NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
¨Nije zlato skupo zato što je žuto, već je skupo zato što ga malo ima¨

FOTO: M.M.

ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO NIJE PROPALO ZATO ŠTO VIŠE NIJE BILO ROBOVA...

¨Nije zlato skupo zato što je žuto, već je skupo zato što ga malo ima¨

02.01.2018. | F.M. PREGLEDA: 3205

Stara narodna izreka kaže " NIJE ZLATO SKUPO ZATO ŠTO JE ŽUTO, VEĆ JE SKUPO  ZATO ŠTO GA MALO IMA".Ova poruka i poduka može biti jedna od temeljnih vrijednosni polazišta , pa iako se radilo i o ponudi i potražnji na tržištu radne snage u Hrvatskoj.

Kako svaka roba na tržištu ima svoju cijenu koju određuje zakon ponude i potražnje , takav  isti zakon se može i mora primijeniti i na tržište radne snage  Ono čega na tržištu nema ili ga malo ima , postiže i dostiže višu cijenu. Da ovaj zakon tržišta još uvijek nekima u Hrvatskoj nije jasan i da ga do sada ozbiljno nisu shvatili ,  ili možda imaju kao i obično neku svoju novoumotvorinu, dokaz je i poremećaj u ponudi i potražnji i  vrednovanju profesija i zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj .

Sada kada smo nakon nekoliko godina krize konačno počeli malo lakše i bolje gospodarski disati, pojavio se problem nedostatka stručne radne snage. Istina da je  ovaj problem potenciran  i mogućnošću slobodnog kretanja odlaska naših radnika na rad u zemlje EU, ali i bez ovoga on ne bi bio puno manje izražen . Istina je ,  da su neki i prije upozoravali da će do ovoga doći, ali ti isti su tada   samo govorili kako će doći do nedostatak visoko obrazovanih kadrova, kao da onih drugih profesija i zanimanja  u Hrvatskoj ima previše. Tako da nam  sada više ne nedostaje samo liječnika, inženjera ili informatičara, sada nam na tržištu rada nedostaje stručno obrazovanih, a ne priučenih, mesara, vozača, strojobravara, kovinotokara, prodavača, kuhara, konobara, vodoinstalatera, zidara, automehaničara, pekara, elektroničara, stolara, zavarivača i još mnogo drugih zanatskih zanimanja, takozvanog srednjeg obrazovanja s podlogom stručne prakse. A zašto ih nema i zbog čega su nestali?


Proces nestajanja zanatskih zanimanja s tržišta rada  ima svoje uzroke i razloge i on je započeo tamo negdje kasnih osamdesetih, da bi u svoju kritičnu  fazu ušao s početkom devedesetih, uvođenjem slobodnog tržišta, kapitalizma na hrvatski način, kada nije bilo važno što i koliko znaš raditi, nego koliko te mogu manje platiti. Ovom je kumovala i privatizacija , na način kako je u Hrvatskoj već sprovedena, a čije su posljedice bile odlazak velikog  broja radnika  na burzu rada  a s time i u veliku životnu neizvjesnost. Sve je ovo drastično smanjilo cijenu stručnog znanja i rada i tada su poslodavci mogli birati i određivati kakvu, i pod kojim uvjetima radnu snagu mogu i hoće  zapošljavati.

U mnogim, s pogotovo u uslužnim, djelatnostima poslodavci su počeli zapošljavati nestručnu i  jeftiniju radnu snagu, ljude koji su zbog životne egzistencije morali prihvatiti bilo kakav ponuđeni posao. Svi ti i takvi poslodavci su govorili, da će svi oni uz rad postepeno  svladati stručne vještine koje su im potrebne za obavljanje  radnih zadataka.Tako se dogodilo, da su dojučerašnje krojačice ili frizerke postale prodavačice ili kuharice, a ekonomski tehničari i gimnazijalci postali su mesari, pekari ili konobari i sve za neto plaću od 2500,00 do 3500,00 kuna i to uz rad subotom ,nedjeljom , praznikom , noću i kada se god od njih   zatraži.

Zakonodavac je na  sve ovo ostao nijem i slijep ,  nije poduzeo ono što je trebao i morao, a to znači odredio, da nijedan posao ne može obavljati osoba koja za to nije stručno osposobljena, i to bi za početak bilo dovoljno. Da je tako učinjeno, a očito da nije bilo volje , profunkcionirao bi zakon ponude i potražnje na tržištu rada, a cijena rada bila bi usklađena prema ponudi i potražnji, struka i rad bi bio adekvatnije plaćen. Sve ovo što je i što  nije učinjeno, uzrokovalo je pad interesa mladih za zanimanja koja su sada deficitarna. 

Potplaćenost i podcijenjenost struke i stručnosti, neisplativost stručnog usavršavanja , mnoge mlade ljude odvratilo je od zanatskih zanimanja i zvanja,  koja jer su s takvim odnosom i ponašanjem   postala i ostala bez dostojanstva i bilo koje druge vrijednosti.

Dobro je poznato da  su zanatska, pretežita uslužna zanimanja nekada  bila životni poziv i odluka djece slabije imućnih roditelja , većinom  iz ruralnih krajeva. ili kako se još to nazivalo, provincije, koja je velike gradove hranila jeftinom radnom snagom, proletarijatom , ili kako to kasnije nazvaše, srednjim slojem .E sada niti toga vise nema, nestao taj srednji sloj, nestalo nam selo i seljaštvo, a  ostala nam je, ai nestala , provincija i ruralni krajevi, sela u kojim  nema  vise djece  postadoše pusta ,ostarjela,  ostavljena i zaboravljena. Ili smo tako htjeli ili drugačije nismo znali ?

I što sad, i kako iz ovog našeg zla u neko  naše dobro? Nema prevelike mudrosti. Posložiti prioritete i vrijednosti, temeljene na potrebama , poštenju i pravednosti. Novostvorene vrijednosti i  trošak rada pravednije i poštenije rasporediti na sve sudionike u radnom procesu i smanjiti vrijednosne razlike među sudionicima u tim procesima.

Iz dosad viđenoga i doživljenog sigurno je da su neki bili previše plaćeni i da možda nezasluženo uživaju prevelike privilegije, koje ne bi imali bez onih, bez kojih postepeno ostaju, i koji za tako male plaće više ne mogu i ne žele raditi i  zato je potrebna poštenija i pravednija preraspodjela zarađenog.

Oni poslodavci koji su ovo već shvatili i koji su  dio svojih zarada usmjerili  u  cijenu i trošak  rada prema onima koji su tu vrijednost najviše i stvarali, oni danas nemaju ovakvih problema i zasigurno će imati dugoročniju i izvjesniju  poslovnu budućnost jer si mogu osigurati i zadržati  stručne i sposobne radnike .Oni drugi, imat će problema, i njihova je budućnost neizvjesna, s naznakom laganog propadanja, zaostajanja i  propadanja. 

I kako smo s mudrom izrekom ova razmišljanja započeli , tako ćemo s jednom takvom prigodnom i završiti  " ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO NIJE PROPALO ZATO ŠTO VIŠE NIJE BILO ROBOVA, NEGO ZATO ŠTO SU VLASTODRŠCI POSTALI POHLEPNI, A GONIČI ROBOVA PRESKUPI " .

Tagovi: Franjo Memedović

48 SATI NA 034PORTALU

.

Otvoren 7. rukometni kamp „Pali u kamp“ u Pakracu

.

ʺPlatinumʺ s prijateljima i poslovnim partnerima proslavio peti rođendan i 20 godina poslovanja Pojera

.

PRILIKA ZA NEZAPOSLENE- Grad Požega objavio javni poziv za pomoćnike u nastavi

.

Ovaj vikend probna ronjenja na sisačkom korzu

.

Miss PSŽ Mateja Bilješković na priprema za izbor Miss Hrvatske u M. Lošinju

.

7. međunarodni oldtimer susret ʺTrophy Zlatnom dolinom 2019ʺ 31.8.

.

Zbog neprilagođene brzine naletio na vozilo ispred sebe u Požegi

.

Potpisan ugovor o energetskoj obnovi zgrade Društvenog doma u Filipovcu

GOLF V 1.9 TDI 2oo6.g.

GOLF V 1.9 TDI 2oo6.g.

GOLF V 1.9 TDI 2oo6.g.

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Sutra struje neće biti...

.

Vrijeme uglavnom sunčano, najviša dnevna temperatura od 25 do 33°C

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske 21.8.2019.

.

PROFESORI I RODITELJI ZGROŽENI- Na bilježnicama naslikane starlete

.

16. Natjecanje orača PSŽ 24.kolovoza uz glavnu cestu Alilovci - Kaptol

.

Nakon Varge i Opačićke, što je Ronko dobio od Bandića?!

.

Struje danas neće biti .....

.

Hodočasnici pješaci krenuli u voćinsko svetište

.

Policija uhvatila mladiće koji su provalili u sedam teretnih i dva priključna vozila u Požegi

.

U Lipiku nestalo četvero maloljetnika- Katarina, Andrijana, Jovo i Zlatko, jeste li ih vidjeli?

.

Ekskluzivno: Veliki rođendan PLATINUMA uz legendarnu NEDU UKRADEN

.

Danas sunčano i vruće

.

U dvorištu imaju divovsku konoplju od 5,3 metra

.

Hodočasnici primili blagoslov u crkvi sv. Lovre u Požegi te se zaputili prema Stražemanu, a potom u Voćin na Gospu Voćinsku

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom