U srpnju oglašeno 50 posto manje radnih mjesta

HZZ Požega - oglasna ploča
(FOTO: Domagoj Katić)

13.08.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 3154

Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnom uredu Požega registrirano je 6.396 nezaposlenih osoba, što znači neznatno smanjenje nezaposlenosti u odnosu na lipanj za 0,4 posto, dok je u odnosu na srpanj 2012. broj nezaposlenih porastao za 7 posto.

Najveći udio među nezaposlenima čine osobe stare 20 do 29 godina te osobe srednjoškolskog stupnja obrazovanja.

Gledano prema gradovima i općinama u Požeško-slavonskoj županiji, u odnosu na lipanj smanjenje nezaposlenosti zabilježili su gradovi Kutjevo (za 5 posto) i Požega (za 0,2 posto) te općine Čaglin (5 posto) i Velika (2 posto), dok je nezaposlenost porasla u gradovima Lipiku (2 posto), Pleternici (1 posto) i Pakracu (1 posto) te u općinama Jakšić (1 posto), Brestovac (1 posto) i Kaptol (0,3 posto). U odnosu na srpanj prošle godine nezaposlenost je porasla u svim našim gradovima i općinama osim u Jakšiću, gdje je smanjena za 2 posto. Najveći godišnji rast nezaposlenosti i dalje bilježi grad Lipik (25 posto).


Iz evidencije nezaposlenih u srpnju su obrisane 704 osobe, od kojih je 387 obrisano zbog radnog odnosa ili 15 posto manje nego u lipnju. Među njima, 162 osobe zaposlile su se na području Požeško-slavonske županije, 222 u drugim dijelovima Hrvatske, a tri su se osobe zaposlile u inozemstvu.


Zapošljavanje je najčešće realizirano u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, a slijede trgovina i prerađivačka industrija. Tijekom srpnja poslodavci su prijavili 147 slobodnih radnih mjesta ili 50 posto manje nego u lipnju, a najtraženija su zanimanja poljoprivredni radnik, berač poljoprivrednih proizvoda, cvjećar, konobar i zidar.

Tijekom srpnja u evidenciju je prijavljeno 679 novih osoba ili 63 posto više nego u lipnju i 13 posto manje nego u srpnju prošle godine. Među njima izravno iz radnog odnosa došle su 264 osobe, a najviše ih je došlo iz djelatnosti obrazovanja, prerađivačke industrije, trgovine i građevinarstva, doznajemo iz mjesečnog izvješća požeškog HZZ-a.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI