NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
463.000 kuna za Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega

FOTO: M.M.

POLJOPRIVREDNO PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA

463.000 kuna za Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega

02.01.2018. | M.M./agroklub.com PREGLEDA: 4238

Ministarstvo poljoprivrede provelo je Javni poziv srednjim školama o dodjeli bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi. Pri raspisivanju, bilo je osigurano pet milijuna kuna no zbog velikog interesa škola i izvrsnih projekata pronađen je dodatni iznos pa će ukupno biti dodijeljeno 13 milijuna kuna.

Jedna od 38 institucija kojoj su odobrena sredstva je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega s projektom "Laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja".

"Odobreno nam je 463 tisuće kuna. Imamo dosta pripremljenih što većih, što manjih projekata koji će grupno biti kandidirani u natječaju za Centar kompetencija. Radilo se o vrlo kratkom vremenu, stoga smo za ovaj projekt odabrali moderniziranje laboratorija", rekla je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požege Marija Grgić.

Sredstva namijenjena za kupnju opreme

Bespovratna sredstva namijenjena su za kupnju namještaja i uređaja za pedološki te dio opreme za analitički laboratorij.

"Laboratorij za tlo, odnosno pedološki laboratorij bit će blizu kemijskog laboratorija. Njime se stvaraju preduvjeti za racionalno korištenje sredstava za zaštitu, herbicida, pesticida i gnojiva, sprječava se osiromašenje tla. Naravno ako dodajemo previše umjetnih gnojiva osiromašujemo tlo", rekla je Katarina Džalto, profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole.

Laboratorij za tlo, osim što će zasigurno modernizirati praktičnu nastavu, bit će dostupan i poljoprivrednicima koji će moći sami donositi svoje uzorke na analizu. Analitički laboratorij, za koji će biti nabavljen kompletan namještaj i uređaji, od velike je važnosti za osposobljavanje srednjoškolaca.

Ovo će doprinijeti kvalitetnijoj izobrazbi učenika

"Trenutno se nalazimo u kemijskom laboratoriju, a u analitičkom se radi analiza hrane koja često podrazumijeva, organoleptičku, senzorsku ocjenu, gdje učenici trebaju probati hranu. To nije dobro raditi u kemijskom laboratoriju tako da mi često tu analizu radimo u učionici ispred kemijskog laboratorija, baš zato da ne bi slučajno došlo do nezgodnog slučaja trovanja", ističe Katarina Džalto.

Bespovratna sredstva i nova oprema, prema riječima ravnateljice i profesora, doprinijet će kvalitetnijoj izobrazbi učenika, koji će kada završe srednju školu, biti spremniji za rad u laboratoriju.

"Naravno da smo sretni i zadovoljni. To su bespovratna sredstva koja moramo potrošiti u osam mjeseci. Nadam se da ćemo opremanjem tih laboratorija privući učenike, poboljšati kvalitetu nastave i uspostaviti suradnju s lokalnom zajednicom i našim proizvođačima koji će bez akreditacije moći analizirati uzorke hrane i tla", ističe ravnateljica Grgić.

Planiraju podići i novi voćni nasad

Poljoprivredno prehrambena škola ove godine marljivo je radila na dokumentaciji za projekt Centar kompetencija iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a pri kraju su završetka troškovnika za adaptaciju glavne zgrade.

"Procijenjena vrijednost adaptacije je oko 14 milijuna kuna. Tu su ušla i ova dva laboratorija koja smo sada preko Ministarstva poljoprivrede djelomično ostvarili. Zatim oko sedam milijuna kuna je procijenjena vrijednost adaptacije zgrade školskog gospodarstva, koja s novim praktikumima ulazi u pripremnu dokumentaciju za Centar kompetencija. U planu je i podizanje novog voćnog nasada. Tu smo uvelike surađivali s Veleučilištem u Požegi", priča ravnateljica.

Upravo partnerstvo s obrazovnim i gospodarskim ustanovama, veću zastupljenost praktične nastave te povećanje vještina učenika, nastavnika i gospodarstvenika, ova škola namjerava ostvariti kroz projekt Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani.
Tagovi: poljoprivredna, požega, škola

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Lipiku i Pakracu položeni vijenci povodom Dana državnosti

.

Obavijest Tekije d.o.o. o zamućenje vode

.

Čestitka gradonačelnika Lipika Vinka Kasane

.

Čestitka župana Tomaševića povodom Dana državnosti

.

Svi učenici osnovnih škola s područja Grada Požege dobit će besplatne radne bilježnice

.

U povodu Dana državnosti RH položeni vijenci na Trgu 123. brigade u Požegi

Rustik kamini

suha hrastova fosnao

Zajma Ponuda

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Boban Gabrijel prešao u nogometni klub Šerif

.

Danas sunčano i u većini krajeva vruće

.

Spomen na žrtve partizansko-komunističkog progona u Slatinskom Drenovcu

.

Treća godina traganja za pakračkim starim gradom: Počela arheološka istraživanja

.

Za poljoprivrednike s područja Lipika i Pakraca besplatan povrat prazne ambalaže

.

U policijskoj pojačanoj kontroli vozača rekorder imao 2,12 promila alkohola

.

Dvije teške krađe provaljivanjem, jedna krađa novca, jedna prijevara i prometne nesreće

.

Požar gospodarske zgrade u Šeovcima, brzom intervencijom JVP Grada Požege spriječena veća šteta

.

Polukružno okretanje završilo sudarom dva Volkswagen-a

.

Struje neće biti ...

.

Malonogometni turnir ʺSv. Ivanʺ u Marinom Selu

.

Vrijeme danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te mjestimičnu kišu

.

Struje neće biti ...

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Samo u Požegi- konj na cesti!