Svečano otvorenje proizvodnog pogona LED rasvjete u Pakracu

Tvornica LED rasvejete Pakrac
(FOTO: Pakrački list)

11.11.2017. | Pakrački list
Pregleda: 5024

U Gospodarskoj zoni Pakrac 5, na jugu Pakraca jučer je otvoren novi proizvodni pogon LED rasvjete i signalizacije u vlasništvu tvrtke Detas d.o.o. Pakrac, kćeri istoimene talijanske tvrtke iz Brescie. U njoj će raditi na početku 20 dosadašnjih zaposlenika koji su protekle dvije godine radili u unajmljenom prostoru u Lipiku te uskoro 20 novih. Kako je vlasnik otkupio 18.000 četvornih metara zemljišta i okolnog prostora u planu je razvoj te novo zapošljavanje.

Početak rada u novoj tvornici je bio povod za današnju svečanost otvaranja kojoj su prisustvovali Giorgio Durin, predstavnik obitelji vlasnika, Zdravko Bartoš, partner vlasnika u Hrvatskoj i inicijator cijelog projekta, kao i predstavnici državnih, regionalnih i lokalnih političkih struktura.





Zdravko Bartoš, je ispričao kako je s obiteljskom tvrtkom"Piraex" tražio poslovne partnere za razvoj proizvodnje u sektoru energetike obilazeći 2010. godine sajmove u Kini i diljem Europe i prepoznao u talijanskoj tvrtki "Detas" idealnog partnera o čemu je ugovor o suradnji potpisan 2011. godine, a već naredne godine je prostor za izgradnju nove tvornice pronađen u Pakracu, njegovom rodnom gradu. Dok je rješavana administrativna i tehnička procedura, "Detas" je 2015. godine počeo proizvodnju svjetiljki za led rasvjete u unajmljenom prostoru u Lipiku, a danas, kao kruna svih tih napora je otvorena ova tvornica. "Hvala na ukazanom povjerenju, nećemo vas razočarati", poručio je Bartoš talijanskom investitoru.


Simboličan povratak u Hrvatsku i kući

Obitelj Durin je porijeklom iz Pule odakle su 1945. godine protjerani. Stoga ovo predstavlja i njihov povratak, naglasio je Giorgio Durin, zahvalivši se lokalnim dužnosnicima na činjenici da su primljeni u Pakracu kao obitelj, ne zaboravivši zahvaliti niti obitelji Bartoš, ali niti zaposlenicima koji su protekle dvije godine proizvodnju razvijali u skučenim uvjetima.



Izgradnja trajala 8 mjeseci

Izgradnja tvornice je započela u veljači krčenjem šikare, a osam mjeseci kasnije nova proizvodna hala veličine 2000 četvornih metara s uređenim okolišem iste veličine je dovršena. Osim investitora kojeg je u Pakracu predstavlja prokurista Sebastijan Bartoš, za to je zaslužna zagrebačka tvrtka "Gal" koja je izvela građevinske radove. Pakračka tvrtka "Ziv Tica" bila je zadužena za elektroinstalacijske radove, a bjelovarski "Termoplin" strojarski dio. Ukupna vrijednost investicije je oko 5 milijuna kuna i do njenog potpunog završetka plan je investitora uložiti još oko 2,5 milijuna. Grad Pakrac investitora u cijelosti je oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 140.000 kuna.

Vlasnik, talijanska tvrtka "Detas” SpA, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1896. godine u Puli) danas ima sjedište u Brescie, te podružnice, osim u Hrvatskoj sa sjedištem u Pakracu i prodajni ured u Svetoj Nedjelji te u ispostave Francuskoj i SAD-u odakle pokriva regionalna tržišta. Njihovi najpoznatiji brendovi su DPOWER za proizvodnju i prodaju ulične LED rasvjete, sigurnosnih uređaja za raskrižja i bljeskalica za prioritetna vozila; DLEDS za proizvodnju vrhunskih uličnih svjetiljki, svjetiljki za garaže, parkirališta i industriju.




Tekst i foto: Pakrački list


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI