NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
¨Nije zlato skupo zato što je žuto, već je skupo zato što ga malo ima¨

FOTO: M.M.

ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO NIJE PROPALO ZATO ŠTO VIŠE NIJE BILO ROBOVA...

¨Nije zlato skupo zato što je žuto, već je skupo zato što ga malo ima¨

02.01.2018. | F.M. PREGLEDA: 3398

Stara narodna izreka kaže " NIJE ZLATO SKUPO ZATO ŠTO JE ŽUTO, VEĆ JE SKUPO  ZATO ŠTO GA MALO IMA".Ova poruka i poduka može biti jedna od temeljnih vrijednosni polazišta , pa iako se radilo i o ponudi i potražnji na tržištu radne snage u Hrvatskoj.

Kako svaka roba na tržištu ima svoju cijenu koju određuje zakon ponude i potražnje , takav  isti zakon se može i mora primijeniti i na tržište radne snage  Ono čega na tržištu nema ili ga malo ima , postiže i dostiže višu cijenu. Da ovaj zakon tržišta još uvijek nekima u Hrvatskoj nije jasan i da ga do sada ozbiljno nisu shvatili ,  ili možda imaju kao i obično neku svoju novoumotvorinu, dokaz je i poremećaj u ponudi i potražnji i  vrednovanju profesija i zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj .

Sada kada smo nakon nekoliko godina krize konačno počeli malo lakše i bolje gospodarski disati, pojavio se problem nedostatka stručne radne snage. Istina da je  ovaj problem potenciran  i mogućnošću slobodnog kretanja odlaska naših radnika na rad u zemlje EU, ali i bez ovoga on ne bi bio puno manje izražen . Istina je ,  da su neki i prije upozoravali da će do ovoga doći, ali ti isti su tada   samo govorili kako će doći do nedostatak visoko obrazovanih kadrova, kao da onih drugih profesija i zanimanja  u Hrvatskoj ima previše. Tako da nam  sada više ne nedostaje samo liječnika, inženjera ili informatičara, sada nam na tržištu rada nedostaje stručno obrazovanih, a ne priučenih, mesara, vozača, strojobravara, kovinotokara, prodavača, kuhara, konobara, vodoinstalatera, zidara, automehaničara, pekara, elektroničara, stolara, zavarivača i još mnogo drugih zanatskih zanimanja, takozvanog srednjeg obrazovanja s podlogom stručne prakse. A zašto ih nema i zbog čega su nestali?


Proces nestajanja zanatskih zanimanja s tržišta rada  ima svoje uzroke i razloge i on je započeo tamo negdje kasnih osamdesetih, da bi u svoju kritičnu  fazu ušao s početkom devedesetih, uvođenjem slobodnog tržišta, kapitalizma na hrvatski način, kada nije bilo važno što i koliko znaš raditi, nego koliko te mogu manje platiti. Ovom je kumovala i privatizacija , na način kako je u Hrvatskoj već sprovedena, a čije su posljedice bile odlazak velikog  broja radnika  na burzu rada  a s time i u veliku životnu neizvjesnost. Sve je ovo drastično smanjilo cijenu stručnog znanja i rada i tada su poslodavci mogli birati i određivati kakvu, i pod kojim uvjetima radnu snagu mogu i hoće  zapošljavati.

U mnogim, s pogotovo u uslužnim, djelatnostima poslodavci su počeli zapošljavati nestručnu i  jeftiniju radnu snagu, ljude koji su zbog životne egzistencije morali prihvatiti bilo kakav ponuđeni posao. Svi ti i takvi poslodavci su govorili, da će svi oni uz rad postepeno  svladati stručne vještine koje su im potrebne za obavljanje  radnih zadataka.Tako se dogodilo, da su dojučerašnje krojačice ili frizerke postale prodavačice ili kuharice, a ekonomski tehničari i gimnazijalci postali su mesari, pekari ili konobari i sve za neto plaću od 2500,00 do 3500,00 kuna i to uz rad subotom ,nedjeljom , praznikom , noću i kada se god od njih   zatraži.

Zakonodavac je na  sve ovo ostao nijem i slijep ,  nije poduzeo ono što je trebao i morao, a to znači odredio, da nijedan posao ne može obavljati osoba koja za to nije stručno osposobljena, i to bi za početak bilo dovoljno. Da je tako učinjeno, a očito da nije bilo volje , profunkcionirao bi zakon ponude i potražnje na tržištu rada, a cijena rada bila bi usklađena prema ponudi i potražnji, struka i rad bi bio adekvatnije plaćen. Sve ovo što je i što  nije učinjeno, uzrokovalo je pad interesa mladih za zanimanja koja su sada deficitarna. 

Potplaćenost i podcijenjenost struke i stručnosti, neisplativost stručnog usavršavanja , mnoge mlade ljude odvratilo je od zanatskih zanimanja i zvanja,  koja jer su s takvim odnosom i ponašanjem   postala i ostala bez dostojanstva i bilo koje druge vrijednosti.

Dobro je poznato da  su zanatska, pretežita uslužna zanimanja nekada  bila životni poziv i odluka djece slabije imućnih roditelja , većinom  iz ruralnih krajeva. ili kako se još to nazivalo, provincije, koja je velike gradove hranila jeftinom radnom snagom, proletarijatom , ili kako to kasnije nazvaše, srednjim slojem .E sada niti toga vise nema, nestao taj srednji sloj, nestalo nam selo i seljaštvo, a  ostala nam je, ai nestala , provincija i ruralni krajevi, sela u kojim  nema  vise djece  postadoše pusta ,ostarjela,  ostavljena i zaboravljena. Ili smo tako htjeli ili drugačije nismo znali ?

I što sad, i kako iz ovog našeg zla u neko  naše dobro? Nema prevelike mudrosti. Posložiti prioritete i vrijednosti, temeljene na potrebama , poštenju i pravednosti. Novostvorene vrijednosti i  trošak rada pravednije i poštenije rasporediti na sve sudionike u radnom procesu i smanjiti vrijednosne razlike među sudionicima u tim procesima.

Iz dosad viđenoga i doživljenog sigurno je da su neki bili previše plaćeni i da možda nezasluženo uživaju prevelike privilegije, koje ne bi imali bez onih, bez kojih postepeno ostaju, i koji za tako male plaće više ne mogu i ne žele raditi i  zato je potrebna poštenija i pravednija preraspodjela zarađenog.

Oni poslodavci koji su ovo već shvatili i koji su  dio svojih zarada usmjerili  u  cijenu i trošak  rada prema onima koji su tu vrijednost najviše i stvarali, oni danas nemaju ovakvih problema i zasigurno će imati dugoročniju i izvjesniju  poslovnu budućnost jer si mogu osigurati i zadržati  stručne i sposobne radnike .Oni drugi, imat će problema, i njihova je budućnost neizvjesna, s naznakom laganog propadanja, zaostajanja i  propadanja. 

I kako smo s mudrom izrekom ova razmišljanja započeli , tako ćemo s jednom takvom prigodnom i završiti  " ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO NIJE PROPALO ZATO ŠTO VIŠE NIJE BILO ROBOVA, NEGO ZATO ŠTO SU VLASTODRŠCI POSTALI POHLEPNI, A GONIČI ROBOVA PRESKUPI " .

Tagovi: Franjo Memedović

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Ma kakva gauda! Recept za hrskavi pohani sir kao iz najboljih restorana

.

Radnici HEP-a nalaze se izvan životne opasnosti

.

ʺUmjetnost u zajedniciʺ- poziv učiteljima i nastavnicima

.

U tijeku je izgradnja kružnog toka u Cerničkoj, jedini put do trgovačkog centra kroz Zagrebačku ulicu

.

GDCK POŽEGA: U trodnevnoj akciji darivanja krvi, krv je dalo 346 dobrovoljnih darivatelja

.

PSŽ: od jučer 7 novozaraženih, ukupno je 82 aktivna slučaja zaraze

.

Danas pretežno sunčano uz naoblaku pred kraj dana

.

Pogledajte kako su izgledali plakati protiv Židova u NDH

.

DRŽAVNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA: Gimnazijalac Borna Soukup u reprezentaciji Hrvatske

.

Ljudi masovno podržavaju tipa koji je bacio bombu na radnike HEP-a u Pakracu

.

ʺMilorad je malo teške naravi, ali mi nije na kraj pameti bilo da bi mogao na ljude baciti bombuʺ

.

SDP Požega položio vijence na Židovskom groblju

.

Priča iz Sovskog Dola- bisera zapuštene Slavonije

.

Nacionalni Stožer objavio nove podatke. Preminula 31 osoba

.

Paket blagog popuštanja od 1. veljače: Terase kafića najvjerojatnije se neće otvoriti...

.

71-godišnjak jutros u Pakracu bacio eksplozivnu napravu na HEP-ovce jer su mu došli isključiti struju?

.

Kad ne znate što kuhati: Recept za najsočniju zapečenu tjesteninu s kobasicama

.

S tržišta se povlači proizvod koji na police stavlja Kaufland Hrvatska

.

Susret biskupa Škvorčevića, mitropolita Porfirija te episkopa Jovana i Heruvima

.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

.

Projekt „Trenkov dvorac – dokumentacija“

.

Slavonci dobrog srca. Majci i njenom bolesnom sinu iz Siska kupili kuću

.

U Staroj Lipi nepoznati počinitelj posjekao i otuđio stabla

.

PSŽ: i dalje smo ispod sto zaraženih, od jučer 9 novozaraženih, ukupno je 76 slučajeva zaraze

.

Mladić se s ujakom u mećavi našao bez zimske odjeće: ʼNe mogu se pomiriti da ga nemaʼ

.

Danas oblačno uz mjestimični snijeg

.

Mladi Josip predsjednik ogranka Domovinskog pokreta u Jakšiću

.

Potpisan ugovor za izgradnju restorana u Đačkom domu Požega

.

Povučen niz proizvoda s hrvatskog tržišta, evo što je razlog

.

Nacionalni stožer poslao nove podatke. preminule 23 osobe

.

Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih spremiti u vrećice? Evo trika kako ćete ih usporiti

.

Bez prskanja ulja: Način za pečenje pomfrita koji ima 80-ak umjesto 300 kalorija

.

Lovački savez PSŽ i Požeško-slavonska županija donirali meso za ljude na potresom pogođenom području

.

Vinko u političkom kupleraju?

.

ZLATKOVI PROBLEMI S AGLOMERACIJOM: ʺOštetili su mi auto, zatvorili izlaz iz dvorišta. Gazimo po fekalijama!ʺ

.

Preko 10000 vatrogasaca sudjelovalo na sanaciji posljedica potresa u SMŽ

FOTONALAZ

HIT NA FACEBOOKU: Ovako je Slavonka objesila donje rublje