Novac iz HZZO-a završava u privatnim klinikama?

Ilustracija: magnetska rezonanca
(FOTO: Ivica Galović/PIXSELL)

30.03.2011. | HRT
Pregleda: 3018

Dvedesetsedmero uglednih hrvatskih liječnika poslalo je pismo predsjedniku države i premijerki u kojem upozoravaju na odljev novca iz HZZO-a u privatne klinike i uništavnje javnih bolnica. Trn u oku im je privatna poliklinika Medikol, piše HRT.

U Dnevniku 3 HTV-a oko ovog pitanja verbalno su se sukobili ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizirep i predsjednik SDP-ova savjeta za zdravstvo Rajko Ostojić.

Ukupno 231 milijun kuna za usluge radioloških pregleda utržio je od HZZO-a Medikol u protekle 3 godine. Uz to, HZZO u ovom trenutku Medikolu duguje još 40 milijuna kuna za usluge koje su obavljene, ali još nisu naplaćene. Više od polovice tih radioloških, i potencijalno opasnih, pregleda bilo je nepotrebno, upozoravaju liječnici. Navodno je USKOK-ovim istražiteljima dostupan preliminarni popis 40-ak liječnika koji su radili za Medikol i slali pacijente na dijagnostičku obradu PETCT uređajem.



Medikol: Riječ je o medijskome linču


Sve pretrage PET-CT-om u Poliklinici Medikol rade se prema smjernicama europskog i američkog društva za nuklearnu medicinu, indikacije bolesti odobrili su Hrvatsko nuklearno društvo te Povjerenstvo Ministarstva zdravstva za nuklearnu medicinu, a za pacijente nema nikakve opasnosti od prekomjernog zračenja, izjavio je na konferenciji za novinare glavni izvršni direktor Medikol grupe Boris Sruk. Dodao je kako u Medikolu nemaju nikakvih saznanja da ih istražuje USKOK.

Medikol, je prema pisanju medija, od 2007. do danas po modelu javno-privatnog partnerstva u tri bolnice, KBC Sestara milosrdnica te u riječkom i splitskom KBC-u, postavio tri PET-CT uređaja za dijagnostiku tumorskih bolesti. S HZZO-om je ugovorio 11 tisuća pregleda godišnje, no radiolozi, s obzirom na tako velik broj pregleda, upozoravaju kako postoji mogućnost da su pacijenti dovedeni u opasnost zbog nepotrebnog prekomjernog zračenja jer ne postoje medicinske smjernice kada i tko pacijenta može uputiti na pretragu. Spornim smatraju i što je djelatnost izdvojena iz sustava javnog zdravstva. (HRT)
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI