Lijek ili otrov, ovisi o vrsti i dozi

Mirko Tomašević, autor izložbe
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.04.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4281

U Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi otvorena je izložba „Biljka - lijek i otrov".

- Ako niste sigurni što je neka biljka, možete je uzimati samo za ukras. Ima otrovnih biljaka s istaknuto lijepim crvenim plodovima, gdje može doći do branja iz neznanja ili zamjene, osobito kod djece. Velebilje je jako otrovno, a borovnica je s druge strane ljekovita i voće. Obje imaju slične plodiće. Obradili smo stotinjak biljaka karakterističnih za naše područje i česte parkovne te vrtne biljke, gdje postoji mogućnost trovanja - rekao je Mirko Tomašević, autor izložbe.




Požeška kotlina ima trećinu biljnog bogatstva Hrvatske, oko 1.660 biljnih vrsta, preko 200 ljekovitih i 100 otrovnih biljaka te stotinjak onih koje izazivaju alergijske reakcije.


- Ne piše im na listu jesu li otrovne ili ljekovite, treba ih prepoznavati. Imamo puno divljih jestivih samoniklih biljaka koje malo koristimo poput stolisnika, majčine dušice, maslačka, a susrećemo ih svagdje oko sebe. Lipe i glogovi se mogu koristiti kao ljekovite biljke. Ljudi ih ne beru zbog neprepoznavanja i inertnosti. Trebamo čuvati tu našu iznimnu biljnu raznolikost - ispričao je.



- Djelatne tvari iz otrovnih velebilja i naprstka u doziranim količinama se koriste u suvremenoj medicinskoj praksi. Iznimno velika količina rajčica, špinata ili rabarbare pak može biti otrovna jer sadrže mnogo oksalne kiseline. Samo je djelomično točno da životinje znaju što je za njih korisno ili otrovno, biljke kojima se hrane životinje ne moraju biti neotrovne i za čovjeka.

Predsjednik Lokalne akcijske grupe (LAG) Papuk-Krndija Ivica Samardžić pokazao je poseban interes za unešene parkovne i vrtne vrste.

- Ovdje su prikazane i unešene vrste koje poput ambrozije nemaju prirodnih neprijatelja i jako ih je teško kontrolirati tehničkim mjerama. Svaka biljka može biti otrovna i ljekovita, u pitanju je doza koju je često teško odrediti, svi se razlikujemo, to nije nešto za igrati se. Gotovo svaka ima priču. Tuja je npr. biljka koja je često spašavala život pomorcima, njezino ime znači drvo života, a ovdje je navedena kao otrovna. Sve je relativno, ne treba se uvijek podrazumijevati je li nešto otrovno ili ne - kaže Samardžić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI