Goodbye, New York! Letimo za Kubu (video)

Marko Barčan
(FOTO: Iz priv. kol. M. Barčana)

10.01.2013. | Marko Barčan
Pregleda: 4708

Danas, 25. dana putovanja napuštam New York, a sljedeće odredište je Havana (Kuba). Odlučio sam da ću si zaista ispuniti želju da i nakon Havane idem dalje. Nisu to bile samo puste želje jer sam poprilično hladnokrvnim pritiskom miša ispraznio devizni za 340EUR i kupio let Havana -  Caracas (Venezuela) na datum 28.1.2013. New York je, volio bih reći, bila sigurna luka, a ono što dolazi znam da nije ni izbliza tome slično.

Rekla je moja bivša, što je ostala draga da; “Brod je sigurniji kada je u luci, ali ne grade se brodovi radi toga.”, i znala mi je to nekoliko puta ponoviti, pa i onda kad sam odlučio da dižem sidro iz Hrvatske.

Sestru sam preselio i pomogao koliko sam god mogao te moj sigurni, odgovorni put ovdje završava. Uspio sam New York ostaviti iza sebe na prosjeku od 18 dolara dnevno. Najviše na tome mogu zahvaliti sestri, jer bio je tu smještaj i nisam trebao misliti ni na kakve primarne potrebe. Sve što sam stigao obići po ovoj hladnoći pažljivo sam bilježio i sastavio sam jedan onako baš njujorški video.





I to bi bilo to iz New Yorka od mene!

Danas, 10.1.2013. malo poslije 22h po hrvatskom vremenu trebao bih sletjeti u Havanu. Kod mene će ipak u to vrijeme biti oko 16h, a temperatura oko 30 stupnjeva Celzijevih. Za početak sam si u centru Havane bukirao hostel za prvih pet dana, a kasnije ću vidjeti što ću i kako ću. Nisam ovo mislio raditi, ali postajala je opasnost da me ne puste u zemlju. Trebate zadovoljiti nekoliko uvjeta; putno osiguranje, povratnu kartu ili kao što ja imam za negdje, te smještaj u Kubi i vizu koja stoji 450 kn u domaćim agencijama. Ako imate vremena, možete je naručiti i preko kubanskog veleposlanstva u Beču za 25 eura.

“Jesi li ti možda komunist?” - upitala je starija Amerikanka jer, "što ću vidjeti u Kubi kad tamo ima samo komunizam". O ispranosti, ali i ispraznosti američkih glavica dala bi se napisati posebna priča. Vjerujem da je ista gospođa prošle godine na američkim predsjedničkim izborima svoj glas dala upravo socijalističkom predsjedniku Obami, ma što god tko rekao da on to nije. Vjerujem da je tako bilo jer je u našoj raspravi od kolovoza 2012. razmišljala kako je zdravstvena reforma nešto što bi vrijedilo podržati. Socijalisti, komunisti, kapitalisti, ma svi su vam oni isti... Treba vidjeti i pokušati osjećati svim svojim osjetilima, a ne dopustiti da budeš dio krda... Zato, otvoreni za sve krećemo u nove pobjede! Po Zemlji dok hodamo, neka ona bude naš dom. More nek’ nas hrani dok je nebo naš krov.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI