Poljski veleposlanik: Europa je okvir za rješavanje problema

Wieslav Tarke, poljski veleposlanik u Zagrebu
(FOTO: Karlo Balenović)

08.05.2012. | Karlo Balenović
Pregleda: 2250

Predavanje poljskog veleposlanika u Hrvatskoj Wieslawa Tarke pod nazivom "Poljska u EU - osam godina iskustva" požeškim gimnazijalcima održano je u povodu Dana škole i Europskog tjedna. Prije samoga predavanja, kratak opis i svrhu objasnio je ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić.

- Ovakva tema može nam puno reći o EU jer Hrvatska će iduće godine pristupiti u europsku zajednicu, a onaj tko sigurno ima nešto za reći o pristupu i članstvu je veleposlanik Republike Poljske. Naravno, ova tema tema se i slaže s povezanošću gimnazijskih dana s tjednom Europe te samim Danom Europe - uveo je ravnatelj Bucić posjetitelje u predavanje.

Osim same Gimnazije pomoć za održavanje predavanje pružio je i Savjet za europske integracije Požeško-slavonske županije čiji su članovi bili prisutni uz predstavnike županije. Poljski veleposlanik o članstvu i ulasku u EU imao je mnogo više pozitivnih argumenata.


- Nakon 8 godina članstva mogu reći da imamo čak 75 % potpore građana o članstvu, a najviše kritika pri učlanjenju imali su poljoprivrednici čiji broj je sada znatno porastao u potpori. Također smo imali i veliki gospodarski rast od učlanjenja do danas što je za svaku državu sigurno najbitnije te naš BDP je postigao rast od čak 43%, a u kriznom razdoblju jedina zemlja bez recesije - rekao je Tarke.


Uz gospodarstvo i poljoprivredu veliki rast Poljska bilježi u turizmu.

- Ulaskom su se ukinule granice te se turizam znatno povećao i sada godišnje primamo oko 60 milijuna turista i domaćinstvom Europskog nogometnog prvenstva taj broj bi se mogao i povećati. No ukidanjem granica mnogo Poljaka također odlazi iz zemlje, a neki na duže i od 3 mjeseca - zaključuje Tarke.

Za kraj rekao je kako je Hrvatska u turizmu sigurno velesila za Poljsku te da tu sigurno ima veliku moć.

- Ulaskom u EU niti jedna zemlja ne može očekivati da će EU rješavati probleme države jer se o tome svaka zemlja mora brinuti sama, ali EU je, mogu reći, okvir za rješavanje svih problema - za kraj je rekao poljski veleposlanik.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI