NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
In memoriam: dr. Željko Muljević (30.12.1937.- 13.11.2008.)

FOTO: HPD Požežani

HRVATSKO POVIJESNO DRUŠTVO POŽEŽANI

In memoriam: dr. Željko Muljević (30.12.1937.- 13.11.2008.)

30.12.2017. | Društvo Požežani PREGLEDA: 3690

Povodom 80-te godišnjice rođenja Željka Muljevića, Hrvatsko povijesno društvo Požežani prisjeća se ovog znamenitog Požežana koji se rodio na današnji dan 1937. kao potomak stare požeške obitelji iz 17. stoljeća.


Svojim postojanjem u vremenu, pisanom riječju, poezijom, djelovanjem u kulturi, umjetnosti i nadasve u obilježavanju povijesnih vrijednosti požeške tradicije, Muljević je označio svoje postojanje u vremenu. Odrastao je u Požegi, gdje je stjecao i prvo obrazovanje, u Pučkoj školi i Gimnaziji, nakon čega je u Zagrebu završio studij stomatologije, postdiplomski studij, i specijalizaciju iz stomatološke protetike, te je cijeli radni vijek proveo u Domu zdravlja Požega, gdje je do privatizacije 90-ih bio i posljednji rukovoditelj zubno-zdravstvene službe.

Čitav svoj život dr. Muljević je bio prisutan u javnom životu Požege, te je nezaobilazan i jedinstven njegov doprinos na području kulture, koji je ostvario djelovanjem u nizu požeških udruga poput Matice hrvatske, čiji je obnovitelj i predsjednik tijekom 1990-tih, i Udruzi Stari Požežani, čiji je predsjednik sve do svoje smrti 2008. godine. Djelujući čitav niz godina kao gradski vijećnik, Željko Muljević je služio na ponos svojoj županiji i rodnom gradu pretvarajući svoje zamisli u dio ozračja današnje Požege. Zaslužan je prije svega za ukidanje nametnutoga i za vraćanje povijesnoga imena gradu Požegi, za projekt imenovanja ulica početkom 1990-tih, za proglašenje nadnevka Grgureva 12. ožujka Danom grada Požege, kao i za manje poznatu činjenicu da je upravo Požega prva u Hrvatskoj dobila ulice Ivana Pavla II. i dr. Franje Tuđmana.
Domovinski križ na Sokolovcu, poklonci sv. Jelene i sv. Ane, kao i Majke Božje na Iskrici, te Fra Lukino zvono, na Požeškoj gori, obnova nadgrobnog spomenika Dragutina Lermana u bosanskom Kreševu, nebrojene spomen ploče u gradu Požegi (poput onih na rodnim kućama J.E.Tomića, Vilme Nožinić, Matka Peića i dr.) poštanske marke (Fra. Luke Ibrišimovića i Antuna Kanižlića) kao i brojni izdavački projekti (izdvojimo samo prvo izdanje memoarskih zapisa Julija Kempfa "Moja požeška sjećanja" i pretisak čuvene Kempfove monografije "Požega" iz 1910 – samo su maleni dio od preko četiri stotine izuzetno uspješnih "tragova" koje je svome gradu u naslijeđe ostavio dr. Željko Muljević. Kao vanjski suradnik "Požeškog lista" u ranim godinama Muljević je objavio na stotine članaka i putopisa s područja kulture i umjetnosti, te godinama pratio požeškog "koljenovića" akademika Matka Peića na njegovim skitnjama selima i zaseocima naše Domovine. Upravo je dugogodišnje druženje sa Peićem i njegov stav "da čovjek može biti vrhunski pisac, slikar, i znanstvenik" utjecalo na Muljevića, da uz sve svoje aktivnosti postane i pjesnik – sudelovao je u desecima književnih susreta, književnih skupova i večeri, gdje je volio sam čitati svoju poeziju. Njegovi poetski uratci objavljeni su u desetak zajedničkih zbirki i zbornika, poput "Artistancije – zbirka poezije požeških pjesnika" 1999. godine, a nekoliko njegovih pjesama uglazbili su eminentni hrvatski kompozitori poput Ljube Kuntarića.Netko je jednom rekao da Muljević u sebi nosi dovoljno nemira, da bi stvarao. To je i dokazao, objavljivanjem ultimativnog pozdrava svome rodnome gradu. Knjiga "Orljava neka, iz nekada rijeka" tiskana 1999. godine, ne samo da se sastoji od gotovo dvije stotine izuzetnih poetskih uradaka posvećenih rodnomu kraju, i hrvatskoj Domovini, ona je i snažni pečat koji u vremenu i prostoru ostavio jedan naš sugrađan. Ili kako je akademik Dubravko Jelčić napisao u predgovoru zbirke: "Bez istinskog, neposrednog doživljaja, nijedna pjesnička avantura ne može izazvati zanimanje čitatelja. Pjesme Željka Muljevića privlače čitatelja upravo time: neodoljivim čarima i neuništivom snagom ljepote, koja daje i snagu i čar – i životu i poeziji." Dr. Željko Muljević dobitnik je nagrade za životno djelo grada Požege 2000. godine. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1991. godine. Zbog njegovog izuzetnog rada na nakladničkim projektima dok je bio na čelu Matice Hrvatske Požega, požeški ogranak Matice hrvatske dobio je 1996. godine Veliku srebrnu povelju Središnjice Matice hrvatske, te Kolektivnu nagradu grada Požege za uspješno djelovanje od obnavljanja rada 1990. do 1997. godine. Posthumno, u travnju 2012. godine, Požeško-slavonska županija dodijelila je dr. Muljeviću nagradu za životno djelo povodom dana županije. Dr. Željko Muljević preminuo je nakon kratke i teške bolesti, 13. studenog 2008. godine, u vlastitom domu, u gradu svojih predaka – Požegi.
Hrvatsko povijesno društvo Požežani

Tagovi: udruga, požežani, društvo, in memoriam, željko muljević

48 SATI NA 034PORTALU

.

Od sutra škole u Hrvatskoj štrajkaju svaki dan do ispunjenja zahtjeva!

.

Lipik visokom pobjedom završio jesenski dio sezone

.

Vječne riječi Siniše Glavaševića koje i danas odzvanjaju Vukovarom

.

Prometna nesreća u Kutjevu, autom skoro upao u kanal

.

NASTAVAK SUĐENJA ŽUPANU TOMAŠEVIĆU: Sudac isključio javnost s čitanja SMS poruka

.

PLATINUM POŽEGA: Stand up comedy made in Bosnia

.

Pakrački mališani zapalili lampione u znak sjećanja na Vukovar

.

Policija tijekom vikenda našla marihuanu kod tri mladića

.

43-godišnji vozač u subotu ujutro u 10 sati zatečen pod utjecajem alkohola od 1,88 promila

.

ʺNačelnik Kovačević odbio apel pomoći ratnog vojnog invalida, hrvatskog branitelja i dragovoljcaʺ

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Međunarodni dan siromaha, požeški biskup Antun Škvorčević proveo je u župi Voćin

.

Četvrta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Pakracu i Lipiku

.

Požežani se uputili u Vukovar kako bi odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

.

Napustio si svoju zemlju u potrazi za boljim životom? Ispričaj nam svoju priču...

.

Struje neće biti ...

.

Danas promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja s mogućom kišom

.

Paljenje lampiona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u našoj županiji

.

HDZ Požega obilježio Dan sjećanja na Vukovar paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici u Požegi

.

Članovi SDP-a upalili su lampione u znak sjećanja na žrtvu Vukovara

.

Godinama saborski fikus Vlaović se sad sjetio ustati za Slavoniju ili je samo u bitci za fotelju???!

.

Paljenje lampiona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u Pleternici

.

Požar obiteljske kuće u Kaptolu

.

U Pleternici mopedom naletio na psa - vozač završio u OŽB Požega

.

Je li McDonalds iduća novost u Požegi??! Nakon shopping centra, Studentskog doma, Poduzetničkog inkubatora...

.

I Požega je sinoć slavila na Rujevici pobjedu Vatrenih i plasman na Euro 2020.

.

Na 9. Šokačkom sijelu u Prekopakri prikazano bogatstvo tradicije i kulturne baštine

.

Svetkovina Obljetnice posvete crkve sv. Lovre u Požegi

.

Biskup Škvorčević prisustvovao posveti obnovljene crkve svetih Apostola Petra i Pavla u Kućancima

.

Organizator moto karavane Đani Radovanović: ʺVukovar nas je ujedinio 90-tih pa sve do danas - NIKADA GA ZABORAVITI NEĆEMOʺ!

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

U tijeku pripreme za “Miris Božića“ u Lipiku

FOTONALAZ

Napustio si svoju zemlju u potrazi za boljim životom? Ispričaj nam svoju priču...