Transparentnost i otvorenost u JLP(R)S- izvješće o praćenju provedbe zakona u Požeško - slavonskoj županiji

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

09.01.2018. | M.M./pozega.hr
Pregleda: 4299

U svrhu praćenja usklađenosti postupanja tijela javne vlasti na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave s obvezama propisanima Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25113, 85/15), Povjerenica za informiranje je,kao neovisno tijelo nadležno za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, provela analitičko praćenje provedbe Zakona u dijelu koji se odnosi na obvezu proaktivne objave informacija, provedbe savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti rada.

Naime, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave predstavljaju tijela javne vlasti koja su dužna ispunjavati obveze propisane Zakonom. U dosadašnjem radu i postupanju Povjerenice za informiranje utvrđeno je da osobito JLP(R)S zaostaju u poštivanju provedbe Zakona, a slično su pokazala i neka druga istraživanja.

Predmet praćenja bilo je 17 tijela javne vlasti – Požeško -slavonska županija, gradovi Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternica i Požega, općine Brestovac, Čaglin, Jakšić. Kaptol, Velika te šest pravnih osoba – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. i Poduzetnički centar Pleternica d.o.o. za upravljanje nekretninama i obavljanje poslovnih djelatnosti), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije, Zavod za prostorno uređenje Požeško – slavonske županije, Županijska uprava za cesta Požeško – slavonske županije i Regionalna razvojna agencija Požeško – slavonske županije – PANORA d.o.o.. Praćenje je provedeno u razdoblju srpanj-kolovoz 2017.


Rezultati praćenja pokazali su da 13 od 17 tijela javne vlasti ili njih 76% objavljuje opće akte i odluke koje donose te da nijedna JLP(R)S ne objavljuje dokumente vezane za provedbu savjetovanja s javnošću, dok zaključke sa sjednica i službene dokumente usvojene na njima objavljuje samo 5 tijela od njih 14, odnosno 36%. Ukupno gledajući, razina objave u kategoriji transparentnosti donošenja odluka je 35%. Kada govorimo o objavama u kategoriji transparentnosti rada i paniranja razina objava je 65% ili oko 2/3 objavljenih informacija od strane 17 tijela javne vlasti, u kategoriji financijske transparentnosti je 63%, a u kategoriji transparentnosti u pružanju usluga i komunikaciji s korisnicima je 65%. Sva tijela koja su bila predmet praćenja ukupno su, gledajući ostvarenu razinu objave u svim kategorijama transparentnosti, proaktivno objavila 58%, odnosno nešto manje od 3/5 propisanih informacija i dokumenata.


Gledajući pojedinačno, u izvješću su izdvojene jedinice lokalne samouprave koju su ostvarile najbolje rezultate te su objavile najveći broj informacija – gradovi Lipik, Pakrac i Požega te Općina Velika. S druge strane, izdvojene su i jedinice lokalne samouprave na čijim je službenim internetskim stranicama identificirana najniža razina objave propisanih informacija – Grad Pleternica i općine Jakšić i Kaptol.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI