Jozić, Puljašić i Kasana na četvrtom seminaru ¨Lokalna uprava 2017. – 2021.¨

Lokalna uprava 2017.-2021.
(FOTO: facebook.com)

27.10.2017. | direktno.hr
Pregleda: 2904

Gradonačelnici i župani iz redova Hrvatske demokratske zajednice u petak su se okupili u Tuheljskim Toplicama na četvrtom seminaru "Lokalna uprava 2017. – 2021." u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta na kojem je prisustvovao gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, Grada Požege Darko Puljašić i gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić, a na taj skup pozvani su bili i gradonačelnici i načelnici iz Bosne i Hercegovine s namjenom zajedničkog definiranja lokalne problematike, iznošenja pozitivnih primjera i ponude konkretnih rješenja.

Na skupu će biti riječi o prijedlozima novih propisa u području financiranja lokalne i područne samouprave, decentralizaciji kao temelju bržeg gospodarskog rasta, novim propisima u financiranju regionalnog razvoja, o poljoprivredi i ruralnom razvoju te o mogućnostima financiranja iz programa europske teritorijalne suradnje.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na prvo čitanje Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave prije par dana u Hrvatskom saboru gdje je, rekao je, bilo dobrih prijedloga koje će uzeti u obzir, te dodao da bi taj zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018.


Provedbom zakona sav prihod od poreza na dohodak prepušta se jedinicama lokalne i područne samouprave.


"Dobra stvar u zakonu je da značajno pojednostavljujemo cijeli sustav raspodjele. Zasad još uvijek imamo sustav raspodjele koji razlikuje četiri kategorije između pojedinih gradova, općina ili županija, uz vrlo složenu i kompleksnu raspodjelu sredstava poreza na dohodak, ocijenio je ministar te podsjetio kako je u proteklih 25 godina bilo 13 izmjena različitih propisa koji su regulirali raspodjelu financijskih sredstava.

"To sad pokušavamo `raspetljati`, taj gordijski čvor, da bude jedinstveni sustav raspodjele", rekao je Marić te dodao da u prijedlogu stoji da u prihodu od poreza na dohodak udio općina odnosno gradova bude 60 posto, županija 17 posto, udio za decentralizirane funkcije 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje 17 posto." - rekao je ministar Marić

"Govoreći o Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i decentralizaciji, ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je da je Vlada svjesna "da Hrvatska nije jaka koliko su jaka njezina četiri regionalna centra, već koliko je jako njezino najmanje mjesto, općina i grad".

Moramo stvoriti preduvjete, kroz decentralizaciju ili na drugi način, da jačamo naše općine, gradove i županije, da im funkcionalno i fiskalno damo nove ovlasti kako bi mogli ispunjavati zadaće koji se od njih očekuju, rekao je Kuščević te dodao da se novim zakonskim prijedlozima jača suradnja predstavničkih i izvršnih tijela kod donošenja najvažnijeg akta -  proračuna." - zaključio je ministar Kuščević




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI