Čaglinska industrijska zona spremna za ulagače kojih još nema

Sedmogodišnja Andreja Rogulja simbolično je prerezala vrpcu industrijske zone
(FOTO: Vjeran Blašković)

27.06.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4907

Gotovo dva hektara površine spremno je za ulagače u čaglinskoj industrijskoj zoni koju je simboličnim presijecanjem vrpce otvorila sedmogodišnja Andreja Rogalo iz sela Dobrogošće. Uređen je i asfaltiran pristup i komunalna infrastruktura, dok će struja, kako je rekao načelnik Općine Čaglin Ivan Đurina, doći kada dođu i ulagači. Od 2.700 stanovnika općine njih 170 do 200 su nezaposleni.

Želja - obnovljivi izvori energije

Iako ulagača još nema, Đurina ističe da bi željeli proizvodnju koja neće zagađivati kraj, a najviše bi voljeli da u zonu dođe industrija koja koristi obnovljive izvore energije poput ostataka iz poljoprivredne proizvodnje ili drvnu masu. Ukupno je u opremanje zone dosada uloženo 1,5 milijuna kuna.


Četvorni metar u industrijskoj zoni investitorima će se prodavati za 1 kunu uz uvjet da se zaposle ljudi iz čaglinskog kraja. Tvrtke koje dođu neće plaćati komunalni doprinos dok god je općina Čaglin područje od posebne državne skrbi.


Investicije za ostanak mladih

Otvorenju je prisustvovao i zamjenik ministra za gospodarstvo Miki Huljić koji je istaknuo blizinu Sovskog jezera i nadu da će industrijska zona biti novi zamašnjak za čaglinski kraj i povod ostanku mladih ljudi. Rekao je kako je u proteklih dvije i pol godine u općini Čaglin realizirano oko 17 milijuna kuna investicija.

Zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović najavio je i kako će uskoro HEP na ulazu u Čaglin graditi novu trafostanicu te da se priprema temeljita rekonstrukcija državne ceste D 53 kroz Čaglin koja će dati urbani štih mjestu. Spomenuo je nastavak izgradnje druge faze akumulacije Londža kojom će se navodnjavati oko 1900 hektara zemlje.

Zanimljivo je da se nova industrijska zona u Čaglinu nalazi tik uz prugu Pleternica - Našice kojom već dvije godine ne voze vlakovi, a ne zna se hoće li ikada više voziti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI