NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV


Hrvoje Bogadi, Silva Vrdoljak i Ana Matković (FOTO: Domagoj Katić)

PREDAVANJE O OVISNOSTI
Roditelji ne smiju zatvarati oči nego trebaju biti primjer

12.12.2012. | Domagoj Katić PREGLEDA: 8008

"Mladi su u rizičnoj skupini, traže prostor za dokazivanje. Načini dokazivanja su ponekad rizični i vode u ovisnost. Ona ne nastaje preko noći, tako da roditelji ne smiju zatvarati oči pred sumnjama nego otvoreno o tome razgovarati, kao i svojim primjerom pokazati mladima kako živjeti. Također bi se trebali zapitati je li alkohol nužan da bismo se zabavili", rekao je Hrvoje Bogadi, psihijatar Opće županijske bolnice u Požegi na današnjem predavanju "Smislom do slobode" koje se održalo u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti u dvorani sv. Terezije u Požegi.

Predavanju u organizaciji Županijskog stručnog povjerenstva za suzbijanje ovisnosti i Centra za hagioterapiju Požega je sudjelovala i Silva Vrdoljak, hagioasistentica i voditeljica Centra za hagioterapiju u Slavonskom Brodu. Naglasila je kako je nakon provedene ankete u Brodsko-posavskoj županiji vidjela da je 40 posto mladih ovisno o Facebooku, dok se nešto manji broj njih smatra ovisnim o alkoholu i drogama.

- Svaki čovjek je slobodan i odgovoran što znači da njime ne upravlja niti genetika niti sudbina. Shvatila sam sam najviše u životu izgubila vremena na jurenje te da sam za to vrijeme imala potpuno iskrivljene vrednote. Biti slobodan ne znači imati mogućnost biranja između dobra i zla, već stalno birati dobro  - kaže Silva Vrdoljak.


Predavanju vezanim uz hagioterapiju, čiji je osnivač profesor emeritus Tomislav Ivančić, sudjelovali su učenici požeških srednjih škola.
Tagovi: ovisnost, hagioterapija, hrvoje bogadi