Borba protiv šećera: Pazite na prehranu i izbjegavajte stres!

Građani su danas imali prilike besplatno izmjeriti koncentraciju šećera u krvi
(FOTO: Domagoj Katić)

14.11.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 3875

U Požeško-slavonskoj županiji živi 1.039 ljudi kod kojih je zabilježena povećana koncentracija šećera u krvi, dok je njih čak 50 posto, odnosno 504 u Požegi. Podatci su to koje je iznijela Veselka Jurković, predsjednica Udruge dijabetičara Požeško-slavonske županije u povodu Svjetskog dana dijabetičara.

Udruga je danas na Trgu Svetog Trojstva građanima besplatno mjerila razinu šećera i pritisak u krvi, a sudeći po odazivu građani su prilično zabrinuti za svoje zdravlje. Milka Kiš iz Požege kaže kako pozdravlja ovakve akcije jer jedino na njima i mjeri količinu šećera u krvi.




- Nikada nisam imala šećer ni tlak jer pazim na prehranu, doduše nije to ništa strogo tako da ne mogu reći da u potpunosti živim zdravo, ali se pridražavam naputaka da ne jedem masno ili da ne večeram kasno - kaže nam ova vitalna 71-godišnja prabaka.


Veselka Jurković kaže kako više od masne hrane na šećer utječe sveprisutni stres, ali da svakako treba konzumirati hranu poput puretine i piletine kako bi se rizik smanjio.

- Potrebno je što više hodati, trčati i voziti bicikl, odnosno izbjegavati vožnju automobilom kad god je to moguće. Broj oboljelih je uistinu velik, a među njima ima i djece - dodaje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI