Apostolski nuncij u Republici Srbiji posjetio Požegu

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

30.11.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 1555

Srijemska biskupija nalazi se na području Republike Srbije a crkveno pripada Đakovačko-osječkoj metropoliji. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i požeški biskup Antun Škvorčević smatrali su radi toga važnim da apostolskog nuncija u Beogradu Luciana Surianija bolje upoznaju s Metropolijom te su ga pozvali da posjeti njihove mjesne Crkve. Apostolski nuncij Suriani odazvao se na poziv te je u pratnji tajnika Apostolske nuncijature u Beogradu Filippa Colnago, 28. studenog posjetio Đakovo a 29. studenog Požegu.

Biskup Antun Škvorčević primio ga je zajedno s nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem u Biskupskom domu te mu prikazao povijest Katoličke Crkve na području zapadne i srednje Slavonije gdje se prostire Požeška biskupija. Predstavio mu je među ostalim i Stari Grad u Kaptolu, sjedište srednjovjekovnog Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra, gdje je u 18. stoljeću stolovao srijemski biskup do ujedinjenja Srijemske biskupije s Đakovačkom ili bosanskom biskupijom 1773. godine. Istaknuo je kako je ovaj prostor, zajedno sa Srijemskom biskupijom tijekom povijesti bio crkveno jedinstven te da se to na neki način ostvaruje i sada u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini, premda Srijemska biskupija nije u sastavu Hrvatske biskupske konferencije nego Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Razgovarali su i o odnosu Katoličke Crkve u Hrvatskoj sa Srpsko Pravoslavnom Crkvom te ekumenskim nastojanjima nakon nedavnoga rata.

Biskup Škvorčević je s apostolskim nuncijem i đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom posjetio Katoličku osnovnu školu i Katoličku gimnaziju, gdje su ih dočekali djelatnici i učenici na čelu s Ivicom Žuljevićem, predstojnikom ureda za Katoličke škole. Potom su razgledali crkvu sv. Lovre, Katedralu, Riznicu Katedrale, Dom pape Ivana Pavla II., Kolegij i Dijecezanski muzej.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI