Zeleni trokut: Pakrac, Lipik i Novska potpisali sporazum

Gradonačelnici Lipika, Novske i Pakraca
(FOTO: Mario Barać)

05.12.2012. | Mario Barać
Pregleda: 3901

Objedinjavanjem ljudskih, stručnih, gospodarskih, ekonomskih, financijskih i svih drugih resursa i potencija i njihovim umrežavanjem u Lokalnu akcijsku grupu pod nazivom „Zeleni trokut“, želimo stvoriti jako lokalno partnerstvo i zajednički raditi u smjeru razvoja Pakraca, Lipika i Novske. Glavni je to zaključak s godišnje skupštine LAG-a „Zeleni trokut“ koja je danas održana u Multikulturalnom centru u Lipiku.

Sporazum o suradnji tom su prigodom potpisali gradonačelnici ovih gradova – Davor Huška, Antun Haramija i Antun Vidaković, a zajedničko im je da svi vjeruju kako će ovakav oblik povezivanja rezultirati realizacijom konkretnih projekata od kojih bi korist trebala imati šira zajednica.

110 projektnih ideja


Marin Piletić, predsjednik LAG-a je istaknuo da su u posljednjih 9 mjeseci na području ova tri grada prikupili ukupno 110 projektnih ideja i kako je siguran da će zajednički biti konkurentniji u natjecanju za sredstva iz predpristupnih, a kasnije i strukturnih fondova Europske unije.


– Pred nama je razdoblje u kojem ćemo provoditi donesenu Strategiju lokalnog razvoja, a potencijali koje imamo govore da ovaj kraj može doživjeti bitne pomake u razvoju, tvrdi Piletić.

Zapadna Slavonija rascjepkana na 4 županije

Gradonačelnik Novske Antun Vidaković je istaknuo kako je zapadna Slavonija podijeljena na 4 županije, što nije najsretnije rješenje za stanovnike.

– Povezivanjem u ovaj LAG ćemo pokušati kompenzirati hendikepe ovakve regionalne podjele. Posebno vesele najave ozbiljnih investitora u ZRC Lipik, čime bi Lipik ponovo postao ono što je bio godinama – središte okupljanja ljudi širega kraja. Ne treba govoriti što bi to značilo za razvoj, a uvijek kada sam u Lipiku, ja to jednostavno moram reći - naglasio je Vidaković, dok je pakrački gradonačelnik Davor Huška pozvao sve potencijalne članove LAG-a da se uključe u rad, osmišljavanje projekata i njihovu realizaciju.

Uređuje se ured za jednog zaposlenika

Bez rasprave i jednoglasno je prihvaćen financijski plan za sljedeću godinu u kojoj će biti proveden natječaj za zapošljavanje jedne osobe koja će profesionalno obavljati rad u LAG-u, za što je predviđeno 125.000 kuna. To je ujedno najveća stavka u planiranim rashodima koji iznose 180.000 kuna.

Prihodi su planirani u visini od 314.000 kuna, pri čemu se najviše kuna očekuje od gradova – svaki po 50.000 kuna, a planirano je i 140.000 kuna iz Ministarstva poljoprivrede kroz natječaj u programu IPARD 202.

U ime domaćina govorio je Antun Haramija, gradonačelnik Lipika koji je najprije pozdravio predstavnike gradova, kako je rekao, buduće zajedničke županije. Budući da će sjedište LAG-a biti u Lipiku, Haramija je rekao kako su pripreme za uređenja ureda pri kraju.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI