NASLOVNAPOLITIKA

Iz Galić d.o.o. reagirali na objavljeni članak o gradnji vinarije

18.7.2021. 23:19 | 034 portal IZVOR: BDV PREGLEDA: 8697

034 portal kao objektivan medij uvijek dopušta reakcije ili demante na objavljene članke, a tako je i ovaj put.

"Poštovani,
Obraćamo Vam se kao punomoćnici našeg klijenta, trgovačkog društva Galić d.o.o. (punomoć u prilogu).

Dana 24. lipnja 2021. na Vašem portalu objavljen je tekst pod naslovom „Ekskluzivno: EU uhvatio Jožu Galića. Tvrde da je varao s fondovima, traže od DORH-a da ga goni."


Uz pozivanje na godišnje izvješće Europskoga ureda za borbu protiv prijevara („OLAF“), u
spomenutom je tekstu između ostaloga navedeno:

,,U svom najnovijem izvješću, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) objavio je detalje o malverzacijama europskim novcem u Hrvatskoj. Jedan od slučajeva povezuje se s vinarijom koja je građena europskim sredstvima, a radove je obavljala tvrtka u vlasništvu vinarevog sina. Takav sukob interesa nije dopušten ni po hrvatskim ni po europskim pravilima, pa OLAF traži da se nešto više od 1,3 milijuna eura vrati u EU fond. Hrvatskom tužiteljstvu preporučeno je da protiv vinara i izvođača radova pokrene kazneni postupak.“

Navedeni tekst bazira se isključivo na izvješću OLAF-a te kao takav predstavlja jednostranu interpretaciju pojedinih okolnosti, uzimajući u obzir samo shvaćanja OLAF-a. U tom smislu, važno je istaknuti daje OLAF istražno tijelo Europske unije, koje u svojem radu ispituje postoje li sumnje u nepravilnosti kod realizacije projekata sufinanciranih europskim sredstvima, te s tim u vezi daje svoja mišljenja i neobvezujuće preporuke. OLAF ne donosi konačne odluke o postojanju nepravilnosti, već nadležna nacionalna tijela preporuke OLAF-a uzimaju u obzir prilikom odlučivanja hoće li pokrenuti postupak za utvrđivanje nepravilnosti i povrat isplaćenih potpora.

Nije sporno da je OLAF tijekom 2020. godine proveo nadzor nad projektom „Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima“ („Projekt“). Radi se o Projektu kojeg je društvo Galić d.o.o. realiziralo u razdoblju između 2016. i 2018. godine. Ukupna vrijednost Projekta iznosila je više od 30 milijuna kuna, od čega je dio u iznosu od 10.047.442,29 kuna bio sufinanciran sredstvima EU fondova, dok je ostatak investicije (više od 20 milijuna kuna) Galić d.o.o. financiralo vlastitim sredstvima.

Galić d.o.o. je pravo na potporu iz EU fondova steklo na temelju javnog natječaja, objavljenog i provedenog 2015. godine od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kako se radilo o zahtjevnoj proceduri s kojom Galić d.o.o. nije imalo iskustva, na provedbi Projekta angažirani su iskusni i renomirani konzultanti, koji su vodili Projekt te osiguravali njegovu usklađenost s primjenjivim propisima. U svojem izvješću, na koje se poziva objavljeni tekst, OLAF je izrazio sumnju da se Galić d.o.o. prilikom provedbe Projekta našlo u nedopuštenoj situaciji sukoba interesa u odnosu na jednog od podizvođača angažiranih radi izvođenja građevinskih radova u okviru Projekta. Kao što je već navedeno, radi se o neobvezujućem mišljenju OLAF-a, koje ima karakter preporuke za nadležna tijela Republike Hrvatske.

Galić d.o.o. odlučno osporava ovaj stav OLAF-a, jer su u provedbi Projekta poštovani svi tada važeći propisi pa tako i tadašnja pravila o sukobu interesa. Galić d.o.o. se u provedbi Projekta u potpunosti pridržavalo tada važećeg Pravilnika o provedbi mjere Investicija u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. - 2018. (Narodne novine 49/15). Isto tako, Galić d.o.o. je izvođače radova izabralo prema pravilima Pravilnika i natječaja i u cijelosti se pridržavalo odredbi Pravilnika o izbjegavanju sukoba interesa te nije s niti jednim izvođačem bilo u sukobu interesa.

To potvrđuje i činjenica da su Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije kao nadležna tijela iz sustava upravljanja i kontrole izvršila više nadzora tijekom i nakon provedbe Projekta. Svi nadzori okončani su bez ijedne primjedbe ili prigovora te niti jedno nadležno tijelo nije smatralo daje Galić d.o.o. bilo u sukobu interesa kako je to bilo definirano tada primjenjivim propisima. Tek sada, godinama nakon realizacije Projekta i zakonskih izmjena koje su stupile na snagu nakon okončanja ovog Projekta, OLAF tereti Galić d.o.o. za povredu pravila o sukobu interesa, primjenjujući znatno strože kriterije koji uopće nisu bili predviđeni u propisima koji su bili na snazi u razdoblju realizacije ovog Projekta.

Trgovačko društvo za koje OLAF sumnja da je bilo u sukobu interesa s Galić d.o.o. samo je jedan od više podizvođača koji su sudjelovali u realizaciji Projekta. Svi podizvođači bili su odabrani od strane glavnog izvođača. Izbor podizvođača autonomno je pravo glavnog izvođača i Galić d.o.o. nije na to moglo utjecati niti je imalo ugovorne niti zakonske mehanizme da na to utječe. Pravila natječaja i propisi koji su bili na snazi u vrijeme provedbe natječaja određivali su jedino da sukob interesa ne smije postojati između korisnika sredstava i glavnog izvođača te se Galić d.o.o. toga beziznimno držalo, što ni OLAF ne dovodi u pitanje. OLAF danas problematizira jedino odnos između Galić d.o.o. i jednog od podizvođača, iako pravila natječaja i propisi primjenjivi u vrijeme provedbe Projekta uopće nisu obuhvaćala to pitanje.

Nakon istrage OLAF-a pa do današnjeg dana nikakav postupak u vezi s navodima iz izvješća OLAF-a nije pokrenut niti su nadležna tijela zatražila povrat isplaćene potpore. Galić d.o.o. smatra da za takav zahtjev ne postoji nikakva pravna osnova, jer su prilikom provedbe Projekta poštovana sva tada važeća pravila, što su nadležna tijela Republike Hrvatske potvrdila u ranije provedenim nadzorima.

Za slučaj da se naknadno ipak pokrene neki postupak radi utvrđivanja nepravilnosti i povrata isplaćene potpore, Galić d.o.o. će sve takve zahtjeve odlučno osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima. Galić d.o.o. predano je načelima vladavine prava i pravne sigurnosti te je uvjereno da će, u slučaju potrebe, u pravičnom postupku pred nadležnim tijelima s uspjehom odbiti svaki takav neosnovani zahtjev.

Molimo da radi nepristranog i potpunog informiranja javnosti, kao i radi sprječavanja teško nadoknadive štete za Galić d.o.o., objavite ovo reagiranje na Vašem portalu.

U slučaju da imate dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju." - stoji u priopćenju koje potpisuje odvjetnik Tomislav Sadrić u ime Galić d.o.o.

Tagovi: Josip Galić, Joža Galić, Galić d.o.o., vinarija, Galić vinarija, presoflex, Presoflex gradnja d.o.o., olaf

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas pretežno sunčano. Poslijepodne mogući pljuskovi i grmljavina

.

Teška prometna nesreća. Tri osobe smrtno stradale

.

Marko Tolja sinoć oduševio brojne Brođane

.

Subotnja šetnja Požegom, 24.7.2021.

.

Vučković: “Putem Mjere 5.2.1. Požeško-slavonskoj županiji bit će osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć“

.

Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne

.

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

.

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda

.

Kaskaderi održali radionicu u Lipiku; u ponedjeljak dječja kaskaderska radionica

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

Počinje cijepljenje i u ljekarnama, a građani će moći odmah dobiti covid-potvrdu

.

Članovi Stolnoteniskog kluba Požega osvojili tri medalje na ʺCibalia Kids Openuʺ u Vinkovcima

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

U slijetanju osobnog automobila s ceste u Marindvoru jedna osoba povrijeđena

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

Danas pretežno sunčano uz prolaznu naoblaku

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni