Naziv ulice u Velikoj godinama stoji pogrešno napisan

Strossmayerova ulica u Velikoj
(FOTO: Čitatelj)

26.11.2017. | čitatelj/M.M.
Pregleda: 11598

U našu redakciju javio se čitatelj koji ima problem s netočno napisanim nazivom ulice u Velikoj. Njegovo pismo i apel nadređenima prenosimo u cijelosti.

"Prema Ustavu Republike Hrvatske ( članak 12. stavak 1. Ustava) u Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

Međutim, ne znaju svi za to ili ne mare, pa niti oni koji su odgovorni da znaju i da mare i plaćeni su za to, vjerujem dobro.


Ne znaju oni ni nakon što ih se upozori na grešku, a u ovoj mojoj priči jesu upozoreni.


Radi se naime o naselju Slavonije podno Papuka u kojem postoji Strossmayerova ulica. Znamo svi za monsinjora Josipa Jurja Strossmayera, hrvatskog biskupa, teologa, pisca i mecene, značajne hrvatske ličnosti 19. stoljeća. No, ne znamo svi, nažalost, pravilno pisati niti njegovo prezime, a monsinjor Strossmayer je zaslužio, pa i puno više od toga.



Za slučaj da mi ne vjerujete, evo fotografije ploče na kojoj piše "Štrosmajerova ulica". Lijepo je što se odlučilo jednu ulicu nazvati po tako značajnoj ličnosti, ali je sramota ne znati pravilno napisati prezime iste. To je na razini poznavanja hrvatskog pravopisa iz pučke škole. Da je ta ploča postavljena u Beogradu bilo bi u redu jer to je Vukov pravopis (piši kako čitaš, čitaj kako pišeš, tako nekako). Ljudsko neznanje zna zaista biti veliko.



O ovome trebaju razmisliti najviše naši dični dužnosnici koji stavljaju ruku na srce (i oni koji ne stavljaju) kada se intonira himna Hrvatske jer Hrvatsku nose u srcu. A nama narodu često su samo breme. No, njima su ovo sitnice jer misle da su predodređeni za važnije stvari. Ne znam je li Crkva reagirala na ovo, a mislim da je trebala.Kao što rekoh, u ovom je slučaju upozoreno na učinjenu grešku, ali to nije pomoglo da se stvar popravi, što je vrlo tužno.

Stoga će možda ovo javno obznanjivanje iste greške utjecati da se odgovorni ipak pokrenu i učine što je potrebno. Iskreno se nadam da će se to dogoditi.

Čitatelj"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI