NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
¨Nije zlato skupo zato što je žuto, već je skupo zato što ga malo ima¨

FOTO: M.M.

ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO NIJE PROPALO ZATO ŠTO VIŠE NIJE BILO ROBOVA...

¨Nije zlato skupo zato što je žuto, već je skupo zato što ga malo ima¨

02.01.2018. | F.M. PREGLEDA: 3242

Stara narodna izreka kaže " NIJE ZLATO SKUPO ZATO ŠTO JE ŽUTO, VEĆ JE SKUPO  ZATO ŠTO GA MALO IMA".Ova poruka i poduka može biti jedna od temeljnih vrijednosni polazišta , pa iako se radilo i o ponudi i potražnji na tržištu radne snage u Hrvatskoj.

Kako svaka roba na tržištu ima svoju cijenu koju određuje zakon ponude i potražnje , takav  isti zakon se može i mora primijeniti i na tržište radne snage  Ono čega na tržištu nema ili ga malo ima , postiže i dostiže višu cijenu. Da ovaj zakon tržišta još uvijek nekima u Hrvatskoj nije jasan i da ga do sada ozbiljno nisu shvatili ,  ili možda imaju kao i obično neku svoju novoumotvorinu, dokaz je i poremećaj u ponudi i potražnji i  vrednovanju profesija i zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj .

Sada kada smo nakon nekoliko godina krize konačno počeli malo lakše i bolje gospodarski disati, pojavio se problem nedostatka stručne radne snage. Istina da je  ovaj problem potenciran  i mogućnošću slobodnog kretanja odlaska naših radnika na rad u zemlje EU, ali i bez ovoga on ne bi bio puno manje izražen . Istina je ,  da su neki i prije upozoravali da će do ovoga doći, ali ti isti su tada   samo govorili kako će doći do nedostatak visoko obrazovanih kadrova, kao da onih drugih profesija i zanimanja  u Hrvatskoj ima previše. Tako da nam  sada više ne nedostaje samo liječnika, inženjera ili informatičara, sada nam na tržištu rada nedostaje stručno obrazovanih, a ne priučenih, mesara, vozača, strojobravara, kovinotokara, prodavača, kuhara, konobara, vodoinstalatera, zidara, automehaničara, pekara, elektroničara, stolara, zavarivača i još mnogo drugih zanatskih zanimanja, takozvanog srednjeg obrazovanja s podlogom stručne prakse. A zašto ih nema i zbog čega su nestali?


Proces nestajanja zanatskih zanimanja s tržišta rada  ima svoje uzroke i razloge i on je započeo tamo negdje kasnih osamdesetih, da bi u svoju kritičnu  fazu ušao s početkom devedesetih, uvođenjem slobodnog tržišta, kapitalizma na hrvatski način, kada nije bilo važno što i koliko znaš raditi, nego koliko te mogu manje platiti. Ovom je kumovala i privatizacija , na način kako je u Hrvatskoj već sprovedena, a čije su posljedice bile odlazak velikog  broja radnika  na burzu rada  a s time i u veliku životnu neizvjesnost. Sve je ovo drastično smanjilo cijenu stručnog znanja i rada i tada su poslodavci mogli birati i određivati kakvu, i pod kojim uvjetima radnu snagu mogu i hoće  zapošljavati.

U mnogim, s pogotovo u uslužnim, djelatnostima poslodavci su počeli zapošljavati nestručnu i  jeftiniju radnu snagu, ljude koji su zbog životne egzistencije morali prihvatiti bilo kakav ponuđeni posao. Svi ti i takvi poslodavci su govorili, da će svi oni uz rad postepeno  svladati stručne vještine koje su im potrebne za obavljanje  radnih zadataka.Tako se dogodilo, da su dojučerašnje krojačice ili frizerke postale prodavačice ili kuharice, a ekonomski tehničari i gimnazijalci postali su mesari, pekari ili konobari i sve za neto plaću od 2500,00 do 3500,00 kuna i to uz rad subotom ,nedjeljom , praznikom , noću i kada se god od njih   zatraži.


Zakonodavac je na  sve ovo ostao nijem i slijep ,  nije poduzeo ono što je trebao i morao, a to znači odredio, da nijedan posao ne može obavljati osoba koja za to nije stručno osposobljena, i to bi za početak bilo dovoljno. Da je tako učinjeno, a očito da nije bilo volje , profunkcionirao bi zakon ponude i potražnje na tržištu rada, a cijena rada bila bi usklađena prema ponudi i potražnji, struka i rad bi bio adekvatnije plaćen. Sve ovo što je i što  nije učinjeno, uzrokovalo je pad interesa mladih za zanimanja koja su sada deficitarna. 

Potplaćenost i podcijenjenost struke i stručnosti, neisplativost stručnog usavršavanja , mnoge mlade ljude odvratilo je od zanatskih zanimanja i zvanja,  koja jer su s takvim odnosom i ponašanjem   postala i ostala bez dostojanstva i bilo koje druge vrijednosti.

Dobro je poznato da  su zanatska, pretežita uslužna zanimanja nekada  bila životni poziv i odluka djece slabije imućnih roditelja , većinom  iz ruralnih krajeva. ili kako se još to nazivalo, provincije, koja je velike gradove hranila jeftinom radnom snagom, proletarijatom , ili kako to kasnije nazvaše, srednjim slojem .E sada niti toga vise nema, nestao taj srednji sloj, nestalo nam selo i seljaštvo, a  ostala nam je, ai nestala , provincija i ruralni krajevi, sela u kojim  nema  vise djece  postadoše pusta ,ostarjela,  ostavljena i zaboravljena. Ili smo tako htjeli ili drugačije nismo znali ?

I što sad, i kako iz ovog našeg zla u neko  naše dobro? Nema prevelike mudrosti. Posložiti prioritete i vrijednosti, temeljene na potrebama , poštenju i pravednosti. Novostvorene vrijednosti i  trošak rada pravednije i poštenije rasporediti na sve sudionike u radnom procesu i smanjiti vrijednosne razlike među sudionicima u tim procesima.

Iz dosad viđenoga i doživljenog sigurno je da su neki bili previše plaćeni i da možda nezasluženo uživaju prevelike privilegije, koje ne bi imali bez onih, bez kojih postepeno ostaju, i koji za tako male plaće više ne mogu i ne žele raditi i  zato je potrebna poštenija i pravednija preraspodjela zarađenog.

Oni poslodavci koji su ovo već shvatili i koji su  dio svojih zarada usmjerili  u  cijenu i trošak  rada prema onima koji su tu vrijednost najviše i stvarali, oni danas nemaju ovakvih problema i zasigurno će imati dugoročniju i izvjesniju  poslovnu budućnost jer si mogu osigurati i zadržati  stručne i sposobne radnike .Oni drugi, imat će problema, i njihova je budućnost neizvjesna, s naznakom laganog propadanja, zaostajanja i  propadanja. 

I kako smo s mudrom izrekom ova razmišljanja započeli , tako ćemo s jednom takvom prigodnom i završiti  " ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO NIJE PROPALO ZATO ŠTO VIŠE NIJE BILO ROBOVA, NEGO ZATO ŠTO SU VLASTODRŠCI POSTALI POHLEPNI, A GONIČI ROBOVA PRESKUPI " .

Tagovi: Franjo Memedović

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas djelomice i pretežno sunčano

.

Opet prometna nesreća u Požegi na križanju Frankopanske i Radićeve kod ”Calimera”

.

Božićni koncert GKUD-a Požega u Požegi pod nazivom “Preveliku radost navišćujem vama”

.

Prijavite se na druženje i zabavu u restoranu ʺKlasʺ u Pleternici u organizaciji Udruge profesionalnih vozača Slavonije i Baranje

.

ZORAN MILANOVIĆ STIŽE U POŽEGU: U ponedjeljak u 17.30h u ʺSaruʺ pozvani svi koji su za ʺnormalnu Požegu i Hrvatskuʺ

.

Na 29. Božićni malonogometni turnir prijavilo se 114 ekipa, prijave traju još 3 dana

.

Više od 300 planinara sudjelovalo u 24. memorijalnom pohodu „Fokinom stazom 1991“

.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lošije glumi nego što laže i pjeva

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Otvoren Božićni sajam u Lipiku uz četrdesetak raznovrsnih izlagača

.

Subotnja šetnja Požegom 14.12.2019.

.

Održana skupština Udruge invalida rada Pakrac-Lipik u Pakracu

.

Članovi Moto kluba „Šišmiši“ iz Brodskog Drenovca posjetili učenike Područne škole u Brodskom Drenovcu

.

ALARMANTNO STANJE: Mladi u Hrvatskoj sve više konzumiraju marihuanu, alkohol i odlaze u sportske kladionice

.

Vakula najavio promjenu vremena, ništa od snijega, temperature rastu do 15°C

.

Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin

.

Struje neće biti...

.

Danas postupan prestanak oborine i razvedravanje

.

Požeška ekipa Fitness klub Play otvara sedamnaesti Božićni malonogometni turnir u Lipik

.

Danas je održana druga svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Pleternice

.

U hamburškoj tvornici klavira Steinway & Sons, Glazbena škola Požega odabrala dragulj koji će krasiti Koncertnu dvoranu

.

Pakrački mališani uživali na drugoj ovogodišnjoj adventskoj pričaonici u sklopu programa „Advent u Pakracu“

.

Zašto se petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini?

.

Prve ovosezonske pahulje zabijelile Požeštinu

.

Čitatelji tvrde da nepoznata muška osoba u Kuli iskače pred automobile u vožnji- oprez!

.

POZIV: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II  

FOTONALAZ

Prve ovosezonske pahulje zabijelile Požeštinu