Može li na čelu požeško-slavonskog HDZ-a doći žena?

Jozić i Blažević
(FOTO: 034 portal)

19.11.2017. | Franjo Memedović
Pregleda: 10579

Sve se uvijek prvi puta mora dogoditi , a kada je već tako, je li onda došlo vrijeme da na čelo Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonskog prvi puta dođe žena?

Iz već dobro poznatih razloga i događanja koje svatko na svoj način gleda i komentira, vodstvo Požeško -slavonskog HDZ-a suspendirano je i raspušteno i ima povjerenika. Zadaća je povjerenika u za to određenom vremenu sprovesti unutarstranačke izbore, na kojima se treba izabrati novo vodstvo i čelna figura Županijskog odbora ove stranke. Organizacija ovako velikog i za poneke presudnog posla je sigurno već počela i to odmah nakon imenovanja povjerenika. Čelništva općinskih i gradskih organizacija HDZ-a održali su zajednički sastanak s povjerenikom, dali mu podršku i odredili procedure provođenja ovog zadatka. Kako to obično biva u ovakvim situacijama uz ove formalne i proceduralne aktivnosti, do sada su sigurno već održani i razni tajni sastanci, manjih i većih grupica ove stranke, kao i oni uz kavu na kojima je tema uvijek ista, kako osigurati prolaz i pobjedu svog kandidata, a kako oslabiti poziciju onih drugih, koji su isto naši, ali drugačije vide vođenje županijskog odbora. Nije ovo karakteristika samo članova HDZ-a, tako je to i u SDP-u i u HSS-u, a i u svim ostalim manjim i većim hrvatskim strankama, što je već viđeno i što je u prošlosti već potvrđeno.

Unutarstranačka kampanja, koliko nam je poznato, još uvijek, bar zvanično, nije započela i koliko se zna imena kandidata još uvijek nema. Za sada se o imenima može tek špekulirati i nagađati što daje prostora i raznim konstrukcijama. Jedno što je, i što promjenu čini promjenom, je da će novih imena biti jer ona neka stara, zbog kojih je i došlo do suspenzije županijskog odbora, neće se moći kandidirati, bez obzira na to što imaju zasluge za apsolutnu prevlast HDZ-a na cijelom području županije. Nažalost, a neki će reći i na sreću, ne može se zauvijek živjeti na starim lovorikama. To je politika, od zasluga i slave, nepromišljenim potezom ili nekim neprihvatljivim ponašanjem za čas odete u zaborav i u nemilost, pa čak i kod onih , koji su vas do jučer podržavali i čiji ste mentor i uzor bili.


Za buduće nositelje stranačkih dužnosti na području županije Požeško-slavonske HDZ ne bi trebao brinuti. Već odavno u sjeni i prikrajku svojih mentora i vođa čeka plejada mladih članova, iskazanih i dokazanih na čelnim mjestima svojih općina i gradova, čekajući svoju priliku za probitak prema vrhu. I kako to obično u životu biva , nekom treba smrknuti da bi onom drugom svanulo, što je posebno za politiku karakteristično, tako i u ovom slučaju situaciji je gotovo sigurno, da bi na nebu požeško-slavonskog HDZ mogla zasjati neka nova, po životnoj dobi, mlađa zvijezda u politici... Tko bi to mogao biti? Dobrih kandidata ima puno, a pogotovo među onima, koje smo već spomenuli, mladim i uspješnim načelnicima i gradonačelnicima, koji sigurno trebaju biti budućnost ove stranke i ne samo na županijskoj razini.


Da je HDZ konzervativna stranka, to je poznato, kao što je poznato da niti u jednoj županiji, pa niti u gradu Zagrebu, na čelu županijske organizacije nemaju za predsjednika- ženu. Je li možda sadašnje stanje u županijskom odboru HDZ-u Požeško-slavonskom, prilika da na čelo te organizacije dođe žena? Ako itko ima pravo polagati pravo na tu visoku i odgovornu dužnost, onda su to sigurno dvije istaknute gradonačelnice, koje su vrlo uspješne u obnašanju svoji dužnosti,a to su, gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević. Kako god to muškom društvu zvučalo, priznati se mora, žene na čelnim pozicijama su pouzdanije, sigurnije i odlučnije, sklone dogovoru, ali ne i kompromisu pod svaku cijenu, racionalnije pri biraju suradnike i imaju osjećaj za realnost i umijeće mogućeg, što je za politiku vrlo bitno. O ovim karakteristikama, kod izbora čelne figura županijskog odbora, svi oni koji će biti u poziciji i u odgovornosti birati ovu osobu, o ovome bi trebali voditi računa.

Da bi se ovako nešto i dogodilo i da predsjednica županijskog odbora HDZ Požeško - slavonskog postane žena , ne mora se dogoditi čudo, nego jednostavno treba prevladati razum i zatomljenje ega muškog dijela članstva koji je u većini.

Tekst: Franjo Memedović


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI