NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV


Dinko Marinac na natjecanju iz informatike (FOTO: Domagoj Katić)

OČEKUJU POZIV NA DRŽAVNO NATJECANJE
Mladi informatičari: Marko i Dinko žele postati programeri

20.02.2013. | Domagoj Katić PREGLEDA: 7406

Lakši upis na fakultet, nova znanja, prijateljstva i natjecateljski duh samo su neki od razloga za pristupanje na školsko natjecanje. Tako se danas 106 najboljih učenika srednjih i osnovnih škola okupilo na županijskom natjecanju iz informatike i računalstva u Ekonomskoj školi u Požegi kako bi se izborili za svoj plasman na državno natjecanje.

- Kao svake godine, tako i ove očekujemo poziv za par učenika na državno natjecanje, a voljeli bismo da nam se ponovi uspjeh od prije par godina kada smo imali državnog prvaka u programiranju - rekao je Tomislav Stojčević, predsjednik Županijskog povjerenstva za natjecanje iz informatike koje se već 6. godinu održava u Ekonomskoj školi. Dodaje i kako su učenici vrlo ozbiljno pristupili natjecanju te ne koriste nikakve metode varanja.
Marko Jagodić i Dinko Marinac su dvojica istaknutijih učenika na natjecanju i osvojili su prvo mjesto u svojim kategorijama, a obojica imaju istu želju - žele postati programeri.

- Sudjelujem od 8. razreda i do sada sam skupio dodatnih 100 bodova za Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, a da bih dobio dodatne bodove za Fakultet elektrotehnike i računarstva potreban mi je izvrstan plasman na državnom natjecanju stoga i želim da me pozovu. Riješio sam 1.500 zadataka dok sam se pripremao za ovo natjecanje, nije mi bilo teško jer trud se isplati samo ako se vježba - kaže nam Marko, učenik 4. razreda Tehničke škole u Požegi kojemu je mentor bio Hrvoje Mikolčević.Dinko, koji s Markom dijeli strast prema računalima je učenik 2. razreda požeške Gimnazije. Od 10. mjeseca se intenzivno priprema za natjecanje s mentorima Hrvojem Humskim i Sanjom Grabusin. Vježbao je, kaže, između 2 i 3 sata dnevno. Kaže da su zadatci jako teški, ali mu nije bio problem vježbati.

- Nisam "freak", izlazim subotom kao i moji vršnjaci, igram košarku, ali još od malena volim računala i programiranje. Napisao sam najbolje što sam mogao i velika mi je želja otići na državno natjecanje, ali ako i ne odem to će mi samo dati dodatnu motivaciju za vježbanje kako bih iduće godine bio spremniji. Ozbiljno sam ovo shvatio jer mi je životna želja biti programer - to je moje buduće zanimanje - kaže Dinko koji je u osmom razredu bio 11. na državnom natjecanju.

Na današnjem je natjecanju među osnovnoškolcima briljirao Mario Borna Mjertan, učenik 7. razreda OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici osvojivši prvo mjesto u dvije kategorije - programiranje i teorija.
Tagovi: dinko marinac, informatika, tomislav stojčević, natjecanje iz informatike, informatičari