Institut za javne financije tvrdi: PSŽ prva po financijskoj ovisnosti

Zgrade Županije i HZJZ-a na adresi Županijska 7 i 9 založene su u Hypo banci
(FOTO: Mario Nakić)

07.11.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 3872

Unatoč gospodarskoj krizi i potrebi smanjenja javnih rashoda, tijekom zadnjih 5 godina većina županija, općina i gradova u Republici Hrvatskoj povećala je rashode za zaposlene i njihove udjele u ukupnim rashodima jedinica lokalne samouprave, objavio je Institut za javne financije u publikaciji "Zapošljavanje na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj tijekom gospodarske krize".

Posebno je zanimljiva Požeško-slavonska županija, koja je opterećena još i dugovima nastalim u prethodnom razdoblju. Prema podacima Instituta, od 2007. godine do lani broj zaposlenih je porastao sa 146 na 185, rashodi za zaposlene povećani su sa 7,9 na 16,8 milijuna kuna (ili više od 100 posto), a udio pomoći države u prihodima porastao je na 72 posto i to čini našu županiju prvom u Hrvatskoj po financijskoj ovisnosti o vanjskoj pomoći. Usporedbe radi, susjedna Virovitičko-podravska županija prema istom izvoru ima desetak tisuća stanovnika više, ali oko 70 posto manje zaposlenih u Županiji te dvostruko manje rashode.

Iz Županije demantiraju: "Imamo 39 zaposlenih"


Ubrzo po objavi ovoga teksa, reagirali su iz Ureda župana Požeško-slavonske županije. Tvrde da su informacije Instituta za javne financije kada se radi o Požeško-slavonskoj županiji neistinite. Zaposleno je svega 39 ljudi bez dužnosnika, a 2009. godine, prije promjene vlasti, zatečeno je oko 50 zaposlenika, što znači da se broj zaposlenih smanjuje. Ne znaju zašto je spomenuti institut objavio takve podatke koji ukazuju na drastično povećanje zaposlenih i njihovih troškova.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI