Ronko potiče poljoprivredu: 10 kuna za 100 litara mlijeka

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko
(FOTO: Domagoj Katić)

04.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 13333

Potaknut nedavnim prosvjedima poljoprivrednika, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko je odlučio javnost podsjetiti na odluke Gradskog vijeća po pitanju sela i poljoprivrednika. Tako je naglasio da Grad s 10 kuna po voćki potiče nasad, ako mu je površina minimalno jedan hektar, s maksimalno 6.000 kuna po hektaru, dok vinogradari dobivaju 3 kune po novom loznom cijepu.

Poticaji za oplodnju krmača i junica

- Kada je u pitanju oplodnja krmača, Grad ih potiče sa 160, a junice s 200 kuna, što je puni iznos. Što se tiče formiranja matičnih stada koza i ovaca po jaretu, janjetu, ovnu i jarcu je poticaj 800 kuna - dodao je Ronko te je najavio i novi poticaj u 2013. godini.


- Ono što smo zacrtali za 2013. godini je da ćemo dati poticaj proizvođačima mlijeka i to 10 lipa po litri predanog mlijeka otkupljivaču. Poticaje proizvođači moraju zatražiti do 15. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Isplata je u roku 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. S obzirom da je ovo prvi put, molim da se dostavi preslika rješenja pravnog ili fizičkog subjekta s matičnim brojem ili OIB-om, žiroračun i ugovor s otkupljivačem mlijeka - kazao je Ronko prilikom predstavljanja novog poticaja kojim će mljekari za 100 proizvedenih litara od Grada dobiti 10 kuna.


Popust pri legalizaciji objekata

Osvrnuo se i na legalizaciju objekata te je rekao kako postoje određene pogodnosti u vidu komunalnog doprinosa.

- Svi podnositelji zahtjeva koji se odluče na jednokratno plaćanje komunalnog doprinosa ostvaruju 50 posto popusta, dok će poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici dobiti dodatnih 20 posto, odnosno 70 posto ukupnog popusta za jednokratno plaćanje - kazao je Ronko.

Dok Požega smanjuje doprinos, drugi ga se potpuno odriču

A kako je stanje u obližnjim gradovima i općinama? Izgleda da su mnogi drugi u okolici Požege proizvođače i poljoprivrednike u potpunosti oslobodili plaćanja doprinosa.

- Za proizvodne djelatnosti se ne plaća komunalni doprinos, dok se za sve ostalo plaća. Ako se bavite proizvodnjom mlijeka nećete platiti doprinos za štalu gdje držite krave, ali ako imate skladište u kojem imate nešto, to ćete platiti - kaže Davor Huška, gradonačelnik Pakraca.

Ista stvar je i u Pleternici, gdje nam dogradonačelnica Antonija Jozić kaže kako se Grad Pleternica među prvima odrekao komunalnog doprinosa za gospodarske, poslovne i poljoprivredne objekte kako bi na taj način potaknuli proizvodnju. Općina Velika se također u potpunosti odrekla komunalnog doprinosa, osim u slučaju stambenih objekata gdje on iznosi 50 posto.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI