Evo koje će destinacije postati nove meke za emigriranje Hrvata!

Iseljavanje
(FOTO: google)

14.11.2017. | sbonline.net
Pregleda: 5005

Svake godine na Savjetovanju ekonomista samo pričamo o stanju i problemima u gospodarstvu, ali ništa nije personalizirano: nakon 25 godina nitko se ne osjeća odgovornim ni za što.

Valjda je Mickey Mouse kriv za sve – rekao je Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, okupljenima na jednom od panela Savjetovanja u Opatiji, koje obilježava svoju 25. godišnjicu, a i ove je godine, kao i mnogih ranijih, pretežito obojeno ‘tmurnim tonovima’.

– Činjenica da je odgovornost depersonalizirana, vodi u dodatno nepovjerenje prema institucijama, tako da zemlja danas ima jednu dihotomnu sliku: s jedne strane su makroekonomski pokazatelji koji su relativno dobri, a s druge strane, na mikro razini, vlada ogromno nepovjerenje u institucije države, političare, regulatore… Pa onda imate istraživanja gdje je najpozitivniji političar ‘Nitko’ i slično. Pitanje je što će prevagnuti i što će se prilagoditi čemu, ili će na mikrorazini situacija profunkcionirati ili će se i ovi makro pokazatelji urušiti uslijed krize institucija – opisao je Novom listu Lovrinčević.


Dodaje da sve to vodi k produbljivanju procesa društvene eutanazije, na koji je upozoravao i na ranijim savjetovanjima, a sada se, kaže, upravo to i događa: kriza povjerenja u političke strukture, institucije, regulatore, a sve praćeno emigracijom.


Lovrinčević je nabrzinu prošao ključne točke ekonomije pa naglasio da se javne financije stabiliziraju jer na prihodovnoj strani imamo višak od pet milijardi uslijed porezne reforme, a rashodna se rasteretila zbog smanjenja troška kamata na javni dug koji se zanavlja po nižim stopama, i to je dobro.

– Ipak, privatizacija, ‘outsourcing’ i reformski zahvati (osim porezne reforme) su zaustavljeni, a plaće brutalno smanjene, pa bi nam se moglo desiti da nam destinacije za emigriranje postanu i Češka i Slovačka, i druge zemlje koje to nikad prije nisu bile. Proces uvođenja eura izvršit će daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru, a tu treba biti oprezan i selektivan jer može doći do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora – kaže Lovrinčević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI