Gdje je bila prva kino dvorana?

Kino Central nekada
(FOTO: Arhiv)

12.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6526

Udruga GFR film-video će u utorak (17.1.) izložbom i projekcijom filmova obilježiti točno 100 godina otkako je u Požegi otvorena prva stalna kino dvorana. Povjesničari još uvijek sa sigurnošću ne znaju reći gdje je ona točno bila smještena, ali zna se da je riječ o dijelu grada u blizini Radićeve ulice tj. željezničkog kolodvora.
Tako nam kaže Arminio Grgić, suautor filma Kino moje malo u kojemu je na dokumentarističko - igrani način opisana povijest kino dvorana i prikazivanja filmova u Požegi. Grgić je film snimio sa Zvonimirom Karakatićem.

Na izložbi koja će biti otvorena u 19 sati u Art-kinu udruge GFR film-video (u prizemlju hotela Grgin dol) bit će izloženi plakati i kinoprogrami požeških kina. Podsjetimo, Požega kroz noviju povijest pamti 4 kino dvorane - Kino Central, Kino Narodni, Dom hrvatske vojske te kino dvoranu u sklopu požeške kaznionice.

Nakon izložbe u 20 sati bit će prikazana tri filma. Od toga su prva dva posvećena pionirima filmske industrije - Edisonu i njegovom prvom pokušaju ozvučavanja filma te prvoj filmskoj kolorizaciji. Filmovi su ukupne dužine trajanja 7 minuta.


Glavna projekcija večeri obilježavanja 100. obljetnice otvorenja prvog stalnog kina u Požegi biti će film Cinema Komunisto koji vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije. To je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu. U filmu će biti otkrivene tajne pulskog festivala, rušenja mosta na Neretvi, Titove opsesije kinematografijom i opsesije stranih glumaca i redatelja Titom koji su redovito snimali u Jugoslaviji. Film je dobio brojna priznanja na svjetskim festivalima.


Ulaz na sve događaje je slobodan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI