Nepravilnosti u trošenju, plaćama i javnoj nabavi

Zgrade Županije i HZJZ-a na adresi Županijska 7 i 9 založene su u Hypo banci
(FOTO: Mario Nakić)

03.07.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 4900

Državna revizija je izrazila uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i poslovanju Požeško-slavonske županije u 2011. godini, a to je mišljenje jučer većinom glasova prihvatila Županijska skupština.

Za izražavanje uvjetnog mišljenja najviše je utjecalo što su se pogreške iz 2010. godine opet ponovile i nisu uklonjene uočene nepravilnosti. Dio prihoda nije namjenski potrošen, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nije doznačen pripadajući dio (77 %) vraćenih kredita odobrenih po programu kreditiranja poljoprivrede, ukupan manjak prihoda i primitaka iznosi 14,5 milijuna, a dospjele obveze 46 milijuna kuna ili 52 posto ukupno ostvarenih prihoda i primitaka u cijeloj godini.

Također, revizija je utvrdila da je masa sredstava za plaće veća od dozvoljene Zakonom o plaćama u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.


Državni ured za reviziju nalaže i ove godine Županiji koristiti prihode u skladu s propisanim namjenama te izvršiti povrat pripadajućeg dijela sredstava odobrenih po programu kreditiranja razvoja poljoprivrede u državni proračun. Nalaže da se pri isplati plaća pridržava odredbi zakona te donošenje cjelovitog plana javne nabave.


U odgovoru, Županija navodi kako se zbog prezaduženosti dio namjenskih sredstava koristio za otplatu preuzetih kredita i obveza Županijske uprave za ceste, te zbog teške financijske situacije nije bila u mogućnosti vratiti novac Ministarstvu. Čim se steknu uvjeti izvršit će povrat novca. Županija smatra da lokalni dužnosnici nisu zaposlenici Županije nego se biraju na izborima, te njihove plaće ne bi trebale ulaziti u izračun mase plaća. Ove je godine donesen plan javne nabave u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi pa bi taj dio trebao biti riješen.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI