Lapjak djelomično uređen, planinari žele koncesionara

Planinarski dom Lapjak u Velikoj iznad bazena
(FOTO: Vjeran Blašković)

22.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9669

Planinarski dom Lapjak iznad veličkih bazena tijekom nekoliko zadnjih godina zalaganjem planinara, a uz pomoć donacija, dobio je novo ruho u donjem dijelu zgrade i krovištu koje je u potpunosti obnovljeno. Dva kata sa sobama i dalje su ostali u derutnom stanju, a želja je planinarskog društva Sokolovac, koji je vlasnik doma, da se potpiše koncesijski ugovor s privatnom tvrtkom koja bi Lapjak stavila u komercijalnu upotrebu.

Predsjednik PD Sokolovac Antun Lovrić vjeruje kako se pregovori s potencijalnim budućim koncesionarom odvijaju u dobrom smjeru.
- Od 2008. godine, kada je započeo proces obnove, ovisno koliko novci pristižu ili ne pristižu, ovo je peta godina kako se dom obnavlja. U donjem dijelu nije obnovljen samo sanitarni čvor koji se gradi po standardima ugostiteljstva, priča nam predsjednik Sokolovca Lovrić dodajući kako je u tom vremenu u obnovu uloženo oko milijun kuna.


Donji dio u potpunosti je uređen. (Foto: Vjeran Blašković)


Ono što planinari žele već desetljećima i čega nema dovoljno u našem kraju, posebno u sklopu Parka prirode Papuk su ležajevi kojih bi u Lapjaku, kada dođu novci za obnovu, moglo biti 80-ak.


- Mi smo u pregovorima za rješenje doma. Odmah bismo krenuli na renoviranje drugog kata jer je to manji zahvat. Negdje s 200 do 300 tisuća kuna taj bi se dio mogao urediti i dom bi profunkcionirao u smislu smještaja i spavanja. To je ono što sam uvijek želio da mi u Požegi i u Parku prirode imamo mogućnost održavanja škole u prirodi.


Kat sa sobama tek čeka uređenje (Foto: Vjeran Blašković)

Kako bi planinarski dom Lapjak mogao služiti i drugima, požeško planinarsko društvo pokrenut će postupak preregistracije.
- Park prirode Papuk bi morao imati stacionar za smještaj gostiju i izletnika. S druge strane spomenuo sam već djecu koja imaju obveznu nastavu škole u prirodi, međutim oni odlaze na Jadransko more, na obalu, a ne vide svoj zavičaj. Tu su još sportaši i izletnici. Mi bismo to htjeli napraviti da bude planinarski dom, ugostiteljski objekt, za smještaj izletnika i planinara s time da bi planinari imali popust, priča Lovrić.

Govoreći o vremenu u kojemu bi se ovi planovi mogli i realizirati, kaže kako to ovisi o pregovorima s tvrtkom koja je zainteresirana za koncesiju. Ako oni uspiju Lovrić se nada da bi sve moglo biti završeno kroz dvije ili tri sljedeće godine.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI