Priča o zemljištu u Poslovnoj zoni Pleternica koje, umjesto za industriju, služi za OPG-ove obitelji Lucić

Afera "LUK"
(FOTO: 034 Portal)

05.11.2017. | telegram.hr
Pregleda: 9956

U stvaranje poduzetničke zone u Pleternici uložen je ogroman novac: otkupljeno je i objedinjeno zemljište, izgrađene su pristupne ceste i nogostupi, do građevinskih parcela dovedeni su plin, voda i kanalizacija, a posebno izgrađena trafostanica osigurava pristup električnoj energiji. Samo u 2010. u tu je poduzetničku zonu uloženo dva milijuna kuna, a prigodom posjete Pleternici tadašnje premijerke Jadranke Kosor krajem te godine, Franjo Lucić, gradonačelnik tog grada i već tada zastupnik u Hrvatskom saboru, najavio je proširenje poduzetničke zone.

Danas, pleternička poduzetnička zona zjapi prazna: na njoj nema ni jedne hale, ni jednog pogona, a najveću korist od nje ima obitelj Fanje Lucića. Njegovi sinovi Tomislav, Domagoj i Franjo, odnosno njihova obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u poduzetničkoj zoni i zemljištu kojim raspolaže Grad Pleternica kupili su ili zakupili gotovo 30 hektara, no ondje neće niknuti tvorničke hale, već tri spomenuta OPG-a tamo sade luk, pšenicu, ječam…












LUCIĆ JE SVE POSLOVE PREBACIO NA DJECU, SUPRUGU I BRATA

Sva tri OPG-a 16. siječnja ove godine potpisali su zanimljive anekse ugovora o zakupu gradskog zemljišta u kojem rok zakupa više nije najduže 20, već pet godina, no pojavljuje su i klauzula koja Gradu Pleternica omogućuje da ”u svakom trenutku” može raspisati natječaj za prodaju tog zemljišta, čime se onda raskida ugovor o zakupu. Ali, to otvara mogućnost da sva tri OPG-a u vlasništvu Lucićevih sinova to zemljište ”u svakom trenutku” otkupe i postanu njegovi vlasnici.

Uostalom tvrtka TOFRADO trgovina, u vlasništvu Lucićevog sina Tomislava (koja je nedavno, kako je Telegram pisao, dobila milijun eura državnih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju) već je 18. svibnja ove godine u poslovnoj zoni kupila 6,3 hektara zemljišta. Doduše, to zemljište tada više nije bilo u vlasništvu Grada Pleternice, ona ga je prodala tvrtkama požeškog tajkuna Josipa Galića, čije građevinska tvrtka radi mnoge poslove u Pleternici, a ovaj pak zemljište u Poslovnoj zoni, za 1,68 milijuna kuna prodao TOFRADO trgovini.

Naravno, ni u toj priči o neobičnom korištenju zemljišta u Poslovnoj zoni Pleternica, koje sada služi ne za industrijsku, već poljoprivrednu proizvodnju, nigdje nema glave obitelji, saborskog zastupnika HDZ-a, Franje Lucića. Sve razgranate obiteljske poslove on je prebacio na djecu, suprugu Ankicu i brata Dragu, a on i dalje slovi za najsiromašnijeg saborskog zastupnika, koji u svojoj imovinskoj kartici nema ni kuće, ni stana, ni automobila, ni dionica, ni ušteđevine, već samo njivicu vrijednu 15.000 kuna.

Tekst i foto: www.telegram.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI