Dani bez dnevnika: Učenici uživaju u radionicama, plesu i alpinizmu

10.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 8301

U Srednjoj školi Pakrac danas i sutra traju tradicionalni Dani bez dnevnika – oblik neformalnog održavanja nastave kroz razne kreativne radionice, a ove je godine 530 učenika moglo birati između 30 različitih radionica.

Prisniji odnos nastavnika i učenika

- Dani bez dnevnika su zamišljeni kao opušteni način održavanja nastave u kojem nema svakodnevnog stresa među učenicima, nema ispitivanja, pisanja testova i slično, nego je glavni cilj da se uspostavi prisniji odnos između nastavnika i učenika. Ovo su već deseti Dani bez dnevnika koji su kod učenika vrlo dobro prihvaćeni, a naša je škola zbog toga postala prepoznatljiva, ističe pedagoginja Anita Dašek.


Da je danas atmosfera u pakračkoj srednjoj školi doista bila opuštena uvjerili smo se obilazeći razne radionice, pa je tako jedna od učionica pretvorena u pravu malu kuhinju, točnije slastičarnicu. Profesorica Slavica Šebić je s desetak učenica, ali i dva učenika izrađivala kolače bez pečenja.


– Radimo uglavnom okruglice od raznih namirnica, pa tako imamo kolače od maka, smokava, šljiva, suhih marelica, naranči, kokosa, pojasnila je Ana Džebić iz Kaptola, učenica 2. razreda medicinske škole kojoj su pomagale Minea Kribl iz Našica, Marija Ždralović iz Novske i Ljubica Petek iz Badljevine. Za drugim razredom su kolače radile učenice 1. razreda medicinske škole koje su se s ovim oblikom nastave susrele po prvi put.

Da je barem češće ovako

– Super je, bolje smo se upoznali s profesorima, a družimo se tijekom nastave i s drugim učenicima, ističe Valentina Modrić iz Velike Trnovitice. Ovakva nastava svidjela se i Luciji Janković koja ističe kako bi bilo dobro da ona u školi organizira češće, a izrada kolača koje i inače radi kod kuće je bila zabavna i Josipi Kos iz Volodera.

U susjednoj učionici još jedna radionica od koje će koristi imati šira zajednica jer će u sklopu akcije pod nazivom „Čitajte dok čekate – putujuća knjižnica, mobilna knjiga", građani uskoro na raspolaganju imati knjige za čitanje.

Knjige u čekaonicama

– Ideja je da oslikamo i atraktivnim učinimo četiri obične kašete u koje ćemo staviti 80-ak knjiga koje ćemo postaviti u čekaonice u pakračku bolnicu, dom zdravlja i željeznički kolodvor. Radi se o otpisanim knjigama koje bi ostale na policama i bile neiskorištene, a ovako će ih građani moći čitati dok čekaju, moći će ih i uzeti, ali se nadamo da će onda i vratiti tu knjigu ili barem u zamjenu donijeti neku drugu, ističe profesorica Davorka Lokner koja je organizirala ovu odličnu radionicu.

Među učenicima koji su si dali truda u realizaciji ove ideje je i Sara Filipović iz Vidovaca, učenica 4. razreda za medicinsku sestru – tehničara. – Ideja je odlična jer ljudi danas premalo čitaju i na ovaj način ćemo ih, nadam se, potaknuti da čitaju više, ističe Sara.

Ništa bez Sulejmana

Vjerojatno najpopularnija serija u Hrvata – „Sulejman veličanstveni“ nije mogla zaobići ni pakračke Dane bez dnevnika pa su tako u jednoj učionici učenici izrađivali Sulejmanov nakit. Drugdje su učenici proizvodili sredstva za osobnu higijenu, učili su i o kirigamiju, o značenju i važnosti minerala i vitamina, učili su i strane jezike, vezanje čvorova, fotografiju i osnovna znanja potrebna video reporterima. Bilo je tu i wellnesa, ukrašavanja salveta, pisanja fikcija, dekoriranja terakote, umijeća lakiranja noktiju (nail art), učenje tehnika disanja i potrage za duhovnim blagom, nije izostao niti second hand shop, a učenici su čak mogli naučiti papuča može postati nosač za daljinski upravljač.

Posebno je interesantna bila radionica u predvorju škole gdje su se učenici upoznali s radom udruga za školovanje pasa vodiča za slijepe i slabovidne osobe.

U Gradskoj sportskoj dvorani su zainteresirani mogli plesati zumbu, naučiti osnove alpinizma ili instiktivne samoobrane, a organizirano je i natjecanje u trčanju.

Sutra pješačenje i izleti

Dani bez dnevnika nastavljaju se sutra, kada će učenici uglavnom pješačiti na području Pakraca i Lipika. Većina učenika će šetati „Stazama lipicanca i kune“, dok će neki i putovati na stručna putovanja i to u Tuzlu ili u Smiljane, rodno mjesto Nikole Tesle.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI