kasnije, napustio nas je, sad je gore, sve vidi i sve mu je puno jasnije. I vama sam, a što ste 27.02.2022. godine i objavili bio jasan – ja tu nagradu i tako i tako ne bih primio, jer je ona tijekom proteklih osam, devet godina toliko uprljana da bi to za mene bilo neprobavljivo. Da, rekao sam i kako su u mojim mandatima Savjet za zaslužne građane činili poznati i priznati uglednici Požege-Grada, Slavonske nam Atene. A ovo danas s Gojom, Bože sačuvaj, pa to ni pas s maslom, kamo li ja“, kazao je Ronko.

U kratkom razgovoru Ronko je prokomentirao i ulogu biskupa Škovrčevića te je li biskup u loše režiranom igrokazu ispolitiziran ili je pak svjesno prihvatio svoju ulogu:

„Preuzvišeni?  Nadam se da vam nije promaklo kako je 14.06.2021. godine Glaviću okačio medalju za uspješan početak mandata, meni, iako nam se rezultati razlikuju više no nebo i zemlja, ni nakon četvrtog mandata, da se zna. Čak štoviše,  i po potvrđenim saznanjima, u dosluhu su odigrali rolu oko „biskupa na magarcu“, samo kako bi se prijedlog uvaženog generala eliminirao, a mene izbacilo iz igre. Činjenica jest, Preuzvišeni je podnio veliku žrtvu jašući na tom magarcu, no ne i uzalud, jer za tu svoju ulogu i misiju sad bi trebalo uslijediti i pentranje na „počasnog“ konja. Nadam se samo da nakon ove vaše objave Preuzvišeni to neće prolongirati za drugu priliku , jer po najavi Glavića, obzirom da se čovjeka drži za riječ ,a vola za rogove, on s  29.05.2023. odlazi s pozicije gradonačelnika. Sretno im obojici bilo!“, konstatirao je Ronko.

A hoće li se do kraja Glavićevog mandata uspjeti poravnati računi bivših prijatelja za 034 portal Ronko je odgovorio:

„Kad već pitate oko poravnanja računa s Glavićem, moram reći da me u prvi mah zaboljela „izdaja prijatelja“, no brzo me prošlo, još i brže se otrijeznih. Pa nije on bio prijatelj, već nešto drugo i to punih 40 godina. Je li mu bilo lako, ma nije i suosjećam na neki način.  Jesam li ja bio naivan, možda, no njemu na dušu. Ono što sam preko njega, dok je bespogovorno slušao, služio i klimao, učinio za dobrobit građane Požege, vjerujte mi, učinio bi i isto i ponovo. Jest da sam prvi put posumnjao u njegovu prijetvornost prošlog ljeta, odmah nakon izbora - nikad čuo za svečano platno - a da je do potpunog loma došlo jutrom na prošlogodišnji Božić kada je to u potpunosti izišlo na svjetlo dana. Jutrom nadolazećeg Božića računi će biti poravnani, ostat će mi samo objaviti našu zadnju korespodenciju i za mene više ništa ne postoji", zaključio je Ronko.                                                                                                              

Tagovi: poravnavanje računa, Glavić, ronko, nagrada, životno djelo

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

DOJAVE O BOMBAMA I U TRGOVAČKIM CENTRIMA: Pregledom trgovačkih centara nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama

.

Ženska strana nacionalne priče Domovinskog rata u književnoj večeri „Naše Branke“

.

FOTO: Moto-mrazovi i Grad Pleternica povodom sv. Nikole darivali najmlađu djecu u pleterničkoj školi

.

UPRAVO: Potvrđena dojava o bombi u Općinskom sudu u Požegi

.

Ovo su tri ključna savjeta uz koje će božićna zvijezda potrajati do druge godine

.

Vlada je odlučila dokad će cijene osnovnih namirnica biti ʺzamrznuteʺ

.

Slavlje sv. Barbare i 100. obljetnica smrti župnika graditelja crkve u Jakšiću

.

Dalibor Bognar više neće voditi prvu momčad Nogometnog kluba Slavonija

.

REKORDER VIKENDA: 43-godišnjaku ʺnagradaʺ od 19.700,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju i bez vozačke dozvole

.

Hrvatska danas igra za četvrtfinale SP-a protiv Japana

.

Najava pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

.

Muškarac (41) kroz Antunovac na biciklu s 3,13 promila

.

Jesu li trgovine i crpke spremne za prelazak na euro i zašto slijedi horor za blagajnice i IT-jevce

.

Ovog prosinca padat će rekordi: Božićne jelke poskupljuju za 20 posto

.

FOTOGALERIJA: Advent u Požegi uz Klapu sv. Lovre

.

Druženje članova i sponzora NK ʺGraničarʺ Zagrađe za kraj uspješne godine

.

Čokobomba! Recept za slatka peciva koja najbolje pašu uz šalicu kave

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 15 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih

.

Nakon jutarnje magle promjenjivo oblačno

.

UPALJENA DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA U PLETERNICI: ʺAdventa u bećarskom šoru ne bi bilo da nije bilo sloge među svima vamaʺ

.

Umro je Rudi Aljinović, Lastan iz Modre Laste

.

ČAROLIJA JE POČELA: Advent u Bećarskom šoru

.

NAPOKON: Od utorka značajno jeftinije sve vrste goriva

.

Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

.

Od župnika posudio 1,7 milijuna kuna pa ih potrošio u kladionici

.

NIKOG NIJE BRIGA: Planira li itko očistiti ovu naplavinu ispod mosta kod Podsreće?

.

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

.

Trodnevni susret srednjoškolaca u požeškom Kolegiju

.

Adventska duhovna obnova redovnica u Požegi

.

Božićna pšenica: Posijati ju na Barbaru ili na Luciju?

.

Lipicanci postali dio svjetske nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u, a uskoro kreće i izgradnja nove ergele

.

ŠVERC U SUSJEDSTVU: Žena (63) ʺpalaʺ s 20 kg duhana

.

Muškarac (26) za upravljač Audija sjeo pijan (2,30 promila) pa sletio s kolnika

.

Muškarac (47) upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 2,47 promila

.

Susret biskupa Škvorčevića s hrvatskim braniteljima

.

Hipnoza okusima: Recept za pečenu janjetinu s krumpirom koja mirisima iz pećnice zove za stol

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Neviđena sramota: Urinirali po božićnom boru na Trgu Sv. Trojstva u Požegi

.

Štiti li Željka Glavića u DORH-u vlastiti sin?

.

Trenutne vremenske prognoze najavljuju bijeli Božić. Veselite li se?

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogledajte kako izgleda sudar jelena na Papuku!