Predstavnici JVP Grada Požege, DVD Požega i HGSS stanice Požega razmijenili iskustva s talijanskim kolegama

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

11.11.2017. | pozega.hr
Pregleda: 3400

U sklopu radnog posjeta pokrajini Trentino održanog ovoga tjedna delegacije Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i HGSS stanice Požega posjetile su Profesionalnu vatrogasnu postrojbu grada Trenta, DVD Pergine i Organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje gdje su se upoznali s načinom rada, opremom i funkcioniranjem sustava civilne zaštite ovoga kraja.

Profesionalna vatrogasna postrojba Grada Trenta krovna je organizacija koja ima za cilj spašavanje života i očuvanje povijesne i umjetničke baštine. Dio je vatrogasne službe te službe civilne zaštite ove autonomne pokrajine, a rad joj je podijeljen na Ured za prevenciju požara te Operativne intervencije. Postrojba se nalazi pod ingerencijom pokrajinske vlade, a brine o suradnji s provincijskim odjelima civilne zaštite i volonterskim tijelima na području pokrajine Trentino. Regija danas broji 239 postrojbi dobrovoljnih vatrogasaca, među kojima i DVD Pergine, 13 okruga dobrovoljnih vatrogasaca, i jednu pokrajinsku federaciju dobrovoljnih vatrogasaca.

- DVD Pergine ima 76 operativnih vatrogasaca te slovi za najbolje društvo u provinciji. Posjetili smo i Profesionalnu vatrogasnu postrojbu Trento koja broji oko 150 vatrogasaca. Upoznali smo se s njihovim načinom djelovanja, provođenjem obuka te dijelom opreme koju koriste na intervencijama budući da pokrivaju cijelu pokrajinu. U Trentu postoji i vatrogasna škola gdje vidimo mogućnosti za usavršavanje naših djelatnika te se tome nadam jer smatram da nam njihovo znanje i iskustvo može značajno doprinijeti. – rekao je Juraj Radić, zamjenik zapovjednika JVP Grada Požege.


Organizacija za alpsko spašavanje operativni je odjel Civilne zaštite provincije Trento. Njihovo djelovanje uključuje operacije s visokim rizikom gdje u prosjeku ostvaraju oko 1.000 spašavanja na različitim sredinama kao što su snijeg, led, planinski putevi, vodotoci, špilje, šume i neprohodni tereni. Organizacija broji oko 700 visoko kvalificiranih djelatnika, s posebnim vještinama koji su na raspolaganju na području cijele pokrajine Trentino. Njihove 33 teritorijalne postaje podijeljene su u 7 administrativnih zona i 5 operativnih zona kako bi specijalizirano i obučeno osoblje s različitih postaja moglo intervenirati i djelovati istodobno.


Organizacija u svojim akcijama koristi pet spasilačkih helikoptera za koje kažu kako su izvrstan tehnički resurs za nepristupačna alpska područja. Upravo je mogućnost korištenja helikoptera radikalno promijenila pristup, a posebice rezultate spašavanja.

- Bila nam je čast i zadovoljstvo biti dio delegacije grada Požege koja je bila u posjetu pokrajini Trentino i gradu Trento. Tom smo prilikom posjetili Soccorso Alpino Trentino, odnosno tamošnju organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje, te se upoznali s njihovim načinom rada, razmijenili znanja i iskustva među našim spasilačkim organizacijama, sve u smjeru unapređenja i razvoja naše djelatnosti. Ovom prilikom se zahvaljujemo Gradu Požegi i gradonačelniku što nam je ukazao povjerenje i omogućio nam da ovim susretom radimo na razvoju svojega djelovanja. – poručio je pročelnik HGSS stanice Požega Josip Kraker.

www.pozega.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI