NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Vaše domoljublje očituje se u djelima, vi ste pokretačka snaga, vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam, poručuje Krstičević

FOTO: M.M.

SVEČANA PRISEGA TREĆEG DOBROVOLJNOG NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA

Vaše domoljublje očituje se u djelima, vi ste pokretačka snaga, vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam, poručuje Krstičević

28.10.2017. | M.M. PREGLEDA: 3803

Svečana prisega 20. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju (DrVO), trećeg ovogodišnjeg naraštaja, održana je u subotu, 28. listopada 2017. godine u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH (OS RH) u vojarni "123. brigade HV" u Požegi.Uz ročnike, njihovu rodbinu i prijatelje, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenik zapovjednika i načelnik stožera HKoV-a OS RH brigadni general Siniša Jurković, predstavnici MUP-a, lokalne uprave i samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.

Prisegu je položilo 308 ročnika, a od toga 53 ročnice, koji su svoj osmotjedni ciklus osposobljavanja započeli 13. listopada 2017., u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Među ročnicima koji su položili svečanu prisegu je i vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu.
Čestitavši 123. brigadi Hrvatske vojske na 26. obljetnici, po kojoj vojarna u Požegi nosi ime te ročnicima na položenoj prisezi potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo povećanim interesom kandidata za dragovoljno vojno osposobljavanje i trećim ovogodišnjim uputnim rokom naglasivši kako je ovo prvi put da je u jednoj godini upućeno tri naraštaja ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje. "Rezultati su to koji ohrabruju, koji pokazuju da hrvatski narod voli svoju Hrvatsku vojsku! Vaše domoljublje očituje se u djelima, a ne u riječima. Vi ste pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Dok je vas mladih, vašeg znanja, eneregije i optimizma, Hrvatska vojska i naša domovina imaju sjajnu budućnost", rekao je ministar Krstičević. Podsjetio je i na povećanje naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje s 1190 na 2000 kuna, kao i na povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga RH, s obzirom da je ova godina proglašena godinom vojnika, dočasnika i časnika.
Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju naglasio kako izuzetno važnim smatra motiviranost i osposobljenost ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a najbolji pokazatelj je pojačano zanimanje za djelatnu vojnu službu. "Osobito me veseli interes vas mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost nasših Oružanih snaga", rekao je general Šundov poručivši im da će se kroz ovaj program na najbolji mogući način osposobiti za sve buduće aktivnosti djelatne vojne službe i pričuvnog sastava Oružanih snaga RH.
Nakon polaganja svečane prisege ročnica vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu, izjavila je kako se nada da će vrhunskim sportom kojim se bavi i postignutim sportskim rezultatima koji su utvrđeni kao kriteriji za kategorizaciju sportaša u RH i kriteriji sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, potpisati ugovor s MORH-om o ugovornoj pričuvi i na taj način doprinijeti razvoju MORH-a i OS RH.

Model službe vrhunskih sportaša u pričuvnom sastavu OS RH razvijen je sukladno Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju športa u RH, potpisanom 27. veljače 2015., između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora. Služba u ugovornoj pričuvi vrhunskih sportaša regulirana je Pravilnikom o ugovornoj pričuvi ("Narodne novine" broj 18/15 i 44/15). Status vrhunskog sportaša sportaš ostvaruje u skladu s Registrom kategoriziranih sportaša Hrvatskoga olimpijskog odbora, a prijedlog vrhunskih sportaša s kojima MORH sklapa ugovor izrađuje Hrvatski olimpijski odbor prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u MORH-u prema CISM sistematizaciji sportova. 
Po završetku svečanosti ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom koje koriste Oružane snage RH.
Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine. U djelatnu vojnu službu dosad je primljeno ukupno 4313 kandidata. Od ukupnog broja koji su završili DrVO, ugovor o ugovornoj pričuvni s MORH-om je ove, 2017. godine, potpisalo ili produžilo 38 vrhunskih sportaša.
Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH, te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Istovremeno, time ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Temeljna obuka traje osam tjedana, a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci. Nakon  uspješno završenog  programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.
Završetak obuke 20. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju očekuje se 7. prosinca 2017. godine.

Tagovi: prisega, vojska, ročnici

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

LOKALNI IZBORI: Do 11:30 odaziv na području Požeško-slavonske županije 14,45 %

.

Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik: Vatrogasci dokazali spremnost za sve izazove

.

Sprema se ustavna tužba protiv Stožera

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminula 21 osoba

.

Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

.

Rukometaši Požege pobijedili u gostima Medveščak (Zagreb) u 21. kolu 1. HRL - Sjever

.

Gužve na granicama: Danas se zbog izbora u Hrvatsku može ući i bez testa na koronavirus

.

U Požeško-slavonskoj županiji od ponedjeljka počinje nastava po modelu A za sve škole

.

U Kutjevu je održano ocjenjivanje graševina

.

Požeški srednjoškolac Marko Sigurnjak osvojio drugo mjesto na Državnom natjecanju strukovnih škola

.

U Požeško-slavonskoj županiji otvoreno 225 biračkih mjesta

.

PSŽ: I dalje značajan pad novozaraženih. Na posljednjem testiranju obrađeno je 433 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih

.

Na biračko mjesto s maskom, vlastitom olovkom i osobnom

.

Danas djelomice sunčano, poslijepodne kiša i grmljavina

.

Najveća inflacija u tri godine: Gorivo čak 25% skuplje nego lani, evo što još plaćamo više

.

Subotnja šetnja Požegom, 15.05.2021.

.

Mjesec biciklizma u Požegi: Bicikliranje brdima i dolinama

.

Kakvo ljeto očekuje Hrvatsku i kada počinju vrućine? Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

Do kraja svibnja građanima će sjesti povrat poreza: Poznato je i koliko se najviše može dobiti

.

29-godišnji direktor s računa tvrtke dizao novce i zadržao za sebe: Počinjena šteta veća od dva milijuna kuna

.

Najbolji topli sendviči: Recept za kornete od tijesta za pizzu

.

Jurica Janković izabran za novog predsjednika NK Dinamo Vidovci Dervišaga

.

Tehnička škola Požega: Održana uvodna konferencija projekata RCK Slavonika 5.0 i Slavonika 5.1

.

Izložba fotografija „Naprtnjača i fotoaparat“ u Muzeju hrvatskog vatrogastva

.

PSŽ: Broj novozaraženih svakim danom sve manji. Na posljednjem testiranju obrađeno je 152 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih.

.

Dječji sport pobjeđuje pandemiju: Nogometne akademije iz 211 zemlja i regija nominirale kandidate za svjetsko online prvenstvo u ʺNogometu za prijateljstvoʺ

.

Svetkovina Gospodinova uzašašća u požeškoj Katedrali

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

U sjećanje na dr. Franju Tuđmana: Obilježena obljetnica rođenja

.

Antonio Šarić: Ne promatrajte! Birajte!

.

Kandidat za gradonačelnika Požege dr.sc. Željko Glavić među svojim Požežanima

.

Predsjednik Milanović sudjelovao na polaganju prisege 30. naraštaja ročnih vojnika u Požegi

.

Objavljujemo rezultate velike ankete 034 portala za lokalne izbore 2021.

.

Još uvijek ne znate hoćete li izaći na izbore? Možda vam pomogne vremenska prognoza za izbornu nedjelju

FOTONALAZ

VREMEPLOV: Na današnji dan prije pet godina posječena su stabla na Trgu sv. Terezije